2012-ben ismét nagy sikerrel folyik Dél Balaton dB Kupa hangnyomás verseny sorozat. A Tavalyi évben megszokott jó hangulatú és jól megszervezett versenyeken számos új és sok régi versenyző méri össze tudását.

A Magyarországon zajló versenyek közül leginkább ez a sorozat hasonlít a nemzetközi versenyek szabályzatához és színvonalához. Az idei évben a kategóriák száma kibővült, hogy még igazságosabban lehessen elbírálni, a versenyzők autóit. A Szabályzat és a kategóriák az alábbi linken érhetők el: https://www.dldshop.hu/product_info.php?cPath=169&products_id=597&osCsid=bbba3b7426f3eda51e48bbe5463b7635

Egy kis összefoglaló az eddigi 4 fordulóról.

Az első fordulóra az utolsó pillanatban , a verseny előtt alig két héttel beiktatott Baltonfüredi Tuningtalálkozón került sor, ahol a rossz idő és a korai időpont ellenére 35 versenyző állt rajthoz. A verseny nagyon jó hangulatban zajlott, és rögtön az év elején új magyar rekordok is születtek és megszületett Magyarországon elsőként a 160dB feletti mért eredmény is az SCA Team-es SÜVI pandájában, de a DRAGON CAR hifis autó is 159.9dB-es hangnyomást ért el. Ebből már tudni lehetett, hogy a versenysorozatban nagy harcok és hatalmas eredmények lesznek az év során és folytatódik a tavaly már megszokott Európa és világrekord döntögetés.

A második forduló a már megszokott Dombóvári Tuningtalálkozón volt, ami évek óta jó házigazdája a színvonalas hangnyomás versenyeknek. Ezen a fordulón is 30 fölötti induló volt és a megszokott jó hangulat. Itt is főként az utcai kategóriák voltak a népszerűek, de a nagyobb F (frekvencia) kategóriákban is nagy harcok folytak, és ismét rekordok dőltek meg. Ezen a versenyen debütált Csorba Zoltán a tapasztalt öreg róka aki rögtön egy új rekorddal 147.5dB-s eredménnyel írta be magát a hangnyomás versenyek történetébe. Eredményét 1db 30cm-es DLD nyomóval és mért 760W-os teljesítményű erősítővel érte el! Open kategóriában pedig a CZ audios Süvi és a Atomic nyomókkal induló Dragon Car Szilárd mindketten 160dB fölé nyomtak. Süvi beállította az új magyar rekordot a kerek 162dB-eredményével amit a mai napig nem sikerült még megdöntenie senkinek. A versenyen az F kategóriában már több versenyzőtől dB-ket kellett levonni, illetve át kellett kategorizálni pár embert, mert a lakatfogó kíméletlenül lecsapott azokra a versenyzőkre, akik alulillesztett erősítőikkel átlépték az adott kategóriákra megengedett maximális teljesítményt.

A harmadik forduló a Gyenesdiási Tuningtalálkozón került megrendezésre, ahol a www.dldshop.hu csapata már a verseny előtti éjszaka hatalmas bulit csinált az idei évre épített Daewoo demóautóval, ami egy rögtönzött szabadtéri diszkót csinált a medence partján, kellően megalapozva a hangulatot a másnapi rendezvényhez. Ezen a fordulón meglepő módon kevesebb induló vett részt, pedig a kiváló időjárás és a gyönyörű helyszín is adott volt egy jó verseny lebonyolításához. A kevesebb versenyző ellenére a jó hangulatból és a jobbnál jobb eredményekből itt sem volt hiány. Utcai open kategóriában Poszavecz József 147,5dB-s eredményt produkált és ezzel új csúcsot állított fel. A DRAGON CAR autó pedig megközelítette a magyar hangnyomás rekordot 161,7dB-s eredményével. Itt is több versenyzőtől, köztük a verseny szervezőtől is dB-ket kellett levonni teljesítmény túllépés miatt, és egy indulót át kellett sorolni egyel feljebb lévő kategóriába, mert egyik körben sem sikerült kategórián belül tekernie.

A negyedik forduló az idei év legsikeresebb versenye volt. Rekord számú 40 közeli indulóval és profin megszervezett programokkal és gyönyörű verőfényes napsütéssel a Sárbogárdi Tiningtalálkozó nagyon jól sikerült. Ezen a fordulón igen nagy harc alakult ki az egyes kategóriákban és több esetben is csak tized dB-ek döntöttek a dobogós helyek sorsa fölött. Meg kell említenem a dB Hunters TEAM utcai 3. kategóriás versenyzőjét Bartucz Attilát aki minden fordulóban biztosan nyeri a saját kategóriáját, csakúgy mint az utcai 2. kategóriában Lukács Bálint. A "LAKATFOGÓ" itt is kíméletlenül lecsapott áldozataira. Kettő F4 kategóriás versenyzőt kellett 5000W körüli teljesítmény miatt felrakni open kategóriába, de ott sem kellett szégyenkezniük, hiszen Urbán Istvánnak és az SCA TEAM-es GERI-nek az első és második helyet sikerült megcsípniük bőven 150dB feletti eredményeikkel. F3 kategóriában alakult ki egy olyan helyzet, hogy az SCA TEAM-os Zsöde és Urbán Zoltán mindketten azonos típusú DD erősítővel álltak rajthoz és egyikük sem tudott kategórián belüli mért teljesítményt produkálni, ezért a zsűri és a nézők döntése alapján lakatfogó nélkül utolsó vérig alapon mérkőzhettek meg egymással, lévén, hogy ebben a kategóriában csak ők ketten indultak ezen a fordulón. Ennek az lett az eredménye, hogy a rendkívül szoros és izgalmas versenyen a DD nyomóval induló Urbán Zoltán 4 tized dB-el verte meg a CZ audio nyomóval induló Zsödét.

A versenysorozat most a felénél tart és a következő fordulón a Július 28.-án Szőlősgyörökön megrendezésre kerülő DLDSHOP HIFIS NAP-on elért eredmények duplán fognak számítani a sorozatban, ezért komoly fordulópontja lesz ez az évadnak. Még nagyon sok kategóriában nem dőlt el a dobogós helyek sorsa, ezért aki kedvet kapott egy igazi hangnyomás versenyen való induláshoz, vagy kihagyott pár fordulót, de esélyes a dobogóra, vagy egyszerűen csak kíváncsi egy ilyen színvonalas eseményre azt szeretettel várjuk a következő versenyeinken.

A szőlősgyöröki rendezvényre a belépés mindenkinek ingyenes lesz és a hangnyomás verseny mellett bárki kipróbálhatja magát egy abszolút márkafüggetlen hangminőség versenyen is.

Az pontverseny állása és az eddigi forduló eredményei megtekinthetők az alábbi linken: https://www.dldshop.hu/index.php?cPath=169&osCsid=bbba3b7426f3eda51e48bbe5463b7635