Ki az, akinek ne lett volna kiskorában színváltós matchboxa? Csak meleg, vagy hideg vízbe (vagy bármilyen folyadékba) kellett mártani, és mindjárt más árnyalatban pompázott a kis kedvenc, köszönhetően a festékben található folyékony kristályoknak, melyek struktúrája a hőmérséklettel együtt változik.

Gyerekfejjel joggal adódhat a kérdés, miért nem alkalmazták ezt a remek technikát a "nagy" autókon is? A fenti videó jól demonstrálja a választ - talán nem pont ez az, ahogyan az egészet elképzeltük nevet Az áldozatul esett R33-as Nissan Skyline vonzerején aligha javít ez a fényezés, a területüket előszeretettel megjelölő kutyák pedig kapásból jó pár helyezést léptek előre a potenciális ellenségek ranglistáján.

Az internetet kutatva - annak ellenére, hogy az alábbi videók közül mindkettő kamu - hasonló, használhatóbb megoldásra is létezhet már precedens. A működési elv hasonló, viszont itt a kaszniba vezetett gyenge áram feszültségével hatnak azokra a bizonyos kristályokra. Kérdés, hogy lesz-e valaha bármely gyártónak ilyen fejlesztése a kereskedelmi forgalomban is, hiszen a forgalmiban gyakorlatilag lehetetlen lenne meghatározni az autó színét.