Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Április 16-án a tököli reptér adott otthont az idei Gyorsulási Futamok kezdő versenyének. Óriási érdeklődés és rengeteg résztvevő fémjelezte a rendezvényt, mely az éves Cartyling.hu Show N' Shine első fordulója is volt egyben.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A helyszínre a szintén kiállítóként meghívott VS Tuning Club konvojával érkeztünk már jóval a nyitás előtt. A szép napos idővel induló rendezvény délben nyitotta meg kapuit, ám már a délelőtt során folyamatos sor állt a beléptetésnél. Mire végeztünk a stand összerakásával, világossá vált, hogy valami sokkal nagyobb dolog van készülőben mint eddig: a reptéren rengeteg jármű és soha nem látott tömeg hömpölygött, amerre csak a szem ellátott.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A nagy érdeklődés nem is volt véletlen, hiszen a szervezők igen sok újítással készültek az idei szezonra. A gyorsulási versenyek legfőbb látványosságát jelentő dragsterek ezúttal is nagy számban érkeztek a versenyre - a csúcsot pedig a meghívott német bajnoknő, Ulrike Golde már megjelenésében is brutális super competition dragstere jelentette. A hat méter hosszú, 7500 köbcentiméteres motorral szerelt drag 9 másodperces negyedmérföldes időkkel sokkolta a közönséget, hogy a pálya végén 265 km/órás végsebességgel, valamint fékezőernyővel vessen véget a száguldásnak - mindezek az adatok persze az 1000 lóerő, és az 1 másodperc alatt teljesített 0-100 km/órás sprint mellett talán nem is olyan meglepőek...

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ulrike mellett természetesen kint volt a versenyek örök résztvevőjeként ismert SSMotors Chevrolet Nova, továbbá a Rába Ringes futamokról ismert nitrós Karmann Ghia és a szintén nitrós osztrák fekete Kadett is tiszteletét tette a rendezvényen. Rengeteg ismert hazai gyorsulási gépezetet is láthattunk működés közben, említhetnénk akár Falco-féle GMC Syclonet, Sas Robi Subaruját, az Ede Design kétmotoros zöld Trabantját, az S2-es Audikat vagy a Soltvadkert Racing Team "váz" BMW-jét, de számos igen komoly meglepetés autó is érkezett a versenyre, köztük már veteránnak számító versenyzők új gépezeteivel. Az egyedüli gép, amit hiányoltunk, a MüllerArt Smith’s Bros csőrös dragstere, mely sajnos nem készült el a rendezvényre, de információink szerint a következő futamon már aratni fog.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az új szabályzat értelmében megváltozott gépátvétellel és besorolási rendszerrel folytak az események, autós és motoros futamok egyaránt. A gyorsulással egyidőben került sor a már elmaradhatatlan szlalom versenyre, de ezúttal is volt roncsderbi bemutató, nagy népszerűségnek örvendő gumifüstölő aréna, valamint az IMI Team szokásos bemutatója a döntők kezdete előtt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A rendezvény délutánig jól pörgött, a rengeteg autó és nevező viszont ezt követően már túllépte az ésszerű kereteket. A gyorsulás előtt hatalmas sorokban álló versenyzőknek igencsak sokat kellett várakozniuk a rajthoz jutáshoz, mindezt csak nehezítették a motorosok futamai. Nem használt a helyzetnek az időközben rázendített eső sem, ami miatt egy fél órára teljesen megállt a verseny – lévén a pontos időmérés már egy kis eső mellett is használhatatlan, persze erről nem a szervezők tehetnek.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A döntők az eső okozta csúszás miatt csak 23:00-kor kezdődtek, a motoros futamok pedig a nedves aszfalt miatt elmaradtak. A felújított szabályok több kategóriában is igen szoros küzdelmeket eredményeztek. Az A1 (autó 1600) döntőjét két Honda Civic VTI vívta, egy régi ismerős, Calfy győzelmével. A kategória egyik esélyese, Szilvi5 Skoda 120-asa a középdöntőben esett ki egy beugrás miatt. Az A2 kategóriát (autó 2500) Civiccoupe kartárs turbós Honda Civicje vitte, bár Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!igaz, csak kevéssel futott be POS felturbózott, szintén nagyon durva időket teljesítő Suzuki Swiftje előtt. Félelmetes, hogy már ebben a kategóriában is 12 másodperces idők dominálnak. A szokatlanul népes harmadik kategória (autó 3800) első helyét egy E30-as M5-ös BMW vitte, alsó 13 mp körüli időkkel, viszont annyit hozzá kell tenni, hogy a kategória nagy esélyese – és egyben a verseny egyik legkomolyabb autója - egy turbóval szerelt, 430 lovas Toyota MR-2 műszaki okok miatt nem tudott a döntőn megjelenni. Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A középmotoros durvaság legjobb ideje 12.09 mp (!) volt egynegyed mérföldön, mellyel akár egy kategóriával feljebb is bőven megállta volna a helyét. Az A4 (Auto 5000) kategória állandónak mondható győztese, Sas Robi és az általa vezetett kék Subaru elől ezúttal az osztrák VW Karmann Ghia vitte el az első helyezettnek járó címet. Az A5 (MUSCLE) kategória döntőjét több BYE futam után végül a Falco vezette GMC Syclone, valamint OIOIO Brabus Mercedese vívta, az előbbi győzelmével. Az A6 (Diesel) befutója ezúttal is a szegedi Saybor Tuning Ibizája lett, melynek legjobb ideje igencsak megközelítette a 13 másodpercet. Az A7 (Dragster Speciál) győztese pedig az SSMotors Chevrolet Nova lett, gyakorlatilag ellenfelek nélkül, Szentesi István vezényletében.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A lóerők küzdelme mellett az idei év Carstyling.hu Show N’ Shine autó szépségversenyének első fordulójára is itt került sor. A versenyen 18:00-ig lehetett nevezni, az új szabályok szerint pedig ezúttal a Wheels kategória megmérettetésére került sor. A fordulót pécsi partnerünk, a luxus kivitelű felniket forgalmazó Krómfelni.hu támogatta, a kategória győztesek kiválasztásához pedig a cég vezetője, Novák Péter adta szakértelmét.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Elsődleges szempontunk a kategória TOP 5, valamint a Car of the Show kupa díjazottjának megállapításakor az autóra szerelt felni mérete, típusa, az ültetés mértéke, a futómű módosítása és komolysága volt, valamint elsősorban az összhatás, tehát mennyire passzol az adott garnitúra az autó karakteréhez. A zsűrizéssel szokás szerint igen nehéz dolgunk volt, nemcsak a rengeteg nevezett autó, hanem az általuk alkotott komoly felhozatal miatt is. Szebbnél-szebb átalakított autócsodák, valamint a Carstylingos „partyarcok” színe java alkották a mezőnyt, mely tekintetében végül a következő eredmény született:

