Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Április 8-án ismét a tököli reptér adott otthont az idei Futam.hu versenysorozat első versenyének. A napsütéses idő mellett gyönyörű tuning autók, profi gyorsuló szörnyetegek, és nem utolsó sorban igen nagyszámú nézőközönség szabta át a tököli kifutó arculatát.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A gyorsulási mezőny igen népes volt, a hazai versenyzők közül, aki számít, szinte egytől-egyig képviseltette magát az idei szezonnyitó futamon. A gyorsulás mellett számos egyéb program, illetve bemutató is színesítette a rendezvényt. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a dragsterek gondoskodtak a fő látványosságról. A korábbi rendezvényekről már ismert SSMotors Chevrolet Nova mellett az igazi show-t egy külföldi, Toyota Celica vázra épített drag szolgáltatta.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A sztárvendég egyenesen Svájcból érkezett kizárólag a Tököli reptér vendégeinek az elkápráztatására. Ő Krivan Dezső, a világ leggyorsabb magyarja, aki 5,91 másodperces idejével jelenleg Európa hatodik leggyorsabb dragjával büszkélkedhet. 0–100 km/h-ra 0,93 másodperc alatt gyorsít, 1/4 mérföldön pedig 380 km/h elképesztő sebességre képes. A térség egyetlen Toyota Celica kasznis Funny Car-ja 2005-ben készült és már számos komoly díjat is bezsebelt. Az 1030 kilós, maximálisan 3000 lóerőt teljesítő háromfokozatú Lenco váltóval szerelt autó 8610 köbcentiméteres V8-as motorját 100 százalékos metanol üzemanyag hajtja. Ebből nyolc litert fogyaszt, de nem százon, hanem körülbelül minden hatodik másodpercben. A nap folyamán Celica Funny Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Car nap három futamát és egy teljes motorgenerált is megcsodálhattuk. Egyébként még egy hasznos információval is gazdagabb lettem, hiszen most már tudom, hogy érdemes 5 méternél távolabb állni komoly fülvédő alkalmatosság hiányában. Az egyik fülem még mindig nem százas :) Sajnos a mért időt nem sikerült rögzíteni, hiszen a rendezők elmondása szerint a drag a futamai során folyamatosan olyan „TAXI” módjára döntötte el a célnál lévő fotócellát.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Krivan mellett természetesen kint volt számos komoly régebbi futamokról már ismert résztvevő. Rengeteg ismert hazai gyorsuló szörnyeteg tiszteletét tette, említhetnénk akár Schuszter-féle brutális Audit, Vogelsinger Sanyi turbós Civic-jét, Falco GMC Syclone-ját, Sas Robi Subaruját, Ave fehér Renault 5-sét és még számos egyéb régis ismerőst. Meglepetésként egy Lamborghini Murcielago is megmutatta, hogy mire képes, vesztére, hiszen a turbós Toyota MRII-es szépen megette :) A gyorsulás mellett gumifüstölés és roncsderbi szórakoztatták a nagyérdeműt, valamint a Carstyling.hu standnál hangnyomás versenyen is megmérettethették magukat a vállalkozó kedvű hifi örültek.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A rendezvény egy ideig jól pörgött, a rengeteg nevező ellenére. Egyetlen szépséghibája a dolognak az volt, hogy 2-től kb egy óráig nem volt időmérés. A történethez hozzátartozik, hogy a leállás nem a rendezők hibájából történt: dél körül a fő aggregátor egy műszaki hiba miatt megadta magát és két órába telt a helyreállítása. Mindez még nem is lett volna baj, viszont a leállás során az időmérő berendezés és a számítógépek durva impulzust kaptak, amitől a működésük megbízhatatlanná vált. Ezt tetőzte a Dezső által már délben elkaszált fotocella, mely a vezeték kontakt hibája miatt szintén hol működött, hol nem. Ezen összetevők együttese számos elmért - vagy nem mért időt eredményezett, és több hibát is okozott, amelyhez ezeken a versenyeken nem voltunk hozzászokva. A káoszt jellemzi, hogy a döntőket a megbízhatatlan rendszer miatt a szervezők papíron(!) vezették le, ennek köszönhetően jócskán elhúzódott a rendezvény, melynek a levét leginkább a versenyzők itták meg.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az elcsúszott döntők miatt így elég sok, nem éppen izgalmas Bye futamot láthattunk. A kategóriák, valamint a helyezések pedig a következőképpen alakultak:

Az A1 (SPORT JUNIOR) kategóriába tartozik minden 2, vagy 4 ütemű 1550 cm3 alatti Otto-motorral illetve bármilyen hajtással szerelt autó. A kategória döntőjét egy Honda Civic VTI és a kategória egyik esélyese, Szilvi5 Skoda 120-asa vívta utóbbi győzelmével.

