No hát engedelmetekkel folytatnám a kis történetet. Lehet, hogy úgy tűnik, mint valami hifizésem regénye, de azt gondoltam, talán így, időrendben elmesélve a változásokat talán jobban látszik, honnan indultam, hol és hova tartok…

 

Szóval adott volt egy Alpine CDA-9856R fej, Cordial kábelezés, JBL GTO 75.4 erősítő, Morel láda, és a Hertz DSK 165 első szett. Egészen jól zenéltek együtt, és ezt onnan tudom, hogy aki beszabadult az autóba, az általában vigyorogva szállt ki. Azt mondják, az jó jel, ha egy autóban ülve a zenét hallgatva az ember elkezdi ütni a ritmust. Hát én azt tapasztaltam, hogy akit hallgatózni ültettem be, annak valamelyik tagja hamarost elkezdett rángatózni… Persze nagyon sokat számított az a három Dynamat Extreme rezgéscsillapításra használatos bitumenlap is, amit szétvagdosva beraktam az ajtóba. 

 

Röviden, pár mondatban a második hullám, de még előtte a napi szentencia: ha valami tetszik, ne kezdj el nézelődni, mert előbb-utóbb találsz olyat, ami jobban tetszik... Persze ez csak félig komoly, de mindenképp van igazságalapja. Velem is ilyesmi történt. Épp itt, a Carstylingon nézegettem a hifi apróhirdetéseket, ezek között bukkant fel valaki, aki szeretett eladni egy JBL Px300.4-es erősítőt, és cserébe beszámítana GTO 75.4-est.... Mér ne kóstoljuk be, gondoltam, csak úgy tréfából. Kínáltam rá asszem 25 ezret. Ő meg belement. Na elkezdtem vakarni a fejem, nem gondoltam volna, hogy így beletrafálok az elképzelésbe.

 

Gyors telefon egy barátomnak, nézegetem a Hifiközpont honlapját is, hogyaszongya: nem nagyon van ennél jobb választás, ha az ember négy csatornában gondolkodik.... Mondja a barátom, hogy hát az egy egész más világ. A GTO jó ár-érték arányú kompromisszum, de a 300.4 az már nem kompromisszum. Hijnye a jó életbe. Akkor vegyük meg, ha már ilyen szépen letárgyaltuk. Úgyhogy elballagtam szépen a párommal együtt Százhalombattára, meghallgattuk a szerkezetet és némi ráfizetés árán elcseréltük. Egy kicsit több, mint 120 ezres új árú erősítőhöz jutottam hozzá ilyen módon.

 

Csak összehasonlításként. Nem sokat számítanak a számok, tudom, de mivel mind a két specifikáció ugyanazon mérési metódus szerinti, így talán jó összehasonlítási alap lehet.

 

GTO 75.4:

• 104W RMS x 4 channels at 4 ohms and ≤1% THD + N

• Signal-to-noise ratio: 80dBA (reference 1W into 4 ohms)

• 142W RMS x 4 channels at 2 ohms, 14.4V supply and ≤1% THD + N

• 284W RMS x 2 channels at 4 ohms, 14.4V supply and ≤1% THD + N

• Dynamic power: 163W at 2 ohms

• Effective damping factor: 6.384 at 4 ohms

• Frequency response: 10Hz – 83kHz (–3dB)

• Maximum input signal: 5.8V

• Maximum sensitivity: 230mV

• Output regulation: .069dB at 4 ohms

• Dimensions (L x W x H): 15-1/8" x 12-5/16" x 2-3/8"

 

Px300.4:

• 123.5W RMS x 4 channels at 4 ohms and <1% THD + N • Signal-to-noise ratio: 76.64dBA (reference 1W into 4 ohms)

• 358W RMS x 2 channels at 4 ohms, 14.4V supply and <1% THD + N

• 169W RMS x 4 channels at 2 ohms, 14.4V supply and <1% THD + N

• Dynamic power: 385W at 4 ohms x 2 channels

• Effective damping factor: 6.383 at 4 ohms

• Frequency response: 16.6Hz – 500kHz (–3dB)

• Maximum input signal: 5.9V

• Maximum sensitivity: 250mV

• Output regulation: .39dB at 4 ohms

• Dimensions (L x W x H): 12-1/4" x 17" x 2-9/16"

 

A száraz adatokhoz csak annyit, hogy meg kell figyelni, hogy a mérés 14,4 Volton történt mindkét esetben (CEA2006 szabvány szerint mérve), ennyi meg csak akkor van egy autóban, ha teljes terheléssel tölt a generátor. Jelentősége annyi, hogy egy-két Volt feszültség-ingadozás ide, vagy oda, és az erősítő teljesítménye több tíz Wattot ingadozik. Igen tehát, kozmetikázottak az adatok. Legalábbis a GTO esetében biztosan, az valójában normál üzemi körülmények között 4Ohmon 4x75W körüli teljesítményt tudhat.

