Nem írok hosszú bevezőt így az első blog alkalmával, minden előzetes info kint van az autó oldalán.

 

Bele is vágok.

 

Szóval nagy átalakítás. Az autó 12,5 évvel ezelőtti, vadonatúj megvásrálása óta most fog átesni az eddigi legnagyobb beavatkozáson: új motort kap. Mivel nagyon szeretem a GSi autókat, mindig is volt bennem egy vágy, hogy egyszer talán nekem is lesz egy hasonló autó, aminek a megjelenése picit többet mutat egy átlag autóénál, és egy legenda öleli már körbe azt. Nagyon sajnálom, hogy az Opel megszűntette a GSi szériát, helyette bevezették ezt az OPC-t, ami biztos nagyon jó, meg minden, nem is akarok ez ügyben senkivel vitatkozni, csak az okot nem értem. Ha már egyszer volt egy jól bevált név (GSi), amit még a nem Opel-osok is nagyon jól tudtak, hogy micsoda, nem értem, hogy miért kellett akkor az eleve 3 betűt az ABC másik 3 betűjére lecserélni. A lényegen nem változtat, mint az OPC, mind a GSi egy gyári tuning-ot jelent, talán, amennyire én ismerem, a GSi az gyári széria, az OPC meg utólagos beavatkozás, de még is gyári jóváhagyással, gondolok itt at irmscher-re (bár, ha tévednék, a javító kommenteket elfogadom, azzal is többet tudok legalább).  Szóval úgy gondolom, ha már valaki egy vadonatúj Opel-t vesz, és azonbelül is a sportosságra, a teljesítményre hajt, akkor egy jól bevált nevet meg lehetett volna hagyni.

Hosszú éveken át kérdeztem, faggattam embereket, bontósokat, más Opel-osokat, hogy mibe fájna, ha beleraknám az autómba a GSi motort. Lebeszélések sorozata, csak a nyű és a mcera, vegyél inkább akkor egy GSi autót, stb. Januárban kicsit ráfeküdtem a témára, mert a hosszú évek alatt úgy látszik most pattant ki belőlem, hogy végképp utánajárjak mindennek. Igen rövid időn belül meg is lett az eredmény, lett egy nagyon szépen működő, jó állapotú, nem szétkopott és füstöt okádó komplett motor, váltó, gólyalábak, féltengyelek, ECU, kábelek, stb., minden, ami ahhoz kell, hogy 1:1-ben berakva menjen az én autómban. SZTP-nek köszönet is érte, aki már a jövőhéten megkezdi a motor kiépítését, nekem meg csak annyi dolgom van, hogy elmenjek érte, majd Subinak köszönhetően létre is jön az egyesítés az autóval. Úgy hogy végre én is beléphetek a GSi "táborba". Az ok,amiért nem vettem hatchback GSi-t nagyon egyszerű: sokan nézzenek rá a legtöbb 15-20 éves Astra-ra. Köszönöm, nem kérek belőle, én 12 éven át ápoltam, vigyáztam az autóra, mindent megtettem érte, és cserébe kaptam egy jó karosszériát, ami még mindig nem rohad, és nem is fog ilyen odafigyelés mellett, szép az utastere, nem rohasztom le, nincs zabálás, cigizés, sáros lábbal beszállás, olajos, koszos gatyával beülés, havas cipőt NEM A KÜSZÖBN LEVERNI, HANEM A LEVEGŐBEN A KÉT LÁBAT ÖSSZETAPSOLVA KILÓGATVA AZ AUTÓBÓL. Egyet lehet csinálni az autómban: levegőt venni!!!! Meg ki mondta, hogy egy "sportos" autónak hatchback-nek kell lennie. Jó példa erre az USA izomautók: mindegyike a sedan stílust hordozza: orr, tető és csomagtartó, vagy is limusine. Nekem az elegánsabb autók jönnek be, és azok csak is sedan kivitelűek lehetnek, vajom BMW, Mercedes, Audi miért is nem készül hatchback kivitelben? Most a komolyabbakra gondolok, nem A3, meg 120, meg B merci. Még a 6-os BMW-nek is, ha minimálisan is, de meg vannak a sedan jegyek. Várnék infókat is azzal kapcsolatban, hogy nekem lesz -e az ország első SEDAN GSi Astra-ja? Bár nem hinném, csak akadt más is, aki átrakta a GSi motort, de rákerestem Google-ban is, és nem találtam Opel Astra F Sedan C20XE, vagy akármi más kifefjezéssel találatot globális szinten. Kíváncsi vagyok, hogy sokan próbálkoztak e már ezzel ennél a típusnál.

