Cikk: A futómű tuningja

Témakör: Tuning
aktuális téma
A futómű tuningja

Tuning rovatunk soron következő cikkében a futómű tuning főbb lépéseit vettük sorra.Bővebben/

Több megjelenítése
Kevesebb megjelenítése
TasiA
2006. február 21. 11:53
Ja a rugó sport, de a márkát nem tudom, egy F Astrában voltak! Nem otthon vagdosott móka! Köszi!
TasiA
2006. február 21. 11:51
Hali sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni!
Adott a verdám! Le van ültetve kb. 4cm-t. Újak a szilentek elöl, 4 új lengéscsillapító, elöl valami Gabriel, hátul AL-KO hidro.A gumik viszont eléggé kopottak! NAmost az a problema, hogy nagy sebességnél(130 felett) kicsit rosszabb úton nem érzem stabilnak a gépet! Folyamatosan mászkál jobbra-balra. Mintha nem lenne az úton a kerék, hanem egyfolytában pattogna.
Esetleg valami ötletetek? PLEASE HELP?
bor2x
2006. február 16. 20:21
Nincs valakinek GOLF 1 ültetőrugója?????????????????
[email protected]
jobacsi
2006. február 16. 19:02
sziasztok.
valaki tudna segíteni,hogy az FK sportrugó milyen minőségü.azt hallottam nagyon pattog.39000FT.- ajánlották.
Dake
2006. január 23. 06:54
thebear
2006. január 22. 17:12
Dake
2006. január 22. 03:06
Az jó is lesz, tank futómű talán bírja majd a hazai utakat
Na de most komolyan nehogymá senki ne tudjon adni egy telefonszámot vagy valami.
tomitam
2006. január 21. 12:02
Poénos.
Milo
2006. január 21. 11:40
tomitam
2006. január 21. 11:38
Az engem is érdekelne.A katona féle futómü.Csak hallottam róla.Áll magasságut csinálnak, vagy csak keményitenek
Dake
2006. január 19. 05:24
Hello

Katona gátlókkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Vagy esetleg vmi elérhetőségüket megtudja adni valaki?
Előre is köszi
carlosrcng
2006. január 17. 10:55
Bocsi, ezt egy srácnak írtam, csak gondoltam hátha segít másnak is, becopyzom ide is.
(ha már annyit gépeltem!)
carlosrcng
2006. január 17. 10:54
Hali!
A KW-ket nem ismerem, mármint hallottam róluk, de az kevés. Sokkal inkább olyanokat kéne megkérdezned, akik használják azt! Nem is a beállításokra gondoltam, mert pl. nem arra kell kíváncsinak lenned, hogy pl. milyen kemény, mert ha jó termék, úgyis olyanra állítható, amilyenre akarod!
Sokkal inkább olyanok mérvadóak, mint az utólagos költségek, szervíz árak, stb...
Mennyibe kerül egy nagyszervíz ezeken a telókon, vagy van-e rá egyáltalán lehetőség, hogy valahová elküldjed olajcserére, netán házilag is elvégezhető ez a művelet? A gyári teló ilyen szinten nem szétszerelhető, de ezeknél a finomabb cuccoknál ez már előfordulhat!
Vagy hogy állnak hozzá a garanciális kérdésekhez? Ez mind nagyon fontos az ára mellett, amibe kerül a cucc!

Nekem úgy került 10mm-el lejjebb a gép orra, hogy a teló bázisát vittem feljebb 12mm-el. Ezt szerintem te a te gépeden nem tudod megcsinálni. Továbbá a kerékdőlést is utána állítottam, lehet nálad ezt sem lehet. (Nem ismerem a többi autót annyira)
Minden esetre ha az ember belematat a geometriába, akkor érdemes utána kompenzálni a dolgokat. Sokszor nem is a gyári dőlést kell visszaállítani, hanem egy másikat, amit esetleg más már tapasztalat szerint már kitalált.
Az ültetésnek legtöbbször az a kellemetlen mellékhatása, hogy a dinamikus kerékdőlés elkezd változni. (szaknyelv ezt hívja bumpsteer-nek) Ezt úgy lehet elképzelni, hogy normál állapotban a lengőkar közel vízszintesen áll, és a kormányösszekötő is. Ha a telóval ültetsz, akkor az autón elhelyezkedő forgáspontokhoz képest jobban felfelé fog állni a lengőkar, azaz ugyanolyan függőleges mozgáshoz képest már nagyobb vízszintes mozgás tartozik, ami a kerekeket befelé mozgatja. Ez a kerék felfüggesztésnél nem jelent akkora problémát, a gumi fog jobban kopni, mert a kerekek bemerülés mellett még befelé is radíroznak az aszfalton. Jön még ezzel egy negatív effektus, hogy a kormányösszekötő is elkezdi rángatni a kerekeket befelé vagy kifelé, attól függően, hogy hol helyezkedik el a kormánymű a kerékagyhoz képest. Ez okozhat instabilitást is. Elvileg létezik minden futóműhöz egy bumpsteer diagram, ahol lehet látni a dolog tűréshatárát. Azon belül kéne maradni, azt pedig úgy lehet elérni, ha az ember a kormányművet átpozícionálja (ez legtöbbször lehetetlen), vagy a kormányösszekötő kerékagy felé eső részét máshová pozícionálja.

Az ideális ültetés úgy működne, hogy az agyban a kerékcsapágy pozícióját módosítjuk. Így nem lesz dinamikus kerékösszetartás problémánk, és a gumi sem fog felesleges "radírozás" végett hamarább elkopni!
zanussy
2006. január 11. 08:57
srácok!
valakinek van tapasztalata a VOGTLAND rugókkal kapcsolatban? Érdemes ilyet venni?
üdv:Zanu
roadhog
2006. január 07. 20:40
hellotok
a két rúd bekötése oldalanként szimetrikus, vagy más más?
, merv hátsóhid, mert akkor lehet, hogy a torziós rúd a hidtengelyben van beleintegrálva, és csak a hid bontása árán tudsz ültetni rajta, nem emlékszem külső állitó csavarra bár ritkán javitunk peugeotottoott.)
lehet, hogy ki kell huzni a torziót a hidtengely ből arrébb tenni, vissza tenni, de ha van a tengelyre merőleges állású menetes orsó annak állításával is próbálkizhatsz.
sok sikert, de holnap rákárdezek a pezsos haveromnál, hogy csinálták ők.)
Deev
2006. január 07. 20:35
na majd még értekezünk
Demo1
2006. január 07. 20:33
akkor én meg szerintem elgurulok vele valami pug szerelőhöz!!!na lépek megyek a tescós buliba!!!!
azért köszi a segítséget!!!

hali
Deev
2006. január 07. 20:33
áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
azt hittem hiluxolunkű
piccssss
bocs ne hari
a peugeot -nál lehetséges
Deev
2006. január 07. 20:31
szerintem azok a csövek stabilizátorkénz vagy valamiféle billenést gátolhat.?
nem hiszem hogy ott még lenne + torziós rugó is?
a laprugó mega lengéscsillapitók mellett.
olyasmi lehet mint a Panhard-rúd.
szerintem csak stabilizátor szerebe lehet.
szerintem
Demo1
2006. január 07. 20:29
Ha Te is hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be!
Összesen 3591 találat 180 oldalon