Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Ha május, akkor Tuning World Bodensee: kontinensünk legnagyobb tuning kiállítása immáron negyedik éve tartozik kötelező külföldi programjaink közé, mely idén is minden téren hozta a kötelezőt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Zeppelin-gyár ihlette friedrichshafen-i komplexum csaknem 100.000 négyzetmétere került beépítésre, a szokásos felállás szerint az „A” jelű csarnokokban elsősorban a Club Scene, a „B” együttesben pedig a céges kiállítók standjaival. Némi változás persze azért idén is volt: a hifis cégek egy része, a CAR + SOUND, valamint a hangnyomás verseny ezúttal is az A3-ban került lebonyolításra, az eddig az A1-ben lakozó kamionos részleg pedig az A7-be költözött. Ez utóbbiból a pénteki napon tett látogatásunk során túl sokat nem láttunk, a terület ez alkalommal is csak hétvégére népesült be. A legnagyobb, A1-es csarnokban pedig egy profi gokartpálya került kialakításra, aminek minden bizonnyal a négy napig kint strázsáló klubos kiállítók örültek a legjobban.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Club Scene a megszokott minőségben, számos nyalánksággal várta a nagyérdeműt. Mint arról a rendezvény sajtóanyagából tájékozódhattunk, idén csaknem négyszeres túljelentkezés volt erre a 20.000 négyzetméternyi területre, a bővítés pedig – mivel nincs több csarnok – immáron fizikai akadályokba is ütközik. A szervezők minderre virtuális megoldást találtak: a területre már be nem férő klubok online tölthették fel magukat a kiállítás honlapjára, melyben a helyszínen elhelyezett terminálok segítségével bárki virtuális sétát is tehetett.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Hogy valamilyen elbírálás alapján választják be az egyes csapatokat a pavilonokba, vagy csak a gyorsaság dönt, kérdéses, az viszont biztos, hogy a tavalyihoz képest jóval szűrtebbnek tűnt a felhozatal. Az összképbe nem feltétlen illő „felnis” autó elvétve akadt csak, ugyanakkor számos újabb építést is láthattunk a részben óhatatlanul ismétlődő autók mellett.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!
Hasonlóan, dekorációk terén is, idén mintha nagyobb kedvvel építkeztek volna a klubos kiállítók. Két, nagyon komolyan felépített „vizes” placcot is találtunk kint, köztük az egyiket egyenesen vízinövényekkel, szökőkúttal felturbózva, a tulajdonosok pedig egy kis horgászstégről figyelték a vízben parkoló autóikat, kempingszékek, valamint nádszőnyegek társaságában.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Rajtuk kívül pedig számos ötletesebbnél-ötletesebb megoldással találkoztunk, volt kenyérsütő házikó, füstölgő kéménnyel, fatelep design egy rakás rönkkel, faággal, valamint lenyúzott szőrmével, de volt aki komplett kaszinóasztalt tett a standja alá, az autók pedig a pókerasztalra és a rulett kerekekre állította fel. Volt több emeletes stand is, az egyik egyenesen építkezésen használt, legalább 50 tekercs fényes alufóliával bevont állványzatból, Transporter T1-es első harmadából kialakított dj pult, wellness-hangulat szauna-designnal és egy működő jacuzzival, valamint a már sablonosnak mondható boxutca és beach designok.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Bár számos komolyabb kivitelezés is volt, ötletben a pálmát nálam a Team V-Max vitte, a „Fal” ihlette installációjával: a stand bal oldalán két ős öreg kétütemű Trabant 601-es robban át a sorompós őr által védett fal túloldalára, ahol az első fele már szép kékre fényezett, krómfelnis tuningtrabiként csatlakozik a klub többi autójához.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Információink szerint, a kluboknak fenntartott A4, A5 és A6 csarnokok több, mint felét teljesen új, a rendezvényen még eddigiekben nem megjelent európai csoportosulások töltötték meg, köztük természetesen rengeteg új építéssel. Véletlen, vagy szánt szándékkal, a legfinomabb csemegéket most egyértelműen az A6-os pavilon tartogatta, mely mind autók, mind standok terén igencsak odavert a szomszédoknak.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A rengeteg makulátlan építés közt itt találtam meg az idei kedvencet is, egy kívül-belül full bőrbe bújtatott, airride-os Audi A3-ast, valamint az eddigiekben látott – szó szerint – legbrutálisabb témát is, egy Peugeot 206-os személyében. A lambóajtós jószág fényezése egy frissen elütött ember vérfröccsenéseit idézte. a motorháztető alatt pedig üvegszálból öntött belsőségek hangsúlyozták a látottakat. Mindezt néhány leszakadt kézzel és lábbal is kiemelte a tulajdonos, továbbá a motortérbe döfött szamuráj kard, és egy rakás töltényhüvely is gondoskodott a véres összhatásról.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

E kettőn kívül rengeteg autót ki lehetne még emelni a felhozatalból, a többi csarnokból is, annyi biztos, hogy látványosságból és újdonságokból idén valóban nem volt hiány a klubos téren sem.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az „A” pavilonok során volt még megtalálható a Performance Dome (A2), ahol a már jól ismert programok folytak, ott jártamkor épp egy kint rendkívül népszerű tűzzsonglőr – Hannes Schwarz – mutatott be egy igen látványos, egyszemélyes show-t. Rajta kívül – többek között – Lowrider Show, valamint az elmaradhatatlan Miss Tuning választás vonzotta a népet, ugyanígy, további nyálcsorgatást indokolandó, a Glam Girls bemutatói sem maradhattak el.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ha értékelni kellene, összességében csillagos ötöst kapna az idei Club Scene felhozatala, szervezői szemmel talán annyit jegyeznék meg, hogy ha valóban ilyen durva túljelentkezés volt ezekre a csarnokokra, akkor gokart helyett talán az A1-et is be lehetett volna vetni e célra, vagy legalábbis a tavaly ugyanúgy klubos zónaként működő A7-et. Persze a színfalak mögé nem látunk be, ha a kevesebb mennyiség idén a minőség javítását szolgálta, egy árva szaunk sem lehet.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A többiről pedig - több, mint 500 fotó formájában - beszéljenek a képek, a nem kevésbé színvonalas „B” jelű céges csarnokokat, valamint a legdurvább VIP autókat pedig a következő részben találjátok majd!

Folytatása következik!