Cikk: Neon és a rendőrbácsik

Témakör: Tuning
aktuális téma
Neon és a rendőrbácsik

Sok fórumon olvasgattam, hogy ne tegyenek az emberek fel neont, mert ha a rendőrök elkapják, akkor gyorsan ítélő módszerrel helyszínen kivégzik, ez butaság! És sajnos, sok ember kedvét és bátorságát el is veszik! Bővebben

Több megjelenítése
Kevesebb megjelenítése
Spidy
2005. augusztus 11. 15:32
Beszéltem az egyik rendőr ismerősömmel és megkérdeztem erről a neonos témáról. Azt mondta: hogy őt személy szerint nem bünteti, de a lámpákon kívül a gépjármű külső részén nem lehet más világítás, mert azt büntetik (1 felszólítás után)!
Úgyhogy én azt javaslom hogy csak kapcsolóval tegyetek fel neont és kapcsoljátok le ha zsaruközelben vagytok!!!
BruceW
2005. augusztus 11. 15:18
Izzólámpakészletre és biztosítékokra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
105. § Minden gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön készenlétben kell tartani az első és hátsó helyzetjelző lámpában, a tompított fényszóróban, a féklámpában és az irányjelző lámpában használt izzólámpák minden fajtájából legalább egy-egy darabot, az izzólámpacsere elvégzéséhez szükséges szerszámokat, valamint a járművön alkalmazott olvadóbiztosíték minden fajtájából egy-egy darabot. !Nem vonatkozik e kötelezettség azokra az izzólámpákra, amelyek cseréjéhez a gyártó szakműhely igénybevételét írja elő.!
Persze ezek az esetek nem egy Opel Astra-ra vonatkozna, hanem pl. egy olyan autóra, mint a Fiat Stilo, ahol a kerékdobot kikell szerelni az izzó csere elvégzéséhez.

Mivel a te esetedben az izzócserét csak a szakszervíz végezheti, így a bírság jogtalan volt. Panaszold meg, és visszakapod a pénzed, ha azt már befizetted.

Peace.
BruceW
2005. augusztus 11. 10:17
Továbbá jó lenne ha mindenki vissza fele is lapozgatna, mert ott megtalálható a 723, 724 és a 770-es leírásomban, a lámpákra és díszítésekre vonatkozó műszaki feltételek.

