Hogyan is érhetünk el teljesítménynövekedést víz-alkohol befecskendezéssel? Biztosan találkoztunk már pl. gyorsulási versenyeken halonnal-oltó készülékkel rohanó, intercoolert jegesre fújó megszállott segítőkkel, akik a néhány század, esetleg tízed másodpercért mindent megtesznek - és bizony, a hidegebb levegő elve működik. De mi történhet úgy, ha a vizet nem a hűtőre, hanem a közvetlenül a beszívott levegő mellé porlasztjuk? A Snow Performance csapata tudja a kérdésre a választ!

Az égéstérbe jutó levegő hűtésével a hatékonyabb teljesítmény is kézenfekvő, hiszen a hidegebb levegőből a motor lényegesen többet tud magába szívni, ezt jobban össze tudja sűríteni, aminek a végeredménye egy sokkal intenzívebb robbanás. A Subaru Impreza WRX STi-t például már gyárilag ellátják egy, az ablakmosóhoz hasonlóan vízzel működő, intercooler-hűtőrendszerrel, amit gombnyomással aktiválhatunk a nyári melegben. A vizet a beszívott levegő mellé porlasztva pedig, az elért hatás többszöröse az előzőnek, ráadásul nem csak néhány másodpercig, hanem folyamatosan fenntartható, károsodás nélkül!

Mindezen felül, a rendszer nem csak a vízpára hőelvonását használja ki, hanem a gőzzé alakulás során kialakuló plusz nyomást is, ami teljesen hasonló a gőzgépek működésénél felszabaduló energiához. Továbbá, ha a vízhez még némi alkoholt (metanol) is keverünk, akkor még ráteszünk a folyamatra egy lapáttal, mivel így komoly oktán (cetán) -szám növekedést is elérhetünk. Az akár 116-os oktán (!!!) pedig egyúttal a motor kopogásos égését is meggátolja.

2004 – 2009: néhány világrekord a Boost Coolerrel

Leggyorsabb utcai használatra alkalmas autó
388 km/h (9ff 9f-V400)

Leggyorsabb Honda
334 km/h (Civic Turbo, 728 LE)

Leggyorsabb BMW
360 km/h (G-Power M5, 730 LE)

1/4 mile NHRA Diesel Top-Fuel
7.98 sec (RM Cumming/Lucas Oil)

Leggyorsabb dízel autó
Pikes Peak világrekord

(VW Golf IV 1.9 TDi)

... és még számtalan további eredmény a motorsportban!
A technika hatékonyságát pedig mi sem fémjelzi jobban, mint hogy az ehhez hasonló rendszereket a Forma 1-ből a 90-es években már kitiltották, mivel a feltöltőként működő eszközök közé sorolták őket.

A motorba juttatott víz-alkohol keverék – a teljesítmény növelése mellett – nagyon komoly mértékben csökkenti a TERMIKUS terhelést a dugattyútetőn, a kipufogó szelepen, a hengerfejen, a teljes kenőrendszerben (a motorolaj akár 30°C-ot is hűlhet), a turbófeltöltőn és természetesen a kipufogó rendszerben is, nagymértékben növelve ezek élettartamát! További előnye, hogy kitisztítja az égéstérből a lerakódott kormot, ezáltal is tisztább égést eredményezve.

A teljesítménynövelő rendszerek közül talán ez az egyetlen, amely valóban környezetbarát, mivel a víz hűtőképességét és a vízgőz energiáját használja fel, aminek nincs káros-anyag kibocsátása. Sőt! Az elégetett alkohollal dúsított vízgőz rendkívül nagy tisztítóképességgel bír. Eltávolítja az évek alatt lerakódott kokszot (főleg húzott TDi-k és nagy teljesítményű benzinesek esetében), ezáltal is növelve a – főleg használtabb – motorok hatásfokát. A lerakódott korom (koksz) nagymértékben csökkenti a motor teljesítményét, ennek eltávolítása pedig szinte újjávarázsolja járművünk szívét!

