Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Április 12-13-án került sor az idei Futam Gyorsulási Versenysorozat első állomására a tököli reptéren. A vasárnapi forduló egy különleges alkalmat is tartogatott a sportág rajongóinak: az egy héttel korábbi drifthez hasonlatosan, hazánk adott otthont a King of Europe Dragster East nemzetközi sorozat első állomásának is. Ott voltunk!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az EB számára az időjárás is jobban kedvezett: míg a szombati országos bajnokság meglehetősen mogorva időjárás mellett telt, a hétvége második napján verőfényes napsütés, és már-már rövidnadrágos idő fogadta mindazokat, akik a már időszerű kiskerti munkák helyett Kelet-Európa leggyorsabb autói mellett tették le a voksukat.

Külföldiek pedig voltak is szép számmal, Lengyelországtól Horvátországig, az oroszokon Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!át az olaszokig számos népcsoport határozottan beazonosítható volt a tököli síkságon. Ami viszont szomorúságot okozott, hogy a magyar profik - valószínűsíthetően a már nálunk is számtalanszor kitárgyalt gyorsulási helyzet miatt - alig fél tucatnyian képviseltették magukat a nemzetközi megmérettetésen. Mindez azonban kedvezett az amatőr szcénának: a profik mellett bárki ingyenesen próbára tehette autóját a 402 méteres versenytávon, mely lehetőséggel igen sokan éltek is, leginkább a parkolónkba érkezett autósok közül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kiállítók és látványosságok terén szokatlanul sok standot és céget láthattunk kint, köztük partnerünket, az O.CT Hungária Magyarország Kft-t, akik a szezonnyitó rendezvényünkön már megismert Leon Cuprát állították ki a nagyérdeműnek. Egy jókora VIP sátor kellemes hűsében pedig itt volt a tököli versenyek állandó vendégének mondható East Block csapata is. A Totalcar - Keleti Blokk néven, hamarosan a TV2 műsorán induló produkcióért felelős fiatalemberek, két új alkotásukat is a szezonnyitó futamra tartogatták: élőben először volt kint megtekinthető a Túró Rudi reklámkampány 60 vadpacis Ladája, valamint egy láthatóan női felhasználásra kifejlesztett - még korántsem teljesen kész - Maruti.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A rendezvény egyik fő látványosságát jelentette a Franciahonból érkezett Fire King II kódjelű rakétautó is, mely bár szombaton tökéletesen működött, vasárnapra sajnos technikai probléma miatt megadta magát. Csigafogyasztó barátaink sokáig küzdöttek a technikával, melynek néhány akkumulátor is áldozatul esett, azonban végül csak nem sikerült jobb belátásra bírni, így a vasárnapi rekordkísérlet Vis Maior okán elmaradt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A nemzetközi mezőny rendkívül színes felhozatalt mutatott, az állandó vendégnek mondható, 1300+ lóerős Corvette mellett itt volt Horvátország leggyorsabb elsőkerekese, egy Opel Astra, számos brutális Civic és CRX, valamint - többek között - egy igazi csemege, egy egészen durván átépített Scirocco, melyet két db VR6-os aggregát hajtott meg. Mindez természetesen csak egy része a kint felvonultatott flottának, ennek ellenére a mezőny elég szűkösnek bizonyult. A magyarok hiánya mellett az is közrejátszott, hogy több autó már a szombati bemelegítés során megjelent, kisebb-nagyobb műszaki hibák folytán nem tudta vállalni az éles szereplést.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A King of Europe szabályai szerint összesen négy kategóriában került sor döntőkre. A legnépesebb, Stock Street kategóriában a 12 másodperc, vagy e feletti időket teljesítő autók indulhattak, bracket racing szabályai szerint: minél jobban meg kell közelíteniük felülről a 12 másodpercet, aki viszont alatta megy, rögtön kiesik. A kategória döntőjét Schuszter Zoli és RS2-ese vívta egy olasz, Gianni Santi és Renault 5 GT-je ellenében, az utóbbi győzelmével. A harmadik helyezést a Gregor Tus által hajtott Civic zsebelhette be.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Street FWD, azaz az elsőkerék meghajtású, 12 másodpercnél jobban teljesítő autók között két hazai versenyzőnek is drukkolhattunk: az Európa leggyorsabb Honda Civicjének címével büszkélkedő Voegelsinger Sanyi, valamint Szabyk Fiestája is indult, nem is akármilyen eredménnyel. Sanyi a kategóriában ismét Európa királya lett, Szabyk pedig a harmadik helyet szerezte meg. Kettőjük mellett a már említett horvát Astra tulajdonosa, Tomislav Curkovic állhatott dobogóra, második helyezettként.