Szörnyű látni miket hordtok össze...
BruceW
2005. augusztus 11. 10:13
Helyzetjelző lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
54. § (1) Két első és két vagy négy hátsó helyzetjelző lámpával fel kell szerelni - az oldalkocsi nélküli motorkerékpárt és a 118. §-ban említett kerti traktort kivéve - minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet. Az oldalkocsi nélküli motorkerékpárt egy hátsó helyzetjelző lámpával fel kell, ezen kívül egy első helyzetjelző lámpával fel szabad szerelni. Az oldalkocsi nélküli motorkerékpáron is kötelező az első helyzetjelző lámpa, ha első helyzetjelző lámpával gyártották, illetőleg hozták forgalomba.
(2) Két vagy négy hátsó helyzetjelző lámpával fel kell szerelni a pótkocsit; az oldalkocsi nélküli motorkerékpár 0,80 méternél nem szélesebb pótkocsiján egy hátsó helyzetjelző lámpa is elegendő. Ezen kívül az 1,60 méternél szélesebb pótkocsit fel kell, minden egyéb pótkocsit fel szabad szerelni két első helyzetjelző lámpával.
(3) A helyzetjelző lámpák fényének - anélkül, hogy a többi jármű vezetőjét zavarná - sötétben, tiszta időben 300 méter távolságról észlelhetőnek kell lennie. Az első helyzetjelző lámpa csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga, a hátsó helyzetjelző lámpa csak piros fényt bocsáthat ki.
(4) Minden járművet fel szabad szerelni a jármű oldalán elhelyezett oldalirányban fényt kibocsátó, nem vakító, oldalsó helyzetjelző lámpával (lámpákkal). A jármű hosszának hátsó harmadában elhelyezett oldalsó helyzetjelző lámpa borostyánsárga vagy piros, az ennél előbbre elhelyezett lámpa csak borostyánsárga fényt bocsáthat ki.
(5) A 6,00 méternél hosszabb, vagy 2,00 méternél szélesebb gépkocsit, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet, valamint minden pótkocsit fel szabad szerelni hátul olyan helyzetjelző lámpával, amely előre fehér fényt bocsát ki és a vezetőt (a visszapillantó tükrön keresztül) a jármű (járműszerelvény) hátsó sarkainak a helyzetéről tájékoztatja.
(6) A gépjármű, a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű ajtaján elhelyezhető olyan lámpa, amely az ajtó nyitott állapotában hátrafelé piros fényt ad.
Helyzetjelző lámpára vonatkozó további műszaki feltételek
55. § (1) A gépjárműre, a mezőgazdasági vontatóra, a lassú járműre és a pótkocsira csak jóváhagyási jellel ellátott helyzetjelző lámpát szabad felszerelni.
(2) A helyzetjelző lámpákat a következőképpen kell elhelyezni:
a) gépkocsin, motoros triciklin, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin úgy, hogy a lámpák átvilágított felületének a külső széle a jármű legszélső pontjától 0,40 méternél - pótkocsi első helyzetjelző lámpája esetében 0,15 méternél - távolabb, a különböző oldalon lévő helyzetjelző lámpák átvilágított felületének a belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb ne legyenek,
b) oldalkocsi nélküli motorkerékpáron a jármű hosszirányú függőleges felezősíkjában, kivéve, ha az első helyzetjelző lámpa a távolsági fényszóróval egyesített,
c) oldalkocsis motorkerékpáron - a b) pontban említetteken kívül - a második első és hátsó helyzetjelző lámpát az oldalkocsi kerekének a síkjában.
(3) A helyzetjelző lámpák átvilágított felületének alsó széle az úttest szintjéhez 0,35 méternél közelebb, felső széle az úttest szintjétől
- gépjármű és pótkocsi esetében 1,5 méternél,
- mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében 1,90 méternél
távolabb nem lehet. Ha a jármű szerkezeti kialakítása szükségessé teszi, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől legfeljebb 2,10 méterre lehet.
(4) A 42. § (3) bekezdésének a rendelkezése értelemszerűen irányadó a helyzetjelző lámpára is.
(5) Az 54. § (4)-(6) bekezdésében említett helyzetjelző lámpák magassági elhelyezésére e § (3) bekezdésének rendelkezései az irányadók.
(6) A helyzetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy az összes helyzetjelző lámpa - az 57. § (3) bekezdésében említett esetet kivéve - csak együttesen legyen kapcsolható. A helyzetjelző lámpák elektromos kapcsolásának - az oldalkocsi nélküli motorkerékpár lámpái kivételével - olyannak kell lenniük, hogy e lámpák a motor álló helyzetében is bekapcsolhatók legyenek.
herceg83
2005. augusztus 10. 10:11
Engem legjobban ezek a fényes lámpák zavarnak a legjobban, amik az út szélén állnak.
A desztókról meg annyit hogy abba kötnek bele amibe akarnak:
1 hetes volt a kocsim és benne volt minden köt. tart. még is megb...k, mert nem volt szerszám a kocsiba az izzó cseréhez.
Azota láttam hogy hogy cserélik a szalonban!
LEBONTJÁK HOZZÁ A FÉL KOCSIT!!!!
tommy
2005. augusztus 10. 09:47
Ha már ennyire mélyen belemegyünk a témába, akkor törvény szerint a xenonkék se engedélyezett! 1990-ben még nem is tudták, hogy mi a xenon, tehát a törvény sincs hozzáigazítva! Beszéltem eddig 1 közlekedési osztályvezetővel, 2 vizsgabiztossal, 1 vizsgabiztos oktatóval és több oktatóval és rendőrrel is, szerintem kb megvan , hogy mi lehet pluszba a kocsin, ha röviden akarok válaszolni, akkor SEMMI! A többi az a törvény kiforgatása, amit vagy ellehet fogadni vagy feleslegesen vitatkozni! De olvassa el mindenki a törvényt maga és értelmezze úgy ahogyan ő jónak látja! Én régen hordtam a kocsiba magammal, persze akkor egy rendőr se állított meg!
Dodi72
2005. augusztus 10. 09:43
Szasztok!

