Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Megint egy évvel öregebbek lettünk, ráadásul december 31-e is van, tehát ismét itt az ideje a szokásos kis, ilyenkor esedékes összefoglalónak. Hosszú és dolgos éven vagyunk túl, ismét számos új eredménnyel és élménnyel, de az igazat megvallva igencsak vegyes érzésekkel zárul mifelénk ez az esztendő.

Ez alkalommal azonban kicsit szakítunk a hagyományokkal, egyrészt mivel aki itt van, úgyis tudja mi történt: fejlesztettünk végre az oldalon, lett blog meg új userautók meg fórum, voltunk Bodensee-n, Drezdában kétszer, meg még egy csomó külföldi rendezvényen, bevettük Csehországot és Lengyelországot, színpaddal nyomultunk, írtunk vagy 500 cikket, és megint regisztrált 10.000 új tag, jövőre további fejlesztések, még nagyobb és még több meg jobb, sunshine, beach és tibicsoki és bla bla és bla.

Az ilyenkor esedékes öntömjénező cikk helyett most kicsivel mélyebb vizekre evezünk, annál is inkább, mert nem egyszerű éven vagyunk túl, ezzel pedig vélhetően nem vagyunk egyedül. Ha nagyon röviden kellene jellemezni 2009-et, minden bizonnyal rajtam kívül még sok mindenkinek ugyanaz a szó jutna eszébe: a válság. Az autóipart, és minden ehhez kapcsolódó ágazatot is rendkívül kellemesen érintő fogalommal – hiába szépítjük – szinte mindenütt, és mindennel kapcsolatban szembesülnünk kellett idehaza, beszéljünk akár a tunerekről, vállalkozásokról, vagy akár az autós rendezvényekről. Mindez mifelénk is keményen rányomta a bélyegét az évre, amiből ennek ellenére megpróbáltuk a maximumot kihozni.

No, de év végén efféle negatívságokról nem illik beszélgetni, a csapból meg egyébként is feszt’ ez folyik, na meg ugye a másik sláger, a H1N1. A lényeg, hogy az idei szezon számunkra ismét a Carstyling.hu Tuning Show-val indult, néhány gondolat pedig azóta is foglalkoztat, sőt mondhatni így év végére érett be, amit most e két üveg sör társaságában meg is osztanék Veletek. Persze, aki a rövidebb verzióra kíváncsi, akár rögtön ide is kattinthat, és lesheti a szokásos szilveszteri képözönünket :)

Tehát a show. Magáról a buliról annyit, hogy bármiféle megalkuvás nélkül a környező országok tekintetében is a legnagyobb hasonló jellegű rendezvénnyé nőttük ki magunkat. A válság ellenére dupla akkora területen, minden eddiginél erősebb nemzetközi felhozatallal, látnivalókkal és programokkal készültünk, valamint számos olyan újítással, melyeket pont az elmúlt évek látogatói visszajelzései alapján eszközöltünk. Habár a rendezvény szakmailag, és nemzetközi szemmel is óriási sikernek bizonyult – ami a jövő év felhozatalában reményeink szerint hatványozottan látszani fog – sajnos mindez már nem mondható el a hazai látogatók tekintetében. Betudható ez a remek anyagi helyzetnek, a rossz időpontnak, a túlságosan jó időnek, az idén már nem erőltetett, rogyásig unt fjúriösz autóknak, vagy még bármiféle összeesküvés elméletnek, mindenesetre a látogatószám elmaradt a tavalyi évtől.