A Street RWD, azaz a hátsókerék meghajtású, 12 másodpercnél jobban teljesítő autók döntőjét Egy olasz TransAM vívta egy Porsche 911 GT2 ellenében, az előbbi, név szerint Frank Boutchyard győzelmével.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Street AWD, azaz a összkerék meghajtású, 12 másodpercnél jobban teljesítő autók döntőjében a lengyel, Grzegorz Staszewsk-féle összkerekes Corvette 9 másodperc alatti idővel verte el ellenfelét, a kétmotoros Sciroccot. A harmadik helyezésért járó kupát szintén egy lengyel illető, Boguslaw Kukielczak és az általa hajtott Mitsubishi EVO IX vitte. A dolog érdekessége, hogy Boguslaw egyetlen lábbal versenyez, jobb lábát ugyanis korábban egy baleset során veszítette el. A gázt és a váltást is ugyanazzal a kézzel kezeli, ami nem kis teljesítmény!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A kategóriák végeztével, az utóbbi három kategória első két helyezettjei között került sor a szuperdöntőre, melyben a King of Europe East abszolút bajnoki címének megszerzése volt a tét. Mint várható volt, az első helyet az összkerekes Corvette vihette, a döntőt viszont Voegelsinger Sanyival vívta, aki így két nemzetközi trófeával térhetett haza. A harmadik helyet az olasz TransAM szerezte meg, honfitársa, Gianni Santi R5-ösével szemben.

A nagyszerű eredményekért ezúton is gratulálunk a hazai versenyzőknek!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A gyorsulás mellett került sor az idei első tököli Show and Shine megmérettetésünkre is, melyen a parkolónkba érkezett tuning autós kollegák autóit értékeltük. Számos ismert autó mellett több új jelentkező is tiszteletét tette szépségversenyünkön, melyet ezúttal három kategóriában, és öt különdíj mellett bonyolítottunk le. Az eredmények végül a következőképpen alakultak:

SOLID kategória

1. Bennő István – Ford Escort
2. Pásti Zoltán – Audi A6
3. Magyar Gábor – BMW E90

EXTREME kategória

1. Boros Imre – BMW 318
2. Balassa Zoltán – Audi A8
3. Juhász Gergely – Opel Calibra

TOP kategória

1. Jancsó János – Opel Corsa
2. Mayer Tibor – Opel Corsa
3. Juhász Zoltán – Opel Calibra

Különdíjak

Legszebb festés/dekor: Kiss Tamás – Opel Corsa
Legegyedibb átalakítás: Láng Gábor – Mitsubishi Colt
Legszebb Cult: Vass Zoltán – VW Golf
Legszebb Veterán: Ungi Csaba – Opel Manta
Legjobb kezdet: Váradi Gábor – BMW 318 D

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Végezetül szót érdemelnek a rendezvény újításai is, mellyel a 2008-as szezonra készültek a szervezők. Rögtön a kapunál a bevezető szakasz hatalmas padkája helyett végre betonozott lejárót találhattunk, bent új rajtkapu, felújított kordonok és új pályastruktúra fogadott bennünket. Elkészültek a jókora ledes kijelzők is, melyeknek egyelőre csak a helyük nincs jól eltalálva: a távolról remekül olvasható táblák a rajtkapu két oldalán, közel a „tűzhöz” leginkább a visszatérősávban guruló autók számára informatív – bizonyára ezeknek nem itt lesznek a jövőben. A helyszín világítása új technika segítségével lett megoldva – a több helyen fellelhető fénylő „gömbök” bár nem sikerült kideríteni, milyen elven működnek, nagyon kellemesen bevilágítják a terepet. Mindezen túl pedig végre van normális étkezési lehetőség, több száz ülőhellyel, és rendes meleg étellel – mert bár hagyjuk meg, finom az amerikai hotdog, már egy kicsit unalmas volt :)

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Összességében ismét egy színvonalas rendezvényen vehettünk részt, a foghíjas mezőny ellenére érdekes versennyel, rengeteg látnivalóval és sok erős, valamint szép tuning autóval. A verseny nemzetköziségére rátett még egy lapáttal a számos külföldi újságíró és fotós, akik a vendégekkel együtt előszeretettel legyeskedtek a Carstyling.hu parkolóban is. A futam versenysorozat következő állomására május 1-én Taszáron kerül sor, ahol a számos érdekesség, és az újra nagyszámú külföldi mezőny mellett többek között újra láthatjuk a lengyel, 600 kg-os VTG Civicet is, ezúttal akció közben!