Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Tuning World Bodensee 2009 felhozatala, magánszféra tekintetében szinte hibátlan volt, ami viszont a már megszokottnak számító nagy nemzetközi cégeket illeti, sajnos sokkal inkább lehetett érezni a visszaesést.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Jelzi mindezt, hogy az évek óta a prémium tuner kompániáknak fenntartott A1-es pavilon idén zárva maradt, a legnagyobb nevek pedig a legújabb, de egyben sokkal kisebb B5 csarnokot töltötték meg, azt is csak nagy jóindulattal a háromnegyedéig. A tavalyi évek komoly felhozatalából talán csak a Hamann maradt meg, méretben hasonló, viszont sokkal egyszerűbb standdal. A spórolás a legtöbb megmaradt cégen is látszott, a gigantikus installációk eltűntek, helyettük a legtöbb standon csak szimplán szőnyegezés dukált, bármiféle világítás, vagy építmény nélkül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Néhány Carlsson és Lorinser Mercedes, elvétve egy-egy Brabus tuning volt megtalálható, a legszebb tuningokat mégis az egyik főszponzor, a Yokohama gyűjtötte össze. Még említés szintjén sem volt kint például az egyik legnagyobb német tuner, az Abt Sportsline, pedig legalább a Tune it. Safe! program oszlopos tagjaként elvárható lett volna néhány koncepcióval.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Érdekességként kint volt a Rinspeed, három tanulmányautójával is, gyengébb felhozatallal az Arden, a Cobra, valamint a Loder1899, aki még említésre érdemes ebben a kategóriában – mindez alighanem a nagy csarnok negyedét is nehezen töltötte volna meg. A slussz poén a főhelyre kiállított Mercedes volt. Talán két hete sem, még félig sem komolyan írtam, hogy a célkeresztes márkára rájár a rúd tuning terén – nos, a Red Gold Dream SLR-t látva, lassan ott tartok, hogy joggal kiáltottam farkast.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A gyöngyház-vörös színben, ahol csak lehet aranybevonattal tarkított jószág bebizonyította, hogy bizony a FAB Design alkotása még mindig nem a végső állomás. A színkombó a teljes utastéren, és az üléshuzatokon is folytatódik, azt hiszem ezt az összhatást már csak az autó körül legyeskedő két aranyruhás hostess volt képes alulmúlni. Az autó gazdája, bokalengős piros-arany basás ruhában gyűjtötte be az elismerő pillantásokat, igazából már csak egy hasonló színű turbán hiányzott volna a teljességhez...

Nem tudom milyen indíttatásból, de ebben a csarnokban szumó-bemutató is volt, ahol bárki kiállhatott a hivatásos yokozunák ellen. 10 másodperccel a menekülésem előtt még éppen egy 40 kilós német srác feszült neki zokniban egy félmeztelen, kétemeletes hústoronynak, a végét inkább nem vártam meg...

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A többi céges csarnok (B1-B4) azonban szerencsére hozta a tavalyi szintet. A már megszokott kiállítók, kissé foghíjasan bár, és sok, már a korábbi évekből ismert autóval, azonban töretlenül érdekes standokkal gondoskodtak a látnivalókról. Kitett magáért ismét a Rieger, a KW, a rengeteg felnis-futóműves cég, a különböző kiegészítőket áruló vállalkozások pedig érezhetően többen voltak, mint tavaly. Nagy sláger volt ismét az egyedi lámpatest, a különböző taposólemezeket és szőnyegeket kínáló vállalkozásokból pedig már szinte csarnokonként jutott kettő. Bentről, valamint a kültérről sem hiányozhattak a különböző lifestyle cuccok, az indián ékszerektől kezdve a bőrdzsekiig minden megtalálható volt, ami egy jóérzésű tunert érdekelhet - már persze az autóján kívül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A legnagyobb meglepetést a multimédiás pavilon okozta: míg tavaly mindenki az autóhifi válságáról beszélt (és valóban, a B4 akkor szinte kongott az ürességtől), idén egymást érték a kiállítók, valamint a versenyzők autói. Hatalmas standdal képviseltette magát a Pioneer, és számos kisebb-nagyobb cég gondoskodott még a megfelelő zajszintről. Talán itt volt a legtöbb lenge ruházatú hostess is, de legalább ezen az egy téren, még van mit tanulniuk tőlünk a német kollegáknak :)

