Úgy tűnik nincs szerencsém ezekkel a netes rendelésekkel. Tavaly már egyszer irdatlanul beszoptam egy ebay-es dologgal, most majdnem sikerült beleszaladni egy újabba. Itt a full sztori, mindenki okulására.

A történet dióhéjban: meghirdettem egy Renault Clio bodykitet pár helyen (többek közt itt CS-n is), és meglehetősen gyorsan, még aznap jelentkezett is e-mailben egy külföldi illetőségű - állítása szerint brit - fazon, bizonyos Fred Michael. Nagyon érdeklődött a cucc iránt, kért, hogy küldjek képeket, hogy jelen állapotban hogy néz ki a cucc.

Vissza is írtam neki, hogy lefotózni csak pár nap múlva tudom (mivel a kasznis ismerősömnél vannak, aki éppen nyaral) ő viszont már a következő levelében azzal jött, hogy rögtön fizetne Paypal-lal és vinné is a cuccot, amilyen gyorsan csak lehet. A fotókról mintha szó sem esett volna, a szállítást pedig - állítása szerint - ő maga rendezte volna, egy privát transzferes ismerősén keresztül, aki a Courier Exchange Logistics Company berkein belül űzi az ipart.

Csak a PayPal adataimat kérte el, hogy tudjon utalni. Itt kezdett már gyanús lenni a dolog, de a címet elküldtem, gondoltam ha nálam a pénz, olyan nagy baj már nem lehet.

A gond a következő levelénél kezdődött. Emberünk írt, hogy elvileg elutalta a szett árát, plusz 200 Euro összeget, a szállításra. Ezt már kapásból nem értettem, hogy miért nekem kellene ezt rendezni, mikor ennyi erővel ő is ugyanígy elutalhatta volna pénzt, pláne ha az ismerőse az illető.

A levélben már több kusza dolog is volt. Állítása szerint a Courier Exchange Logistics Company számlájára kellett volna befizetnem a lét, a Western Union-nál, a kedvezményezettnek viszont egy madridi úriembert adott meg, bizonyos Charles Morris-t...

A dolog további érdekessége volt, hogy sem a PayPal-omon, sem az e-maileim közt nem talátam semmi ráutaló nyomot, hogy a tranzakciója egyáltalán megtörtént volna. Továbbá mondanom sem kell, itt már nagyon kétkedtem az egész dologban.

Már épp jelezni akartam felé a hiányt, mikor felfedeztem a levélszemét könyvtárban két szép Paypal fejléces és színsémás e-mailt, egyikben infókkal az ő átutalásáról, másikban némi magyarázattal, hogy hogyan fogok a pénzemhez jutni. Első ránézésre eredetinek tűnt a dolog, belenézve azonban már feltűntek a további gyanús dolgok:

Egyrészt az egész tranzakció "Automobile Payment"-ről szólt, holott szó sem volt semmiféle autó eladásáról. Másrészt, a levél feladója ugyan [email protected]-ként van feltűntetve, viszont a tényleges cím [email protected], aminek kb. annyi köze van a Paypalhoz, mint egyszeri lónak a hátúszáshoz.

A levélben szépen le volt írva, hogy a Payment megtörtént, a pénzem pedig addig vissza van tartva, míg be nem fizetem az "Additional pick up fee"-t az Automobilom elszállítására. A másikkal már láthatóan nem vacakoltak annyit formázás terén, a PayPal logó alatt tájékoztattak, hogy gyorsan battyogjak be a legközelebbi Western Union képviselethez, és fizessem be spanyol barátunk számlájára a 200 Eurós összeget. 

A befizetésről kapott igazolást pedig be kellett volna scanneljem, és visszaküldjem e-mailben a PayPal-nak, akkor pedig feloldják a zárolást, és megkaphatom végre az összeget - amit persze azóta is várhatnék.

Leszámítva a fentieket, a leggyanúsabb végig az volt, hogy a PayPalomon semmi nyoma nem volt ennek a requestnek, ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy nem kevesen vannak, akik ezt figyelmetlenségből, tapasztalatlanságból, vagy bármi más okból, de gond nélkü bekajálnák.

Lényeg tehát, hogy mindenki figyeljen oda, mert ilyen is van! 
 

Néhány alapszabály (köszönet a CS fórumozóknak):

  • Ha külföldi vevőd van egy termékedre, és bármit (pl. szállítási költséget, amit később visszakapsz) előre akar fizettetni veled, anélkül, hogy Te egy petákot kaptál volna tőle, már kapásból gyanús. Különösen igaz ez arra az esetre, ha Western Union számlára kér, hogy fizess: így mindennemű okirat nélkül veheti fel a pénzt, elég ha csak felmutatja hogy hová érkezett, és kész.
     
  • Ha valami gyanús, vagy nem tiszta, a PayPal-nak van e-mailes support-ja, és telefonszáma is. Angolul igaz tudni kell hozzá, a telefon pénzbe is kerül, de segítenek gyorsan.
     
  • Bármilyen jellegű, hivatalosnak tűnő e-mailt kapsz, mindig ellenőrizd a feladót, gyakran már itt kibújik a szög a zsákból. Fedőnévnek megadhatnak ugyan bármit (akár @paypal.com -os nevet is), de ha rákattintasz, alatta megtalálod a tényleges e-mail címet. A PayPal sohasem küld más domain névről levelet (pl. @pay.pal.com, pay-pal.com), de pláne nem gmail-es, vagy más hasonló címekről.

Akinek bármilyen hasonló tapasztalata van, ossza meg a fórumban!