Álljon itt mindenki okulására ez a kis blog, ami a nyár, sajnos velünk megtörtént eseményeit foglalja össze - avagy a lehúzás külföldön sem megy másképp semmivel sem, mint nálunk.

Nézzük az előzményeket: történt egyszer egy szép májusi hétvégén, hogy sor került hazánk első önálló, hivatalos Gymkhana versenyére. A sorozat támogatójaként természetesen nagy erőkkel, standdal és színpaddal érkeztünk, a meglehetősen mogorva időjárást felvonultató helyszínre, annak rendje és módja szerint.

A szél már eleve zavaróan fújt, azonban valamikor kora délután környékén, hirtelen bármiféle átmenet nélkül átment orkán erejűbe, ezt pedig jó néhány stand megsínylette, köztük a mi molinóállványunk is, ami egész egyszerűen a rögzítésnek használt 4 db 10 kg-os talp ellenére adta meg magát. Mindezzel még nem is lett volna baj, ha nem éppen a színpadunkon pörgő Ford Focusra dőlt volna.

A kár szerencsére nem volt jelentős, és persze kérdés nem fért hozzá, hogy meg is térítjük (amire azóta már sor is került) - egyedüli fejtörést a sérült egyedi hátsó lámpák okozták, melyek forgalmazásával itthon gyakorlatilag senki nem foglalkozik hivatalosan.

1-2 hét keresgélés után aztán meglett 188.90 EUR fejében a megoldás, a német Ebay-en, egy kinti cég, bizonyos TA-Autoteile kínálatában. A positive rating 99% felett volt, így június elején meg is rendeltem a tőlük a szettet, egészen pontosan ezt itt.

Mint utólag kiderült, nagy hiba volt.

A rendelés még rendben lezajlott, a pénzt bankszámláról fizettem be (a Paypalos fizetés valamiért nem akart működni) és egy bizonyos Stefani Alberti jelzett viszza e-mailen, hogy még toljak át nekik 22.90 Eurót, szállítási költség gyanánt - ez is megtörtént.

Ezután eltelt egy jó 2-3 hét, az igazat megvallva a rengeteg teendő miatt kicsit el is feledkeztem a témáról, a Focus tulajdonosa csörgött rám, hogy mi a helyzet a lámpákkal. Ekkor újra írtam nekik e-mailen.

A rendszerük egyébként minden e-levélre küld egy automata visszajelzést, hogy megkapták, és hamarosan válaszolnak, ez most sem történt másképp, Stefani már másnap válaszolt, hogy sajnos a lámpa nincs raktáron sem náluk, sem az in.pro-nál, és augusztus elejére várható, hogy teljesíteni tudják a rendelést, ha így megfelel nekem. Egyeztettem a tulajjal, rendben, várunk.

Augusztus közepén még mindig nem volt lámpánk. Újabb e-mail, majd kissé megkésve, de ismét jött válasz. Stefani a következőket írta:

"Dear Mr. Szoke!

Unfortunately we did not receive any news from in.pro.'s, not to mention a delivery of rearlights. Do you want us to refund the money?"

Aki nem értene angolul, a lényeg annyi, hogy egyáltalán nincs visszajelzésük az in.pro-tól, szeretném-e, hogy visszafizessék a pénzt.

A válaszom természetesen igen volt, elküldtem a bankszámlaszámom, majd vártam. Egy hétig semmi, ekkor újra írtam nekik, semmi válasz. Ezután folyamatosan írtam nekik, nem csak e-mailen, de az Ebay oldalukon keresztül, a Facebook oldalukon, hasonló eredménnyel.

Ekkor már sejtettem, hogy itt bizony valami nem OK, de igazán akkor jöttem rá, hogy a f.sz rossz végén állok, mikor megpróbáltam az Ebaynek jelenteni az esetet. Mert ilyen esetekre van ugye az user protection, amiről hetente kapok hírlevelet is - a gond viszont az, hogy mindez csak a rendelést követő 3 hónapig használható fel, ez pedig ugye már letelt. Tehát, nem hogy az erre kitalált "open a case" módszert nem tudtam igénybe venni, de még egy árva negative rating-et sem tudtam adni az egészre.

Ekkor megpróbáltam direktben írni az Ebay-nek az esetről. Mondanom sem kell, beletelt egy kis időbe, míg végre találtam egy supportos kontaktot náluk (gondolom nem véletlen rejtették ennyire el). Kétszer írtam mind a német, mind az amcsi Ebaynek (utóbbiaknak azért, mert korábban mikor kérdésem volt egy német rendeléssel, ők válaszoltak). Mondanom sem kell, válasz az zéró, illetőleg a német Ebay-től jött vissza egy válasz, amiben arra kértek, hogy értékeljem a kolleganőjük (ha jól emlékszem egy bizonyot Tina) segítségnyújtását.

Csak pislogtam, mert semmiféle e-mailt, belső üzenetet nem kaptam Tinától, nem hogy segítséget... ezt meg is írtam nekik, persze azóta is válaszolnak erre is.

Végső elkeseredésemben már nem tudtam mit kitalálni, a folyamatos e-mail bombázás mellett megkértem egy németül jól beszélő barátomat, hogy ugyan hívjuk már fel őket az infó számukon, hogy mégis mi a helyzet.

Ez megtörtént, de nem egyszerűen: a magyar számot fel sem vették, egy német telefonról viszont sikerült kontaktálni velük. Ott azt ígérte egy ismeretlen illető, hogy utánanéznek a dolognak, biztos, hogy valami adminisztrációs hiba lehet, írjunk tehát e-mailt (...).

Megpróbáltunk írni az ő címértől is, az eredményt gondolom leírnom sem kell. Ezután próbáltuk többször is e-mailen, telefonon (azóta már német számról sem veszik fel) - gyakorlatilag itt állunk december közepén, és ötletem sincs mit tehetnék, hogy happy-enddel végződjön ez a történet.

Sajnos úgy fest, hogy bizony undorító módon át lettünk b.szva, a legidegesítőbb pedig, hogy tenni sem tudok ellene semmit - szépen elhúzták addig a történetet, hogy már az Ebay support-ra sem tudtam támaszkodni. Kérdeztem egyébként azóta már ügyvédet is, az ő elmondása szerint ez az összeg nem olyan nagy, hogy emiatt bármilyen nemzetközi jogi hercehurcát megérné indítani - sajnos valahol igaza van. Az említett überkorrekt vállalkozás pedig azóta is vígan boltol a nagy nemzetközi piactéren...

Ezért, ha más nem, okulásként itt van ez a kis történet, legalább más ne járjon így. Sokszor rendeltem már az Ebay-ről, és sosem volt baj, de sajnos ebből okulva is látszik, hogy bármi előfordulhat. Ha valakinek esetleg van ötlete az ügy megoldására, ne fogja vissza magát - a blog fórumját publikussá is tettem.