A történethez azonban hozzá tartozik, hogy ennél ezerszer rosszabbul érintettek az egyes visszajelzések: a show-t sokan kisebbnek taksálták, mert hogy „csak egy pavilon volt”, hiába tette ki a tavalyi összterület dupláját; volt aki nem találta meg a beígért külföldi autókat, holott csak Németországból jött 70 db, nem is beszélve a többi határon túli gépről. Egyesek állítása szerint „10 perc alatt végig lehetett járni az egészet”, pedig csak a pavilon egyik végéből a másikba egyszer gyalogolva átjutni matematikailag is minimum 2 percet vesz igénybe, nem hogy emberek között, vagy nézelődve, és akkor még hol volt a kültér... vagy a nagy kedvencem, mikor a drifthez kizárólag a megfelelő látási viszonyok miatt aranyáron épült 150 méter hosszú lelátóról + mobilkamerával megtámogatott óriás kivetítőről annyi jön vissza, hogy lehetett volna az is fedett... még sokáig sorolhatnám, hála a nem rég beüzemelt – és azóta általam többször elátkozott – hozzászólás-keresőnek. Ha az ember fél év munkája mellett szívét-lelkét beleteszi valamibe, óriási rizikó, és gyakorlatilag mindene kockáztatása mellett, az efféle, nem igazán jogos kritikákat nagyon nehezen képes elviselni, még akkor is, ha erről nálam sokkal okosabb emberek is elmondták, hogy a popszakma már csak ilyen.

Mindenesetre, hogy a lényegre térjünk, számomra a megvilágosodást e téren az egyik legjelentősebb német találkozó, az ősz eleji XS Carnight hozta el. A rendezvény gyakorlatilag egy bevásárlóközpont parkolóházának autókkal történő megtöltéséből állt, bármiféle sallang, show, vagy kontroll nélkül, a fő programot pedig egy hevenyészett drótkerítéssel körbezárt, föld alá futó útszakasz jelentette, amin egy drag csapat összetákolt egyes Golfjai tartottak „gyorsulási” bemutatót. A lassítóval együtt 180 méteres, falban végződő „pályán” leginkább másodikig sem váltottak fel hőseink, mindezen túl, a látogatók az alagút miatt a rajttól a pálya végét sem láthatták, a drótkerítés mellől az első sor kivételével pedig gyakorlatilag semmit – a tömeg mégis irdatlan volt, az emberek pedig megőrültek ezért a szervezetlen, semmilyen műsorért, aminek a fikázása itthon garantáltan hetekig fő téma lenne a fórumban.

Nos, valahol itt jöttem rá, hogy a baj nem biztos, hogy velünk van, és – mivel én ugyanezzel a szemlélettel pislogtam az egészre – nem is feltétlenül azokkal, akik a herótozó hozzászólásokat írják. A megdöbbentő különbség, hogy míg kint az emberek egészen egyszerűen örülnek annak, hogy legalább még egy ilyen műsor is van, itthon az alapvető hozzáállás az „igaz, hogy volt, de...”. Innentől pedig jöhet a morgás azon, hogy ez „mégis milyen volt már”, hogy „de lehúztak a belépőjeggyel ezért a sz.rért”, meg a „hogy tuti meggazdagodtak ezen a szervezők, az biztos”. Sajnos be kell lássuk, itthon az ember már zsigerből azt lesi, hol és mivel palizzák be, vagy vágják át – tegyük hozzá nem alaptalanul – így pedig hiába is hoznánk ide akár az egész SEMA Show-t, garantáltan abban is bőven találna a többség annyi fikázni valót, hogy a végén kiderülne, hogy az egész egy rakás erdőszéli barnamackót sem ér – szépen fogalmazva.

Maga a Show pedig csak egy dolog a sok közül – számtalan hasonló példát hozhatnék még fel mellé akár ebből az évből is. A jelenségre magyarázattal aztán lehet itt jönni a különböző anyagi szintekkel, az életszínvonallal, vagy a politikával, de én úgy hiszem, a felfogását, hozzáállását a dolgokhoz, és a többi emberhez mindenki teljesen saját maga választja meg, függetlenül ezektől a tényezőktől. Örök érvényű igazságként lehet, csak annyit kellene megszívlelni, hogy ahogyan mi állunk a környezetünkhöz, pontosan úgy fog majd az is hozzánk viszonyulni: talán ha csak egy fokkal több türelemmel, összetartással, vagy pozitívabb szemmel állna mindenki mondjuk autóstársaihoz, akár csak itt, ezen az oldalon, lehet, hogy már minden teljesen más lenne. Azt hiszem, ennél a szemléletnél többet nem is kívánhatnék senkinek az Újévre – és mondom ezt úgy is, hogy mindez nekem sem mindig sikerül. De azért… talán próbáljuk meg!

