Citroen C4 Picasso HDI teszt

Fura lámpamegoldással egyénieskedik az autó. Ez most a Citroen arc

A korábbi élményeim a Citroen C4 Picasso-val kapcsolatban kétirányúak voltak. Egyrészt értékeltem a helykínálatát, formatervét, általános komfortját, viszont valahogy mindig a robotizált váltóval járt nálam, amit sokadszorra sem sikerült megkedvelnem: nem véletlenül hívja az autópiac bólogatós váltónak. Tehát hiába a sok befektetett energia a jó kocsi megépítése felé, ha a váltó kiejti a tetszikeltek listájából. Azonban szerencsére gyártják manuális váltóval is, amivel a kocsi egy csapásra a jó oldalát mutatja - legfőképpen a családosoknak, akik igénylik a tágas utasteret, és a sokféle egyterüs variálhatóságot.

Teszt Citroen C4 Picasso 2014

Nagynak látszik és az is. Csak nem polgárpukkasztó, hanem polgári

Mint már céloztam rá a fentiekben, a C4 Picasso formatervét kereknek tartom. Alaposan kidolgozták, fiús a hangulata (a régi Xsara Picasso-ról ezt nem mondtam volna), feketében is vagány, jók rajta a díszek, például a (jobb oldalán) C-betűt formázó ablakkerettel (ami baloldalt lezáratlan D). Mondjuk szép nagy darabra nőtt, a méret megbecsüléséhez segítség, hogy a felnik 17 colosak. Persze a legfrissebb autók között már nem olyan nagy, elég, ha mellé áll egy BMW X5. Jó úton haladnak az autók, hogy kihízzák a városokat.

Teszt Citroen C4 Picasso HDI

Azta de jó meleg volt akkor. Jó utazgatós autó

Az autót közelről vizsgálgatva elég alaposnak hat árkategóriájában a kidolgozottsága, az ajtók finoman nyílnak, záródnak, semmi nem kemény, vagy sarkos. Persze nem tudom kétszázezer km vagy 10 év után milyen lesz: újként egyben van. Beülni bármely ajtón kényelmes az autóba, ahol jó hangulatú utastér fogad. Ebben nagy szerepe van a csupa üveg kialakításnak, amelyből a (sajnos nyithatatlan) tetőüveg és a felfelé a tetőre húzott szélvédő a hangulatról szól, a két nagy első oldalablak a kiláthatóságot javítja, ami nem utolsó szempont egy ekkora autónál.

Teszt Citroen C4 Picasso

Jópofa ez a sok üveg. Ha a tetőrész nyitható lenne, az lenne az igazi. De így olcsóbb gyártani

A térérzetet nem csak a nagy üvegfelületek növelik. Hatalmas például a műszerfaltömb háta, ez is nagyautós érzést kelt. Az első ülések kényelmesek, kárpitozásuk ebben a modellben trükkösen kétszínű, fiatalos mintával. Jár hozzájuk állítható karfa és a fejtámla kialakítása is figyelembe vette a komfort-szempontokat. A hátsó három ülés mind egyenértékű, elég komfortosak, helyzetük és támlájuk dőlésszöge állítható. Mozgatásukkal, lehajtásukkal variálhatjuk a csomagtér-utastér arányt. Amúgy a csomagtartó alaphelyzetben is elég nagy.

Teszt Citroen C4 Picasso HDI 2014

Előbb utóbb talán visszarakják a műszereket a rendes helyükre. 

A kormányra nézve is egyértelmű, hogy jól felszerelt a batárunk, annyi gomb van rajta. A műszeregység középen felül trónol, alatta multifunkciós kijelző a légkondinak, rádiónak navigációs egységnek. A családi jelleget erősíti a gyermekfigyelő kis tükör. A nagy üvegfelületekre napvédő roló húzható, a szélvédő felső része elé kézzel - erre az egységre szerelték a napellenzőket -, a nagy tetőüveg elé motorral. Bár elég jó az árnyékolási képesség, azért arra számítani kell, hogy a hőhatás átjön, az üvegtető nyáron használva melegebb, télen hidegebb, mint az autók fémteteje.

Teszt Citroen C4 Picasso HDI 2014

Az autó haladás közben is inkább komfortos jellegű, de hát ez passzol hozzá. A pedálutak hosszúak, a kormányzás kis ellenállású, a váltókar laza megvezetésű. Mindezzel együtt kellemes dolog vezetni a kocsit, semmi stressz. A rugózás is kényelmes, lengős. Az úthibákat szépen kisimítja, a hirtelen kormánymozdulatok gyors, pontos követése nem az erőssége.

Teszt Citroen c4 Picasso HDI

Az 1,6 literes dízelmotor elég erőteljes, 115 lóerős, a nyomatéka 270 Nm. A mellé társított váltó hat fokozatú, így jól tartható a forgalom ritmusa, és autópályatempón sem lesz tolakodóvá a motorzaj. A motort magas fordulatszámon járatni, vagy gyorsításkor kihuzatni nincs értelme, a nyomatékgörbéje egyenletes, a teljesítménye fent nem nő, csak hangos a gép. Mint a mai dízelek általában, alul van egy kb. 1500 fordulatnyi hasznos, jól élhető fordulatszám-tartomány - úgy 1100/perctől 2500-ig. Nem versenyautó, de nem is zabálja le a tulajdonos gatyáját, még városban is kijött hét literből.

Teszt Citroen C4 HDI Picasso

Kis fogyasztású és nyomatékos darab a motor

Ez a jármű, bár ideális családi autónak, mégsem lesz népautó. Bizony az ára miatt: ezzel a motorral, váltóval, felszereltségi nívóval 6,5 körül vásárolható meg. A többiekhez képest nem drága, de a mai magyar valósághoz mérten igen. Sebaj, pár év múlva felbukkannak a használtpiacon, mint lefutott cégautók és német import darabok.

Citroen C4 Picasso HDI teszt