Nem terveztem, hogy a nyár alatt túl gyakran írnék hazai autókról, hisz ebben az időszakban mindenki talikra jár, nem a gép előtt tesped, mégis úgy gondoltam, Béla gépe megér egy misét, no meg némi klimpírozást a gép előtt!


5 éve kezdődött az egész, mikor egy Pesti ház előtti parkolóból Bélához került a gép, akkor még pirosan, kissé romosan, ám nevetségesen alacsony áron... Miután "gombokért" sikerült megkaparintania ezt a klasszikust, az első út a lakatoshoz vezetett, ott el is töltött a jószág egy erős hónapot. Az után, hogy a szerkezeti hibákat kijavították, eljutott új otthonába a coupe, ahol kezdődött a gittelés-csiszolás, majd a tavasz beköszöntével jöhetett a fényezés. Ám a piros színt nemigen kultiválta a gazdi, így indult a fejvakarás és a színskálák végtelennek tűnő lapozgatása, mígnem a barna színre esett a választás. Történetünk következő epizódjánál Nekem személy szerint "leszakadt a pofám" mikor szembesültem a következőkkel: a karosszéria színét zománcfestékben sikerült megtalálni, amit némi hintőporral kevertek, hogy matt legyen a végeredmény. Nem mondom, kreativitásból csillagos ötös a srácoknak! Így is meg lehet oldani, ha túlontúl sok pénzt visz el a reparálás.

Ezzel a fénnyel rótta az autó az utakat kb. 2 évig, ám Béla szavait idézvén, mivel a festék nem volt túl kemény, a légy lábnyoma is meglátszott rajta. Télen, ha egy mód volt rá, folyadék mentesítve pihent a gép egy garázsban, ám sajnos az egyik havas évszak kegyetlen változást hozott, a hűtővíz leengedése nem történt meg időben, így az 1,3-as aggregát elhalálozott, egy hideg téli estén szétfagyott a garázsban.  Pánik? Semmi esetre sem, inkább egy jó osztrák donor, 1,8 8v K-Jet mocival, a barna rém mellé, és indulhatott is a szívátültetés. Ezzel egy időben sikerült megfelelő 2K-s matt festékre szert tenni, 3. nekifutásra el is találták a kívánt árnyalatot, így az új(és lássuk be, előnyösebb) motor mellé jöhetett egy igazi fényezés.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, de jött a következő tél. Támadt a kreativitás, felszaladt a vezérhangya, patyolat motortér kell! Na, akkor a feladat adott, motor ki, darabokra szétszedni, utolsó csavarig minden újra cserélni, homokszórás, szinterezés, gyöngyözés, festés, minden, amit el tudtok képzelni.  Aztán visszaépítették, összerakták és mikor a csodának kellett volna következni, a K-Jet moci beintett. Soha többé, senki emberfia nem tudta életre kelteni. Bélának annyira elborult az elméje, hogy mérgében 100 euróért meg is vált az átokká vált erőforrástól, majd széttárta két karját és elhagyta száját a sokunknak ismerős mondat: Most mi a f.sz legyen? A megoldó képletet az ország egyik legnagyobb neve, Megadja Zoli diktálta le: 2E... Kevésbé benzinvérű olvasók kedvéért, 2 literes, 8 szelepes benzinmotor, kellemes nyomatékkal. (A konszern egyik legjobb motorja, szvsz.) Volt is egy polcon, meg lett véve, beépítve, azóta is ez ketyeg a motorháztető alatt, szépen és jól teszi a dolgát, nincs is bolygatva. A kipufogórendszer is gyári, mindössze a középdobnak intettek búcsút.

Így a 2 legfontosabb összetevő adott volt, lehetett a finomságokra koncentrálni! Húzza a hasát a földön, kapott egy TA Gewindét, divatosan földre lett vele csavarintva a paripa. A kerékjáratokat 7,5x17-es AudiA3 Sportback pörgők uralják, amikre 185/35 R17-es Nankang gumikat feszegettek fel! Mivel nagy a kerék és a pilóta ?szédeleg a magasban? a fahrwerket rövidíttetni kellett, ráadásul elöl a váznyúlványra is rá kellett szabadítani a hangoskulcsot, mivel egyik oldalt a kormányösszekötő, másik oldalon a féltengely nem fért el.  Ilyen az, amikor az ültetés mindent felülír! Még annyit fűznék hozzá ehhez a betegséghez, hogy az autóban nincs szervo, így karból kell megoldani mindent, ami azért egy párhuzamos parkolásnál könnyedén gyöngyöző homlokot eredményezhet.

Az 5 együtt töltött év alatt beszerzésre került USA lökös pár a géphez, de jelenleg GTI optikára ment rá a gazdi, nagy lökhárítókkal, G60 ívekkel elöl, műanyag küszöbborításokkal. Finoman fűszerezi az összképet az USA szélességjelző. A vitathatatlanul figyelemfelkeltő fényezés mellett már csak hab a tortán az egyedi matrica a karosszéria oldalán. Szemfülesebb olvasók minden bizonnyal kiszúrták, hogy Faltdach, azaz eltolható ponyvatető feszít a tetőben!  Nos, ez a parádés kiegészítő bizony nem gyári extra, egy twingoból került átemelésre? és hogy miért? Valami szakbarbárnak sikerült úgy behebrákolni egy utólagos tetőablakot a gépbe, hogy beázzon. Ezzel ugye kezdeni kellett valamit, nos, ez tűnt a leg kézenfekvőbb megoldásnak. Úgy gondolom, jó döntés született!


A beltérről nem tudok képet mutatni, ugyanis a kormányos szerint semmi említésre méltó nincs odabent, egy szép, tiszta, gyári, szakadásmentes szürke utastér. A zenére sem érdemes túl sok szót pazarolni, egy mezei Sony CD-s fejegység szolgáltatja a muzsikát, ebben társai egy pár 150mm-es, 3 utas hangszóró a kalaptartóban. De, legyünk teljesen őszinték, számít ez? Igazi hason kúszós cruise géppel van dolgunk, itt nincs idő zenét hallgatni, hisz ha egy pillanatra elkalandozik a sofőr, azonnal visszarántja a rideg valóságba a lengőkarok, a bölcső, vagy a kipufogó kegyetlen karistolásának ridegen fémes hangja.


Remélem, élvezettel olvastátok ezt a pár sort, köszönöm megtisztelő figyelmeteket!
Maradok tisztelettel:
Zoli a Drosztról

 

https://www.facebook.com/ProsztoDroszt