Car of the Show

Szita László

Volkswagen Golf IV

4 pont

     

Category Top 5

Oszlai Mihály

BMW E39 TOURING

2 pont

Ferenczy Gábor

Volkswagen Passat

2 pont

Mayer Tibor

Opel Corsa

2 pont

Jusztin Balázs

Peugeot 307

2 pont

Straszer Dávid

Audi A8

2 pont

     

Top 10 car of the Show

Kocsis Péter

Citroen C4

1 pont

Jancsó János

Opel Corsa

1 pont

Mátyási Zoltán

Lada 2107

1 pont

Varga László

Volvo C70

1 pont

Hudák Zsolt

Opel Calibra

1 pont

Furka Dávid

Volkswagen Golf

1 pont

Csopaki István

Audi TT

1 pont

Fedor Ferenc

Volkswagen Golf II

1 pont

Török Szilvia

Opel Calibra

1 pont

Nemes Károly

BMW E36

1 pont


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az éves szépségverseny szabályairól bővebben ezen az oldalon olvashatsz!

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek, a következő fordulóra pedig a legközelebbi futam alkalmával kerül majd sor – bővebb infókat hamarosan az oldalon találhattok!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A tököli szezonnyitó az eddigi versenyek minden létező rekordját megdöntötte, és igen gazdag kép- és hangbeli élményanyaggal távozhatott a reptérről mindenki, aki tiszteletét tette a rendezvényen ezen a napon. Ugyanakkor, a nagy érdeklődés és a tömeg sajnos bizonyos mértékig pont a versenyzők kárára vált, amely tény mindenképpen reformokat igényel majd a jövőt illetően. A dologban közrejátszott az is, hogy láthatólag a szervezőket is meglepte a reptérre érkezett óriási tömeg, de mindemellett talán megérett már egy külön pálya az amatőröknek, vagy esetleg el lehetne gondolkozni a motorosok külön vételén is.

A sorozat szervezőit ismerve, ahogy az eddigiekben is, mindenre lesz megoldás – kíváncsian várjuk tehát a következő, május 13-i fordulót, melynek - idei újdonságként - a nyíregyházi reptér betonja ad majd otthont!