Az A2-es (PRO JUNIOR) mezőnybe minden 2, vagy 4 ütemű feltöltővel (turbó, kompresszor, nitro, stb.) ellátott 1550 cm3 alatti Otto-motorú gépek tartoznak bármilyen hajtással. A profi juniorok versenyét Ave vívta három turbós Fiat Uno-val egyetemben. A megszokottnál kicsit szorosabb küzdelemben, ismét a kis fehér méregzsák győzedelmeskedett.

A idei kiírás harmadik (DIESEL) kategóriájában legyorsabban egy Golf II-es füstölte végig a pályát egy régi Passatot legyűrve magas 13-as időeredménnyel.

Az A4-ben (SPORT MODIFIED) minden 2, vagy 4 ütemű, 1550cm3 –nél nagyobb Otto-, vagy Wankel-motorral* (Wankel hengerűrtartalom szorzó = 2) illetve hátsó kerék hajtással szerelt gépsárkányok küzdelmét láthattuk. Ezt a kategóriát nyugodt szívvel nevezhetjük BMW házi bajnokságnak, hiszen a döntőket három E30-as, és egy E36-os BMW vívta. Végül egy E30-as BMW győzedelmeskedett 12 körüli nettó idővel.

Az A5-ös (SPORT FWD) kategóriában is szinte csak elődöntőket láthattunk, hiszen a nyolc döntősből hárman már bizonyára úton voltak hazafelé. Ebbe a kategóriába egyébként a 2, vagy 4 ütemű 1550 cm 3 -nél nagyobb Otto-motorral szerelt első kerék hajtású autók tartoznak. Ez a döntő egyébként izgalmas versenyt ígért, hiszen egy Honda Integra és egy Civic is 13 körüli időket futott. A végén azonban a keletétén gyorsabb váltás miatt az Integra tulajdonosa álhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára.

Az A6-os (PRO FWD) mezőnye minden 2, vagy 4 ütemű feltöltővel (turbó, kompresszor, nitro stb.) rendelkező 1550 cm 3 -nél nagyobb Otto-motorral szerelt autókból állt. Itt is elég gyér létszámú döntőket láthattunk mindösszesen három autóval. Mondjuk a kategória első helye valamilyen műszaki hiba hiányában borítékolható volt, hiszen kedves Vogelsinger Sándor barátunk turbós Civic-je szinte verhetetlen. Ennek fényében a döntő futamban egy 11,16-es elképesztő idővel iskolázott le egy 2.0 literes turbós vectrát.

Az A7-es (PRO RWD) kategóriában minden 2, vagy 4 ütemű, 1550 cm3 -nél nagyobb feltöltővel (turbó, kompresszor, nitro stb.) szerelt Otto-, vagy Wankel-motorral szerelt autó tartozik (Wankel hengerűrtartalom szorzó = 2). Ebben a kategóriában már egy futam is elégnek bizonyult a végső sorrend eldöntéséhez, amit egy Murcielago-t verő turbós MR II-es 12.36 másodperces idővel

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A8-as (PRO AWD) kategórába minden 2, vagy 4 ütemű 1550 cm 3 -nél nagyobb feltöltővel (turbó, kompresszor, nitro stb.) szerelve Otto-motorral és összkerék hajtással rendelkező autóval lehet nevezni. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy ez volt a leglátványosabb kategória, hiszen ide tartozik minden S2-es, RS2-es Audi, Sas Robi nem éppen gyári teljesítményű Subaru Impreza WRX STI-je, Schuszter Zoli 10.42-ás idővel rendelkező Audi Coupe-ja, valamint nem utolsó sorban Falco GMC Syclonja. A végeredmény pedig a következőképpen alakult:

1. Schuster Audi Coupe 10.42-ás idővel
2. Falco GMC Syclone 10.9-es idővel
3. Sas Robi Subaru Impreza WRX STI-je 11,2-es idővel

A legnagyobb, A9-es (OUTLAW) kategóriában nem volt nevező. Az OUTLAW kategóriában az egyetlen követelmény, hogy az autó képes legyen legalább 10,99 másodperces ¼ mérföldes időre.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A tököli szezonnyitó futamai során ismét számos kategória rekord született, mely természetesen nem csak az igen erős hátszélnek tudható be, ami egész nap jellemezte a rendezvényt. Szinte minden kategóriában fejlődött az élmezőny, az új kategóriákkal pedig talán egy fokkal érdekesebb és kiélezettebb küzdelmeket láthatunk, mint az eddigiekben. Összefoglalva minden meg volt, ami egy jó rendezvényhez szükséges, viszont az aggregátor elfüstölése, és az ezzel együtt járó kiszámíthatatlan időmérés, a döntők csúszása - a rendezők hibáján kívül, de - sajnos igencsak rányomta a bélyegét a versenyre. Mindettől függetlenül egy rossz szót nem szólhatunk, és elismerés illeti a szervezőgárdát is, hogy végül kemény munkával úrrá tudtak lenni a káoszon. Legközelebb remélhetőleg sokkal több szerencsével, május elsején találkozhatunk a Futam.hu versenyével, a Taszári reptér kifogástalan betonján.