Manapság, az online brókercégek megjelenésével, a tőzsdézés a reneszánszát éli. Bár szeretjük azt gondolni, hogy a foci és a politika mellett a pénzügyekhez is értünk, ez azért sok esetben távol áll a valóságtól. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mire érdemes odafigyelnünk, ha be szeretnénk fektetni a pénzünket, legyen szó akár egy vadiúj start-up cégről, vagy akár Apple részvényekről.

Hol keressem és hol vásárolhatok részvényeket?

Az első lépés - miután kiválasztottuk, hogy melyik cégbe szeretnénk pénzt fektetni - hogy keressünk egy online brókercéget, ami kereskedik az adott vállalat részvényével. Mivel rengeteg ilyen cég létezik, ezért ne elégedjünk meg az első opcióval, a legtöbb cég ugyanis különböző feltételek és díjak mellett kínálja a bróker szolgáltatását. Alaposan olvassuk át ezeket a feltételeket, mielőtt elköteleződnénk bármelyik brókercég mellett.

Mibe is érdemes fektetni

Ez a nagy kérdés, hiszen aki részvényekbe fektet, az általában a profitért teszi ezt. De mégis hogyan lehet nekünk bevételünk abból, hogy részvényeket vásárolunk? Az egyik út a részvényeseknek negyedévente kifizetett osztalék, ami vállalatonként (és a részvényeink számától függően) változó. A másik lehetőség a részvényeink eladása (természetesen magasabb áron, mint amiért mi magunk vásároltuk őket). Ezen a ponton jön el az a kutatómunka, amit sajnos nem lehet megspórolni, ha sikeresek akarunk lenni a befektetéseinkkel. Utána kell járni a kiszemelt vállalatnak és a piaci környezetnek, amiben szerepel, és még így sem lesz rá garancia, hogy a jövőben profitálni fogunk a befektetésünkből.

Egy másik fontos dolog a keretünk meghatározása. Könnyű belátni, hogy meglehetősen kockázatos mutatvány lenne minden megtakarított pénzünket olyan részvényekbe fektetni, amik másnap teljesen bedőlnek. Épp ezért célszerű a költségvetésünkön belül egy befektetésre szánt keretet elkülöníteni, amit ha esetleg el is veszítünk, akkor sem megyünk csődbe. Emellett óvakodjunk attól, hogy a teljes keretünket egyetlen vállalatba fektessük, mivel abban a szerencsétlen esetben, ha az a vállalat csődbe megy, mi is megyünk vele. Sokkal valószínűtlenebb, hogy több befektetésünk is egyszerre dőljön be, érdemes több lábon állni.

Ha megvan a kiszemelt vállalatunk és úgy érezzük, hogy alaposan utána is jártunk, akkor bele is kezdhetünk a vásárlásba. A keretünk meghatározása és a választott brókercégnél való regisztráció után nincs más dolgunk, mint megvenni az első részvényünket és folyamatosan figyelni a piacot, hogy a lehető legnagyobb profitra tehessünk szert. Ha pedig már ráéreztünk, akkor az így szerzett profitunkat visszaforgatva igazi tőzsdei nagyágyúkká válhatunk.