Itt megjegyezném azt is, megszámolni sem tudom, idén (is) hány fenyegető levelet kaptunk, apró-cseprő ügyektől kezdve, akár egy letiltás, vagy vita miatt, hányan követelték rajtunk autóstársaik adatait feljelentés, vagy „személyes megbeszélés” céljából... most amellett, hogy ezeket amúgy sem adhatjuk ki, kérdem én: valóban ez kell, hogy mindenáron bebizonyítsuk, ki a fasza gyerek? Nem sokkal egyszerűbb európai emberek módjára, intelligensen elrendezni a dolgokat, pláne egy-egy nevetséges fórumos beszólogatás miatt? Igazából, ezen levelek zöme igencsak vicces - és hamarosan most már biztos várhattok egy "best of olvasói" válogatást is - viszont egy idő után mindez már inkább szomorú (és itt közben zárójelben megjegyezném, hogy a helyesírás ellenőrző szerint a „szar” durva, obszcén, bántó szó, a „faszát” meg simán elfogadja. Ilyet!)

Szerencsére persze, hazudnék, ha azt mondanám, hogy idén nem találkoztam jó néhány – számomra szintén meglepő – ellenpéldával is. Talán ezek azok, amik mindig új erőt adnak ahhoz, hogy mindent ugyanazzal a lendülettel csináljunk tovább, mint ahogy elkezdtük anno 2003-ban, és vágjunk neki évről-évre, minden szar (!) ellenére az új szezonnak. És ezek miatt történik az is, hogy most pozitívan tudom zárni ezt a kis Agent Smith-re hajazó, nagy dolgokat felismerő monológot (utólag is sorry mindenkitől, akinek túl tömény volt, és idáig elérva már azh ereit vagdossa). Az előbbiekhez szorosan kapcsolódva, beillesztenék egy kis levelet, ami nagy meglepetésünkre a napokban érkezett egy csomag mellé, melyet egy olvasónktól kaptunk Karácsony alkalmából. A csomagban egy kis ledes tábla volt, Carstyling.hu felirattal, amit itt rögtön láthattok is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Kedves Quad,
Kedves Carstyling,hu!

Fogadjátok tőlem ezt az ajándékot, melyet kifejezetten Nektek készítettem!
Ezúton szeretném megköszönni valamennyi user nevében, amit a Magyar Autótuningért tesztek!

A Carstyling.hu nem csak egy autótuning portál, attól sokkal több. Rengeteg ismeretség, barátság szövődik az oldalon. Számos klub is alakult már. Mindegy, hogy az adott klub egy hétig, vagy egy évig működött, a lényeg az ismerkedés, tapasztalatcsere!

Ha csak a Tiszaújvárosi Tuning Klubot nézem, egy olyan társaság, aminek a nagy része sosem találkozott volna, ha nem ismerkednek meg az oldalatokon. Ennek hála a közelünkben lévő kiállításokra, találkozókra ebből a kis városból általában 20-25 autóval érkezünk. Gondolom, ez nem csak a mi esetünkben van így!
Ha magamat nézem, sosem kezdtem volna számlapokkal foglalkozni, Led Technikám sosem érte volna el azt a szintet, amit ma, és sosem ismertem volna meg olyan autósokat, akikkel ma is tartom a kapcsolatot.
(…)
Használjátok egészséggel, ha bármi gondja, baja lenne, kérlek küldjétek vissza, hogy megjavíthassam!

Örülök, hogy részese lehetek a Carstyling.hu-nak!
Üdvözlettel, Poór Tibi (phtibi)


Pontosan ebben a szellemben kívánunk mi is Nektek, valamint minden partnerünk, barátunk és az összes hazai tuner számára az ideinél boldogabb és szebb Új Évet, sokkal több megértés és pozitív gondolat mellett. Ma estére pedig jó bulizást és ivászatot, na meg persze csajozást (és a csajoknak pasizást), ittasan senki ne vezessen, maximum a feszültséget lefelé, vagy esetleg másnap a porcelánbuszt :) Mellékletként pedig fogadjátok szeretettel szokásos év végi galériánkat, 2009 legjobban sikerült pillanatairól ;)

BÚÉK!
Quad és a team.