Lexus Hoverboard: higgyünk benne?

Aki a Vissza a Jövőbe filmeken nőtt fel, talán nem is nagyon tudna édesebb álmot dédelgetni, mint Marty McFly légdeszkájának birtoklását, mely a széria második és harmadik részében tűnt fel. A dolog komolyságát jelzi, hogy igen széleskörűnek mutatkozik rá az igény, hiszen immáron több próbálkozás is született az extravagáns eszköz megvalósítására, akár magánszemélyek, akár komplett fejlesztői csapatok által.

Működési elvek terén volt itt már légsűrítéstől kezdve az elektromágnesességig minden, a realitáshoz legközelebb álló alkotást pedig egy kaliforniai társaság, az Arx Pax jegyszi. A Hendo névre keresztelt deszka valóban működik, viszont csak speciális fémfelületen: mágneses teret generál, így "tolja el" magát a földtől és kezd lebegni, akár 136 Kg-os utassal a fedélzetén.

az első működőképes próbálkozás, a Hendo

Habár 50 kg-os súlyával és a működéséből fakadó korlátaival ez még közel sem az, amit a filmben láthattunk, az érdeklődés hihetetlen magas rá: Kickstarteren pillanatok alatt összegyűlt rá a megfelelő összeg, idén pedig már a tökéletesített verziót meg is lehet vásárolni belőle.

Van azonban még ennél is feljebb, mégpedig a Lexus jóvoltából. A neves autógyártó az Amazing in Motion kampány keretei között fejlesztette ki saját eszközét amit - bármiféle szerénytelenség nélkül - már most a világ legfejlettebb légdeszkájának hívnak.

A Hoverboard is mágnesesség elvén működik, folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetők segítségével - bármit is jelentsen ez nevet A mind designjában, mind környezetbarát megoldásaiban a Lexus járműveivel rokonságot mutató deszka prototípusát egyébként Barcelonában tesztelik jelenleg. A nagyközönség részére ezen a nyáron mutatkozik be hivatalosan, addig is be kell érnünk ezzel a hatásvadász előzetes videóval.

a Lexus Hoverboard előzetes videója

Mint mindennel, persze ezzel a fejlesztéssel szemben is szkeptikus az ember, bár a Lexus aligha húzna fel egy ilyen témájú vírusvideós kampányt egy kamu fejlesztésre. A megjelenés időzítése pedig rendkívül stílszerű, hiszen a film második részében pont 2015-ben érkezik Marty vissza a jövőbe.

Mielőtt nagyon beleélné magát bárki, a Lexus közleménye szerint a légdeszka csupán prototípus és nem tervezik a piacra dobását. Legalábbis egyelőre.