 

Nem így a Px.... Azt ugyanis az előző tulaj bemérette, és hát úgy tűnik, sikerült túllőni a gyárilag megadott értékeket.... Persze tudni kell, hogy egy erősítő mérésére annyiféle szabvány, és lehetőség van, hogy van olyan mérési rendszer, amiben egy Sokol 402 rádió erősítőjének teljesítménye veri a 100W-ot... Szóval a számok gyakorlatilag szinte lényegtelenek,most is csak azért foglalkoztam vele, hogy legyen némi összehasonlítási alap.

 

Az első tapasztalás a Px-szel az volt, hogy az RCA csatlakozónak az aranyozott árnyékolása lejár. Nézem, mondom mi a fene.... Telefon, kiderül, hogy egy típusjellegzetesség. Kikötöttük a GTO-t, mondom akkor kössük már be ezt, nézzük meg, működik-e mind a négy csatorna, merthogy a kocsijában csak kettőre volt kötve. Nézegettem egyébként, van vagy két karc a plexin, mondta a srác, hogy cserélte, mert az előző karcosabb volt. Kicsit koszosabb is volt, mint ami a kocsimban volt, arról gyakorlatilag enni lehetett volna. Dehát nem vagyunk egyformák.... Na mindegy bekötöttük. Szólt. Nagyjából feltekertem ott nyitott ajtónál, beszélgetés közben, aztán megkötöttük az üzletet.

 

Megyünk hazafelé kilencvennel. Mondom kapcsoljuk be, hallgassuk kicsit. Bekapcsolom, hát valami iszonyatos alapzaja van. Úgy sistereg, mintha le lenne húzva az ablak. Nagyon halkan szólt, leveszem hangerőt, erre pattan egy bazinagyot. Felhangosítom, aztán megint le, megint pattan. Eljátszom még vagy ötször, bmeg mondom ez pattog. Hazaérünk, alapjárat, bekapcs. Iszonyú alapzaj. Kis pattogás. Mondom tán csak nem gyújtás...? Eddig nem volt. Adok neki kis gázt, mintha az is gyorsulna. Adok neki nagyobbat, jön a sivítás. Anyád, ez generátorzaj! Hát mondom ezzel baromi jól bevásároltam, ilyen nincs. Ez lenne a híres Power széria? Akarom vissza a GTO-t MOST!

 

Hallgatom, mélye az mondjuk pont nem sok van. Úgyhogy jól elkeseredve jöttem haza. Szóval hazaértem csalódottan, beijedve, egy olyan erősítővel, aminek nincs mélye, van viszont iszonyú alapzaja, és mind a gyújtás, mind a generátorzaj hallható, pedig ott, ahol az RCA-k mennek a közelben nincs semmiféle elektromos kábel... Persze ha hangosra vettem, eltűnt az alapzaj, de 1-es hangerőn még jól lehetett hallani, kettesen már alig. Na de ki akar állandóan üvöltetve zenét hallgatni...? Hát most mi a jó anyámat kezdjek ezzel...?

 

Néha bekapcsoltam, aztán mindig kikapcsoltam, mert féltem, hogy valami esetleg bepukizik, mert félrekötöttem, akkora alapzaja volt. Ja, még egy adalék: szerencsétlen GTO-m úgy volt beállítva, hogy a fejen kábé 17-18-as hangerőnél már elkezdte "kenni" a zenét, eltünedezett a színpad, nem volt úgy tere, elkezdett üvöltőssé, kicsit instabillá válni, lehetett érezni rajta, hogy itt már bizony erőlködik. De azér nem szólt rosszul, ahogy hangosítottam, kicsit beleerősített a basszusba, jóízű zenéje volt.

 

Aztán ahogy egyszer bekapcsoltam, csak hármasig hangosítottam fel. Akkor feltűnt valami. Nevezetesen az, hogy az alapzaj eltűnt, a zene kristálytiszta ugyan, de........de olyan hangos, mint a GTO-nál olyan 7-es-8-as hangerőn volt. Mondom mi a szösz....? Nézzük csak meg.

 

Minden leteker nullára. Lássuk. Fejet felhangosítom, alig hallani zenét. Na akkor induljunk innen el (vagyis onnan, ahogyan előszörre kellett volna). Szett full range-en (legyen már valami mélye), láda vágva olyan 40-50 Hz-en. Adtam neki egy olyan 20-25%-ot, beültem, és.......fordult velem egyet a világ.

