Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A BMW mágus Alpina immáron 40 éve végzi áldásos tevékenységét. Az Alpina nem egy klasszikus értelemen vett tuning cég, hiszen az általa kezelésbe vett BMW-k Alpina-ként születnek újjá. Ezután a szerencsések nem egy BMW, hanem egy kiváltságos Alpina tuladonosnak mondhatják magukat. Azt azért hozzá kell tennem, hogy ilyen esetben nem csak az autó születik újjá, hanem a tulaj is...

Az Alpina 1978 óta készít turbós koncepciókat. Első pácienseik az akkori 5-ös és 6-os szériákból kerültek ki. A legújabb mesterművük alapjául pedig az új 335-ös BMW szolgált. A gyári 306 lóerő és 400 Nm nyomaték sem mindennapi teljesítmény, de korántsem elég egy igazi Alpina BMW-hez. Ennek érdekében a 3.0 literes soros aggregátra felkerült két turbó, a hozzávaló intercoolerek, valamint a vezérlést is optimalizálták. Az eredmény egy hihetetlenül tartós, 360 lóerővel és 500 Nm nyomatékkal rendelkező fenevadként látott napvilágot. A tartósságról a kiváló minőségű Mahle dugattyúk és maga az Alpina eddigi munkásága ad elegendő bizonyítékot. Az új konfigurációnak köszönhetően a B3 Bi-turbó 4,9 másodperc alatt katapultál 100m/h-ra, valamint az elektronikai korlátozás kiiktatásának köszönhetően akár 285 km/h-ás sebesség elérésére is képes.

Figyelembe véve az 1570kg-os önsúlyt igen komoly menetteljesítményről beszélhetünk. További érdekesség, hogy a B3-as mindezt egy 6 sebességű automata váltóval képes produkálni, valamint az átalakítások után is megfelel az Euro 4-es környezetvédelmi szabvány kritériumainak.

A B3-as kiváló kezelhetőséggel rendelkezik, köszönhetően a tengelyeken lévő 50/50 százalékos súlyelosztásnak. A megfelelő tapadást az akár 18”-os Dynamic vagy Classic típusú Alpina felniken feszülő, elől 225/40-es, hátul pedig 255/35-ös Michelin abroncsok biztosítják.

Végül, de nem utolsorban, a sportosabb látványhoz járul hozzá az új, tökéletesebb légellenállást és nagyobb leszorító erőt biztosító aerodinamikai csomag. A végeredmény pedig egy látványosabb, erősebb és drágább BMW.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!