Elegancia és nívós design jellemzi a TechArt új fejlesztését, a GT street XL-t, mely nem más mint a legújabb Porsche 911 Turbo kiszélesített változata.

A nagy sebességre tervezett, szélesebb kocsitest tökéletesen egészül ki a TechArt aerodinamikai kellékeivel, melyek nem elég hogy veszettül jól néznek ki, rendkívül fontos funkciókat is ellátnak a nagy sebességű vezetés mellett. Az első lökhárítő - speciális kialakítása révén - nemcsak leszorítja az autót, de az orrban található hűtők levegőszükségletét is kielégíti. Az aerodinamikai beállítások finomhangolásához egy állítható karbon koptató is felkerült az első spoilerre. A hátsó tengely feletti kiszélesített oldalelemeken található speciális légbeömlők a menetszelet egyenesen a hátsó intercoolerekhez áramoltatják, gondoskodva ezzel a turbóból kiáramló forró levegő minél jobb lehűtéséről.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az első spoilerhez hasonlóan, a szárnyon is találunk finomhangolási lehetőségeket: ennek szöge és magassága is könnyen állítható, ezáltal mi dönthetjük el, hogy inkább magasabb végsebességet, vagy pedig nagyobb leszorítóerőt szeretnénk. A hátsó lökhárítók alól előkandikáló dupla kémények egy nagy teljesítményű kipufogórendszer végződései a külvilág felé, speciális dupla gyűrűs formájuk pedig markánsan tükrözi a TechArt optikai koncepcióját.

A széria csúcsmodelljeként, a Porsche 911 Turbo motorja a legszélsőségesebb tuning beavatkozásokra is alkalmas, de sokan egy gyengébb teljesítménynövekedéssel is megelégszenek. A TechArt négy különböző tuning programot kínál az autóhoz: a leggyengébbebb program az alapban 420 lovas járművet 50 lóerővel teszi ütősebbé, míg a legdurvább beavatkozás egy 646 lovas szörnyeteget varázsol az amúgy sem szerény teljesítményű Porschéből. A motor átalakítása többek között nagyobb turbófeltöltőkből és intercoolerből, valamint egy sport légszűrő szettből áll össze. A tuning szerves része a speciális sport kipufogórendszer is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A 646 lovassá varázsolt motor 475 KW teljesítményt képes leadni 5900-as fordulaton, legnagyobb nyomatékát (870 NM) pedig 4700-as fordulatszámon éri el. Az összkerekes rendszer erőátviteléről egy rendkívűl magas minőségű kuplung, és egy módosított, 6-sebességes váltó gondoskodik. Mindezek lehetővé teszik, hogy az autó akár 3.8 másodperc alatt érje el a 100 km/h-ás sebességet, 12 másodperc alatt pedig már 200-al repeszt. A módosításokkal elérhető maximális sebesség 341 km/h.

A TechArt GT street széles testű változata nem csak a karosszérián biztosít beállítási lehetőségeket: a Bilsteinnel közösen kifejlesztett sport felfüggesztés akár 30 mm-es ültetést tesz lehetővé elöl és hátul, a futómű pedig állítható keménységű sportgátlókkal is kiegészül. Így a járművet mindenki egyedi igényeinek megfelelően állíhatja be, attól függően, hogy versenypályán, vagy az országúton kívánja használni.

Mint minden sportautónál, jelen esetben is nagy szerepe van a kereknek. A kiszélesített hátsó fertály alatti brutális, 19 inches felniken 315/25 ZR 19 ContiSportContant gumik feszülnek, míg elöl a szerényebb, 235/35 ZR 19-es gumik gondoskodnak a tökéletes iránytartásról.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A TechArt a fenti kiegészítőkön túl a vezető fülke egyedi kialakítására is lehetőséget ad. Bőrülések minden lehetséges színben, légzsákkal felszerelt sport kormányok a legkülönfélébb kialakítással, karbon pedálok és különleges alakú sebváltók, speciális telefontartó konzolok és a VDO Dayton navigációs rendszere teszik teljessé a kínálatot.

A TechArt GT street XL mind küllemben, mind motorikusan tökéleteset nyújt, ugyanakkor ha valaki egy ilyen szörnyetegnek szeretne parancsolni, igencsak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Csupán az alapmodell 325 000 dollárba kerül, az extrás változatok árát pedig már inkább a ti fantáziátokra bízom. :)