"Elmarad a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, annak ellenére, hogy ez uniós kötelezettség lenne, javítana Magyarország egészségügyi helyzetén, és ezzel az állam nagyobb adóbevételhez jutna. Ugyanebben a törvényben viszont olyan mértékben emelték meg a bioetanol jövedéki adóját, hogy azzal várhatóan tönkreteszik az ágazatot. A megszűnő munkahelyek és a csődbe jutó kis-és közepes vállalkozások mellett azonban a reméltnél nyilvánvalóan kevesebb adóbevétel folyik be az államkasszába a csökkenő fogyasztás miatt, a fosszilis üzemanyagok fogyasztásának növekedésével pedig emelkedni fog az ÜHG-kibocsátás, tehát az ország a vállalt uniós kötelezettségeitől is távolabb kerül. A dohányipari és az olajipari lobbi egyaránt jól dolgozott.

 

Elmarad a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, noha a nemzetgazdasági tárca eredetileg egy év alatt három lépésben a cigaretták jövedéki adóját összesen 7, a vágott dohányét 28 százalékkal emelte volna - számolt be az index.hu. A minisztérium javaslata a kormány jóváhagyásával került június 3-án a parlament elé, és a cigaretta jövedéki adóját ezer szálanként 1320 forinttal emelte volna a mostani 9750 forint felett. A jelenlegi szabályozás szerint ez és a kiskereskedelmi ár 28,4 százaléka együtt el kell hogy érje a 18 080 forintos ezer szálankénti értéket. Ezt három lépcsőben úgy emelték volna, hogy júliustól ezer szálanként legalább 18 510 forint, jövő januártól legalább 18 950 forint, majd jövő júliustól legalább 19 400 forint legyen a jövedéki adó. Így egy év alatt szálanként legalább 1,32 forinttal nőtt volna a jövedéki adó és további 33 fillérrel az áfa - hiszen Magyarországon még az adót is megadóztatja az állam: a jövedéki adó a nettó ár része -, vagyis szálanként minimum 1,65 forint lett volna az adóemelés mértéke.

A dohánytermékek adójának emelése egyébként uniós kötelezettség: a jelenlegi szabályok szerint az EU-államokban a jövedéki adó szintjének el kell érnie a cigaretta átlagárának 57 százalékát, és nem lehet alacsonyabb 1000 cigarettánként 64 eurónál. Magyarország 2008 végére, a türelmi időszak lejártáig teljesítette is ezt a szintet, 2014 január elsejétől azonban az EU által elvárt szintek tovább emelkednek, a cigaretta árának 60 százalékára, illetve 1000 szálanként 90 euróra. Ehhez Magyarország 2018-ig kapott haladékot, ugyanis a százalékos arányt már most is elérjük, de az ezer szálra megállapított összeg 23 euróval marad el az előírt szinttől. Ez a mostani euróárfolyam mellett azt jelenti, hogy a legolcsóbb doboz cigarettának csak a jövedéki adó tartalma és az arra rakodó áfa hatszáz forint felett lesz, vagyis a kiskereskedelmi ár egyéb összetevőit is figyelembe véve aligha lehet majd 800 forintnál olcsóbb cigarettát kapni.

Noha minél később kezdődik az emelés, annál drasztikusabb egyszeri lépésekre lesz szükség később, a parlament mégis törölte az "egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról" szóló törvénytervezetből a "dohányadó" emelését. Ez azért is különös, mert ezzel az állam valamivel több mint 22 milliárd forinttal kevesebb bevételhez jut, nem beszélve a hosszabb távú veszteségről: egy korábbi GKI-felmérés szerint 2004-ben az aktív és passzív dohányzás mintegy 379-397 milliárd forint kiadást okozott az államnak, míg a dohánytermékek jövedéki adójából és áfájából összesen 257,8 milliárd forint bevételre tett szert, azaz több mint 120 milliárddal kevesebbet, mint amennyit állampolgárai dohányzása miatt elköltött. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a lap értesülései szerint nem lehet pontosan tudni, hogy ki is áll az adóemelést eltörlő módosító indítvány mögött, megkockáztathatjuk, hogy a dohányipari lobbi legalább olyan hatékonyan működik, mint az olajipari, amely viszont ugyanebben a törvényben elérte, hogy a bioetanol jövedéki adója emelkedjék, sőt még srófolni is sikerült egyet rajta, hiszen nem 12 forinttal, hanem 40-nel lesz magasabb az adó (+ áfa). Ez valószínűleg teljesen tönkreteszi az ágazatot a hozzá kötődő egzisztenciákkal együtt, a csökkenő fogyasztás miatt azonban a remélt adóbevételnél nyilvánvalóan kevesebb folyik be az államkasszába. Az autósok a bioetanol helyett feltehetően újra fosszilis eredetű üzemanyagot fognak tankolni, és emelkedni fog az ÜHG-kibocsátás, tehát az ország a vállalt uniós kötelezettségeitől is távolabb kerül. Számít-e, a magyar államnak a saját bevétele,a polgárai egészsége, az Unió felé vállat kötelezettségek?"

 

(A cikk A MAGYAR BIOETANOL SZÖVETSÉGTŐL SZÁRMAZIK)