Emlékeztek még az idei Wörthersee Tour keretei között bemutatott Design Vision GTI koncepcióra? Az autó megjelenése annyira formabontó volt, hogy a motortér felett gyakorlatilag mindenki elsiklott - pedig legalább akkora, ha nem nagyobb szenzációt rejtegetett!

Ebben a gépben ugyanis már ott dohogott a Volkswagen következő generációs VR6-os blokkja, melynek fejlesztéséről csak most rántotta le a leplet a gyár: a jövő hathengeres fauvéi szinte ugyanezt az erőforrást kapják majd!

A koncepció egy erősen kihegyezett, 503 lóerő és 560 Nm leadására képes változattal bír, a korábbi szívómotorokkal ellentétben azonban ez ikerturbós, a lökettérfogata pedig 3.0 literes. Habár a sorozatgyártásra kerülő blokkok nem lesznek ilyen szinten felhúzva, így is ez lesz az eddigi legerősebb VR6-os, amit valaha Volkswagenekbe építettek. A teljesítmény valahol 340 és 450 lóerő között várható, ami simán ráver az eddigi rekordtartó Passat R36 295 lóerejére.

A mindössze 15 fokot bezáró hengereknek köszönhetően a blokk méretileg is teljesen kompakt, így következő generációs Scirocco-tól kezdve a CC, a Touareg és Passat, valamint az új CrossBlue is biztosra vehető, hogy rendelkezik majd VR6-os opcióval. A Golf-ról egyelőre nem esik szó, de ha már ebbe pakolták be először, valószínűleg nem marad ki a sorból - egyelőre azonban még az itthon alig egy hete bemutatott új GTI is elég nagy újdonságnak számít.

Mindenesetre, az új blokk brutál lesz!