A csarnokok közti udvaron – a számos vendéglátó egység mellett persze – offroadozási lehetőség, valamint számos kiállított, és időközönként beröffentett dragster gondoskodott az izgalmakról. A zsebkendőnyi drift pályán pedig szokás szerint a Falken csapata tartott bemutatót.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Itt azonban nem bírom ki anélkül, hogy leírnám, erről a részről mindig az jut eszembe, hogy akik fikázzák az általunk szervezett bemutatókat, csak egyszer menjenek el, és nézzék meg, kint mire őrjöng a nép a tuning rendezvények mekkáján. A speaker szövegelésével és a pomponlány bemutatóval együtt nem egészen 8 perces, harmatgyenge performansz kevéssel mutat többet némi madmax körözésnél és gumifüstölésnél – igazából érthetetlen, hogy miért nem javul ez már évek óta, a terület pedig alkalmas lenne ennél jóval többre is.

A Performance Dome-ként ismert A2 programjaiban sem volt túlnyomó változás. Fő látványosságként Miss Tuning választás, valamint Lowrider Show alkotta a bemutatók gerincét, ez viszont a meglehetősen szűkös időkeret miatt számunkra idén kimaradt: alig két nap egész egyszerűen kevés mindehhez.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Összességében, vegyes érzelmekkel indultunk haza Európa legnagyobb tuning kiállításáról. Annyi biztos, hogy a klubos szcéna növekedésének nem igazán szabhat határt semmi, hiszen a meglévő, nagyrészt folyamatosan átépülő mag, valamint a kontinens-szerte évről évre cserélődő új alkotások mindig elegendő alapanyaggal látják majd el a csarnokok akár mindegyikét is. Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Aggasztó azonban a céges divízió hanyatlását látni: míg tavaly csak az előszelét érezhettük, mára már realitássá vált a válság ebben a szegmensben is, ami remélhetőleg az autóiparral együtt csak néhány éves periódust takar majd, a túlélés jegyében. Bárhogy is egy szinten szerepelnek az egyéni és profi építések ezen a show-n, azért a nagy márkanevek nélkül Bodensee sem lenne ugyanaz, ami miatt évek óta sikeres: tuning találkozó kismillió van Európa-szerte, szakmai kiállítás is éppen elég, de ami ennyire jól ötvözi a kettőt, talán ez az egy. Maradjon is ez így.

Persze ez még nem minden: már hazaúton kaptuk az örömhírt, hogy hazánk fiai ismét méltó dicsőséggel távoztak a Yokohama Tuning Award díjátadójáról:

- Fetya Leonja Karosszéria/Európa kategóriában 1. helyezett,
- Gergő Saxoja Karosszéria/Francia kategóriában 1. helyezett,
- Nakamura Yarisa Show and Shine/Ázsia kategóriában 1 helyezett.


Ez utóbbi főként igen nagy szó, hiszen a legnagyobb elismerést jelentő Show and Shine kupákat leginkább a németek top tunerei birtokolják, leginkább traileren közlekedő, műalkotásszámba illő autókkal – a Yaris jelenlegi állapotában nem kétséges, hogy minden további nélkül állhat be közéjük, főleg azután, hogy saját lábán járta már meg a második Tuning World Bodensee-t is.

Azt hiszem, méltán lehetünk büszkék a hazai sikerekre, és ezúton is gratulálunk a csapatnak a három első helyezésért!

Jövőre ugyanitt, ennyi biztos, és remélhetőleg újra a régi létszámban.

Tuning World Bodensee: 04.29.2010 – 02.05.2010