Az idén 18. életévét betöltött Autó, Motor és Tuning Show a kezdetek óta ismert a külföldi tunerek körében. A rendezvény 2024-ben pedig első alkalommal lépett ki a nemzetközi színtérre is!

Alig három héttel a nagy sikerű budapesti felvonást követően, az olasz autógyártás mekkájában, Torinóban került megrendezésre az első külföldi AMTS. A helyszínt az egy egykori Fiat gyár ikonikus csarnokaiból kialakított rendezvényközpont, a Fiere Lingotto biztosította, ahol 35.000 négyzetméternyi rendezvényterület épült be elsősorban a tuning, a klasszikus autók és a háttéripar témakörével.

Az "Oval" csarnokban helyet foglaló pazar nemzetközi tuning felhozatalt Európa számos pontjáról érkező magánépítők, valamint klubok biztosították, mellettük pedig az olasz szcéna válogatott gyöngyszemeit tekinthették meg a látogatók, számos témabeli vállalkozás standjával egyetemben. A remek line-up a korábbi években ugyanitt szervező Expo Tuning Torino csapatának érdeme, akik láthatóan minden kapcsolatukat megmozgatták a rendezvény érdekében.

Számos neves európai csapat mellett a Tuning World Bodensee, valamint természetesen 6 hazai géppel az AMTS Budapest standja is megtalálható volt kint, de újra találkozhattunk többek között a Hotrod Hangar Mercurius GTC-jével és még számos, a nemzetközi színtéren ismert építéssel.

A magyar show-hoz hasonlatosan, itt épült fel a rendezvény autókkal is használható nagyszínpada, melyen számos zenés-táncos műsorra és bemutatóra, az előterében pedig lowrider show-ra is sor került. A hamisítatlan  West Coast életérzést a No Limit csapata hozta a helyszínre, a programjaik pedig nem csak a beltérre korlátozódtak.

Az Oval mellett kialakított méretes aszfaltpályán látványos drift és motoros bemutatókra, valamint Fast & Furious hangulatú showműsorra is sor került, melynek sztárvendégeként a sorozatban Diogo karakterét alakító Luis da Silvával is találkozhatott a nagyérdemű.

A rendezvény másik nagy csarnokában veteránautós kiállítók, koncepciók, valamint márkakereskedések és importőrök kaptak helyet. A testközelből, kordonok nélkül megvizsgálható százmilliós veterán Ferrariktól az elektromos autózásig terjedő színes egyvelegben szinte minden megtalálható volt, összességében mindegyik témakörben rendkívül érdekes kiállítási anyaggal.

Ami viszont bizonyára csak az olasz kiállításokra jellemző, az ugyanitt brendezett "börze" részleg: itt magánszemélyek pakolhatták ki saját autós portékájukat eladásra, amolyan bolhapiac jelleggel. A koncepció első látásra talán megmosolyogtató, de odakint láthatóan remekül működő és sok embert vonzó tematika.

A rendezvény autó szépségversenyét a meghívott nemzetközi zsűri, a német TWB színeiben érkező, hazánkban is sokat vendégeskedő Sven Shulz, a francia Corner of Fame színeiben Julien LV, az AMTS Budapest képviseletében pedig az egyik főszervező, Szőke László bírálta el.

A megmérettetés legfőbb érdekessége, hogy a teljes show felhozatalát tekintve mindössze 5 díj talál gazdára, emellett pedig egy külön, kiemelt versenyre is sor kerül, melyre mindössze 8 autó nevezhet egy szezonban. Ez utóbbi a BebETTer Contest, ami tulajdonképpen olasz műhelyek közötti vetélkedő, akik kifejezetten erre a rendezvényre építenek meg egy autót - a csupán az egyiküknek járó komoly fődíj, valamint természetesen az ezzel járó hírnév reményében.

A BebETTer győztese az elsősorban motorcserékben és restomod átalakításokban utazó Dickers csapata nyerte egy clean Volkswagen Golf I-essel, az overall TOP 5-ben pedig helyet kapott egy magyar építő is, Bara Laci személyében, aki az idei szezonra ismét teljesen átalakult Porsche Boxster Combo-t hozta el Torinóba.

Az első olasz AMTS színvonalas felhozatallal, remek programokkal és hihetetlen pozitív atmoszférában zajlott, a három nap alatt 22.000 látogató részvételével. A show jövő áprilisban folytatódik ugyanitt, az olasz szcéna gyöngyszemeiből pedig a rendezvényt megelőző budapesti AMTS-en is számos gépet felfedezhető lesz majd ;)

Ne feledd: 2025. március 28-30. Hungexpo, AMTS!