Pont tegnap beszéltem erről a témárol egy illetékessel és ő elmondta lefelé bármilyen világithat de ha előre világitt is egy hangyányit és nem fehér akkor levetetheti.
Helyzetjelző itt erre felé nem igen szolnak ha kék,zőld vagy bármi is.De pld az egyik kis vidégi községben a haverommal ott a helyszinen kicseréltették a helyzetjelző ízzót fehérre.
Viszont én most halottam újként,hogy ha xenonra átszerelteted a lámpáidat akkor kőteles vagy ablaktőrlő vagy lámpamosoról gondoskodnod.
Erről halott valaki-valamit?
tommy
2005. augusztus 10. 09:41
Ameddig ez nem lesz pontosan törvényben, addig sose lesz egyértelmű, ezért nem bűntet sok rendőr, mert ő se tudja, csak aki szivatni akar! Helyzetjelző se lehet bármennyi!
Bishop
2005. augusztus 10. 09:34
Na jó, egszer nem sikerült.. De még mindig 1:1 az állás!
Bishop
2005. augusztus 10. 09:33
Hát ez szar ügy... Én is ismerek párat de amikor a szivatni fognak rész jött és úgy gondolták hogy most jól elkapnak akkor szembesültek, hogy a kétségbe esett pilóta némi adrenalin fröccsel pillanatok alatt képes eltűnni az utcák furcsa útvesztőjében...
Bishop
2005. augusztus 10. 09:30
Ja.. De azt is meghatározza hogy helyzetjelződ lehet bőséggel...
És mivel mindenki kéket meg mindenféle szines szart használ ezért a fehér már kegyetlenül nem érdekel senkit..
Múltkoriban megállítottak este a police bácsik és szóba sem hozták... Szóval lehet mégiscsak működik a dolog.. Nem tudom ki hogy van vele de engem egyszer nem bűntettek meg neon miatt.. Pedig nekem is volt a kocsi alatt kék, nem is egyszer.. (pontosan 2szer tör össze és 2szer halt meg 1 év alatt)

De hála Jani komámnak ez a jelenlegi 3.verzió, már frankón működik!

Aki pedig azt mondja hogy a kocsi alján lévő fény figyelem elterelő az akkor bűntesse a járdán kolbászoló csajokat is, meg azokat akiknek eleve feltünő autójuk van, corvette, supra, viper stb...

Szóval, csak igazságosan!

Bill22
2005. augusztus 10. 09:21
Nekem is van kívül belül kék neon de és menet közbe be sem merem kapcsolni mert világosba sem csípik a búrámat nem ám neonnal!!
tommy
2005. augusztus 10. 09:04
Igen, mert akkor álltam neki oktatni és ott több helyen is visszaüthetett volna!
ChPh
2005. augusztus 10. 09:02
és mi lett a vége? visszavettél?
tommy
2005. augusztus 10. 09:00
Én meg oktató vagyok! Csak úgy elmentem előttük többször is alsó szettel és párszor utánnam jöttek már, mindig ismerősök voltak, sose bűntettek meg, aztán egyszer behívtak a kapitányságra, hogy vagy visszaveszek vagy szivatni fognak ahol tudnak mással!
Amusing
2005. augusztus 10. 08:59
Ha nem gizdáskodsz előttük nem szivatnak (én is rendőrnek tanultam)
tommy
2005. augusztus 10. 08:56
Őrülj neki, egyszer fogsz ki olyat, aki kötekedik!
Amusing
2005. augusztus 10. 08:55
nekem a belső neonom kivülről is látszi,, sőőt igazoltatáskor éjszaka bekapcsolva hagyam és semmit sem szóltak, és még a lámpámat is megnézték ahol kék helyztejelző van :)
tommy
2005. augusztus 10. 08:42
Ha Te is hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be!
Összesen 4180 találat 209 oldalon