 

Anyám, mondom ez szól!!! Nézegetem, hol állhat fülre a bemeneti érzékenység, meg mondom lássuk hol kezd torzítani szegény kis DSK (az kevésbé bírta, mint a Morel láda, abban a rendszerben az volt a szűk keresztmetszet). Tekerem. 10 – semmi. 12 – semmi. 15 – semmi. Hallom, hogy kicsit érzékenyebb lehet, mert az adott hangerőkön kicsit hangosabban szól, mint a GTO-val megszoktam. Ott volt kapcsolva HPF, kb. 50-70 Hz környékén vágtam, de lehet, hogy még följebb, nem volt beskálázva. Gondolok egy merészet, föltekerem 18-ig, ez volt a GTO-n a hallgathatóság határa, ez már szinte csak vadállatkodásra volt alkalmas, hogy a tükrök táncoljanak, 16-tól már nem nagyon volt színpadkép. Nyelek egy nagyot, 18..........és semmi.

 

Vazzeg, mivan...? Ülök a hangorkánban, bámulok bambán magam elé, aztán lassan elkezdek vigyorogni. Aztán egyre szélesebben vigyorgok. Hogy miket mondtam, azt fölösleges lenne leírni, amúgy sem nagyon tűrne nyomdafestéket. Asszem tán bazmeg is volt benne.... Aztán fölétoltam a képzeletbeli határnak. 19......stabil. 20.....még mindig atomstabil. 21......még mindig. Hol van ennek a határa…..? Aztán 22-nél kezdtem hallani, hogy a DSK-nak kezd elege lenni a nyúzásból, akkor vettem vissza. Ja, természetesen ekkor sem torzított, csak azt kezdtem hallani, hogy az erősítő úgy rángatja a hangszóró membránját, mint valami rongydarabot. Mint Floki a lábtörlőt. Brutális volt. A teljes frekvenciatartományt ráengedve az első szettre jóval magasabban kezdett a szett elfáradni, mint a GTO-val bekapcsolt szűrővel.

 

Gondoltam, nézzük akkor a mélyet. Mint említettem, a GTO-nál ha hangosítottam, kicsit beleerősített, belehúzott. Tetszett a hangja, dögös volt, ha felhangosítottam. Itt nem ez volt a helyzet. Az volt, hogy érzésre beköltözött egy zárt láda a csomagtartóba. Valójában csak azt lehetett hallani, hogy úgy fogja a membránt az erősítő, amit a GTO-nál soha, semmilyen hangerőn nem hallottam még. Amikor kell, megáll, mint a gerely. Aztán rázendít, aztán megint áll. Kicsit magasabb a dampingja (csillapítási tényezője) a Px-nek, mint a GTO-nak... De miközben szólt, aközben is kontrollált maradt, nem kezd el ész nélkül ugrálni, emiatt tűnt „gyengébbnek”. Az első reakciója az embernek az, hogy „mi van ezzel?”. Aztán odafigyel, és meghallja, hogy első hallásra határtalannak tűnő energia szabadul rá a szubra is.

 

És a végeredmény? A hitetlenség. Meddig még? Meddig bírja? Még ezt is? Hangosítok. Vajon még ezt is? De ezt már biztos nem........és de. Az etalon-rendszerben hallottam hasonlót, abból van ebben az erősítőben egy kiskanálnyi. Hogy hangos, de nem ordít. Hogy nem tudod, hol a határa, de mégis kíváncsi vagy. Egyszerűen nem kezdett el torzítani sehol. Hát én akkor nem tudtam meg, hol a határa, a DSK szettel legalábbis nem. Korábban azt hittem, elértem a szett teljesítőképessége határát. Pedig az nem a szetté volt, hanem a GTO-é. Ez az erősítő úgy megzavargászta, mint Singer a találmányát, végül szegény szett membránja egyszerűen nem bírta a megpróbáltatást, és elkezdett kelepelni (nem krepegni!), az erősítő meg röhögött az egészen....

 

A DSK esetében korábban tapasztalt zavaró magasak megcsendesedtek valamelyest (no azért ki nem fordultak magukból), és megérkezett alájuk a középtartomány. A mélyek mint mondtam, első hallásra gyengébbnek tűntek (pont ugyanannyi volt adva a szettnek és a szubnak), pedig csak egyszerűen lineárisan és kontrolláltan érkeztek. Akkor még a régi tápkábel (8 AWG, merőlegesen metszve kb. 8,3 cm2 területű) volt bent, úgyhogy nem is mertem tartósan terhelni, nehogy leolvadjon valami. Muszáj volt tápkábelt cserélni, tisztán látszott, hogy ennek nem jó akármi.

 

A legnehezebb a mélyet volt belőni. Nem tudtam sokszor eldönteni, hogy a mély most akkor torzan szól? Először mindig azt hittem, hogy igen, aztán jobban odafülelve mindig rájöttem, hogy nem, csak teljesen másként zenél a rendszer, mint eddig. Az együttesek nem koncert végi rájátszásban vannak, hanem pihenten kezdenek. Hallgatta a vájtfülű barátom, és úgy örült neki, hogy háromszor gratulált, hogy na végre, ez már igen. A GTO se volt rossz, de ez egy más világ. A hangszórók meg újra be kell, hogy járatódjanak, egész más zenét játszanak. Szóval ezek voltak az első tapasztalataim az új erősítővel.