 

Az átépítéssel kapcsolatban természetesen vannak hiányosságok, hiszen az én autóm már az egyike az F széria legutolsó, még németek által gyártott darabjaának (ezután került át a lengyelekhez Classic néven még kb. 5 évig), így természetes, hogy egy majd 20 éves motornál inkompatibilitási gondok vannak. A gólyaláb és a féltengely az csak egy mellékes kérdés. Mivel a C20XE motorokat 1993-ig normálszíjas hajtással szerelték, így a nálam levő hosszbordás generátorral ez már nem kivitelezhető. Nomeg nekem gyárilag van légkondi és szervókormány, amiktől az átépítés miatt sem szeretnék megválni. Megijedtem, hogy ki kell cserélnem a klímakompresszort és a szervószivattyút, újabb költségek, stb., de Subi és SZTP nagyon rendesek voltak, mondták, hogy nem kell megijedni, létezik megoldás, mivel a '93 utáni C20XE-k már hosszbordás szíjjal készülték, így teljesen jók lesznek az én gyári cuccaim, csak a bibi, hogy nagyon nehéz ezeket beszerezni. A bökkenőt az okozza, hogy a 3 motortartó konzol egyikére van felfűzve a klímakompresszor és a szervószivattyú. Namost azok a C20XE-k, amiket gyárilag nem szereltek klímával és szervóval, arra egy hagyományos, furatok és konzol toldat nélküli bak került. Így be kell szerezni egy olyan motortartó konzolt, ami 1993 utáni (tehát hosszbordás), illetve klímakompresszoros és szervószivattyús. Ára kb. 4.000-5.000Ft. Egy megnyugtatás van, ha az autó gyárilag szervóval volt szerelve, akkor biztos, hogy klíma is volt benne, vagy fordítva, most pontosan nem tudom, melyik, de ha valamelyik feltétel állt, akkor a másik automatikusan hozzá volt rendelve. Még egy valami hiányzik, csak, hogy az ember végképp elbizonytalanodjon: mivel az én "új" motorom '93 előtti, így a főtengelyen lévő szíjtárcsa, ami hajtja a klímakompresszort, a generátort és a szervószivattyút, az az úgy nevezett "normálszíjas", keresztbordás szíjtárcsa. Mivel hálistennek ezt a szíjtárcsát csak csavar tartja a főtengelyen, így cserélhető. Feladat: szerezni egy '93 utáni szíjtárcsát, ami már hosszbordás. Ára kb. 5.000Ft. Viszont egyre ügyelni kell! Nem jó a C20NE (8 szelepes) szíjtárcsája, mert az 4 csavarral rögzül a főtengelyre, szemben a C20XE 6 csavarjával, úgy hogy csak és kizárólag C20XE szíjtárcsát szabad venni!

 

Miútán leültem egy kicsit a net elé kutakodni, kb. 30 perc alatt találtam vagy 10 darab C20XE bontást, azonnal is küldtem mindenkinek egy szívhez szóló mail-t, hogy nekem pontosan mi is kellene. Néhány órán belül már ömlöttek a válaszok, hogy van, lehetséges, tudok róla, majd utána nézek. Végül meglettek a hiányzó alkatrészek, mindössze 10.000Ft a szíjtárcsa és a konzol együtt a csavarokkal, meg a feszítőgörgökkel. Természetesen köszönet a többi embernek is, hogy utánajártak a témának. Subi javaslatára minden ilyen esetben ne csak a konzolt, hanem a csavarokat és a feszítőgörgőket is hozzuk el, mert ezeket még macerásabb beszerezni, együtt mindig a legjobb, úgy hogy törekedjünk mindig az ilyen vásárlás során arra, hogy a teljes készletet hozzuk el.

Ezek most a legújabb fejlemények, a motort már csak el kell hozni, és irány a beépítés, és remélhetőleg más egyéb már nem fog kelleni.