Ma ismét jutott némi idő egy hazai szépség tüzetesebb átvizsgálására, a RatGarage kötelékéből egy jó kis Ventot vettünk górcső alá.
Gyuri Ventoja is a mára már szokásosnak mondható módon került jelenlegi gazdájához.
1997.-ben gyártották, Hollandiába került, 2003.-ig ott falta a km-eket, majd Magyarországra került, mint levetett külhoni szekér.
2012.-ben pedig György tette rá a kezét a kulcsokra  és a forgalmira, innentől kezd érdekessé válni a sztori.
Nem hobbi és nem projekt autónak lett vásárolva, éves szinten kb 20ezer km pörög bele az órába, abszolút napi használatban van az autó, ezt külön díjazzuk is.


A gépházban a konszern egyik szinte már "legendás" ketyegője trónol, egy 90 lovas 1Z kódú TDI. Semmi tuning, semmi hekkelés, az EGR szeleptől vettek érzékeny búcsút és a dízeleknek oly kedves üres auspuff lett a hasára pakolva a gépnek, ezzel könnyítvén az öblítést.

A gyári hasmagasság ugyebár bántja az ember szemét, Gyuri sem volt ezzel másként, megaztán a RatGarage tagjai amúgy sem tűrhetik maguk között túl sokáig az érintetlen germán termékeket, így kézenfekvő volt egy Gewinde beszerzése, persze tisztes kispénzű magyar módjára végigjárván az ültetőrugók útját is, mielőtt a tekergetős felfüggesztés teret nyert volna. A hatékony lassulás érdekében az első tömör 256-os tárcsák helyét hűtött testvéreik vették át, a hátsó hídról le lettek pattintva a dobfékek és tárcsafékek kerültek fel, golf4 nyergekkel.


A kerékjárati íveket sokáig egy 7,5x16-os Borbet A garnitúra uralta, felváltva egy gyári BBS RZ szettel. Aztán jött a ráunásos téma, a Borbeteknek menni kellett, helyüket egy hőn áhított, gyárilag extra ként rendelhető Votex Speedline  felniszett vette át, 36-os ET-vel, 7x16" méretben. Színük bölcsen fehérben lett meghatározva, rájuk 195/40-es Falken pacskerok kerültek, tovább növelve a totális vizuális kielégülést.


Nem csak a kerekek vonzzák a tekintetet, az első lökösben széles Votex ködlámpák feszítenek, füst fóliával behúzva, oldalt pedig egy csipet amerika is megtalálható, hisz szélességjelzők is kerültek a gépre, míg a hátsó traktust a gyári fekete-piros Hella sor uralja. A makulátlan fekete-fehér dizájnt némi camouflage hivatott megtörni/feldobni az autó bal elején. Épp elég, nem tolakodó, de nem is "szokványos", az összkép az agyadba fészkeli magát és totál szétszed. Engem meggyőzött, maximálisan.


Ha alkalmunk van belesni a beltérbe, további finomságok tárulhatnak elénk,  apránként folyamatosan bővül a Vento ritkaság gyüjteménye. Ebbe a listába tartozik, a teljesség igénye nélkül, a Jubi GTI váltógomb és kézifékkar. Kényelmi extra ként mindenképp szót érdemel a Tempomat, a klíma és az MFA (MultiFunkionaleAnlage). Kellemes tapintású a nemrég újrabőrözött gyári kormány, a tehetetlenségi erő ellen pedig egy Golf3 VR6 Variantból átemelt fekete "NagyRecaro belső" hivatott küzdeni, volt alkalmam behuppanni, kellemse tartást biztosítanak a fotelok, nem kell tartani a B oszlopok közt vergődéstől . A műszerfal minden világíttó elemét kezelésbe vették, kellemes piros-kék kombinációban tárul a sofőr elé minden információ, amire csak szüksége lehet. A koncertélményért egy Alpine fejegység a felelős, párosítva kicx hangszórókkal és erősítőkkel. A gyomorszáj rezgető és hátmasszázst biztosító mélyekért pedig egy DLD mélynyomó a felelős, reflex ládába építve, Kicx Q.S.1.600 Monoblockkal hajtva.


Összességében, Gyurinak is sikerült egy olyan autót összehoznia, ami első blikkre egy szép gép, 4 jó keréken, de ha kicsit jobban figyelünk a részletekre, órákat el tudunk tölteni a felfedezésével. Gratulálok hozzá, köszönöm, hogy írhattam róla!
Maradok tisztelettel:
Zoli a Drosztról