A Boost Cooler rendszer

A Boost Cooler rendszereket minden benzines, dízel - szívó, turbós, kompresszoros, nitrós - autóhoz lehet használni. Az alap rendszer egy, a víz-alkohol elegyet tartalmazó tartályból, nagynyomású pumpából, befecskendező fúvókákból, valamint vezérlőegységből áll, mindehhez jönnek hozzá továbbá a szükséges csövek, csatlakozók, valamint egyéb szerelési anyagok, melyek a telepítéshez szükségesek. A rendszer maga egyszerű, gyakorlatilag bármelyik autóba beszerelhető, de a szakszerű – és nem utolsósorban esztétikus – beépítését, valamint hangolását érdemes a Snow Performance szakembereire bízni.

A Boost Cooler rendszerek többféle motortípushoz, komolyságuk szerint összesen három szinten (Stage 1-2-3) érhetők el. A Stage 3-as rendszerek mindegyike egyébként a 2009-es SEMA Show-n termékdíjat is nyert.

Teljesítménynövelés

A Boost Cooler rendszerek egyik legfontosabb mellékhatása a többletteljesítmény. A víz-alkohol befecskendezéssel – akár már tuningolt motorok esetén is – teljesítménynövekedést lehet elérni:
  • Turbo/kompresszor átépítések esetén: 10-20 %
  • Turbódízeleknél 15-30 %
  • Szívó-motoroknál akár 15 %
Optimális hűtés


A rendszer működése során, a forró töltőlevegőbe nagy nyomással vizet, vagy víz/alkohol keveréket fecskendezünk, egy speciálisan erre a célra kialakított porlasztó segítségével. A víz, magas hőelvonásának köszönhetően, csökkenti az égés által keltett káros hulladékhőt, így a beszívott levegőt akár 60°C-ra lehűti, amely nagymértékben növeli a motor tömítettségét (kompresszió). Ezen túl az égésteret is aktívan hűti. A nagy vízfelület (tehát a vízcseppek felületének együttese) által a víz nagyon gyorsan lehűti a levegőt, miközben saját magát felmelegíti, és egyúttal gőzzé alakítja.

A motor hőterhelésének csökkentése & motorvédelem

A víz rendkívül magas - kb. 4,2 kj/(kg.K) fűtési kapacitással rendelkezik. Egy kilogramm (kb 1 liter) víz elpárologtatásához 2.256 Kj energia szükségeltetik - ezzel az energiával egy 100 W-os izzót több, mint 6 órán keresztül égethetnénk. Ezáltal, a víz gőzzé alakulása során a benzinhez képest hatszoros energiát vesz fel. Amint a víz/levegő keverék az égéstérbe ér, és a robbanás hirtelen elpárologtatja, az égés során keletkezett káros hő egy részét is elhasználja. Ez a hatás nem csak a dugattyúknak és a kipufogószelepeknek tesz jót, hanem a csökkentett kipufogó hőmérséklet által a turbófeltöltőnek és a kipufogó rendszernek is!
Így, a Boost Cooler a hőelvonás szempontjából messzemenően hatásosabb, mint egy többletbenzinnel visszahűtött beállítás - ahogyan az a versenyre épített motorokra jellemző.

Gőzgép effektus:

A Boost Cooler-el történő hűtés nem jelenti viszont azt, hogy a robbanás veszítene erejéből, épp ellenkezőleg: ha a vizet gyorsan és extrém módon túlmelegítjük - ahogyan az az égéstérben lévő 2.600 °C-ot is meghaladó hőmérsékletek esetén be is következik - egy úgynevezett "gőzrobbanás" keletkezik. Ez az eredeti benzin/dízel robbanáshoz hozzáadódik és megnöveli azt az erőt, amivel a tágulás a dugattyúkat lefelé nyomja.

A Boost Cooler segítségével az eredetileg több száz fokos beszívott levegőt akár a környezeti hőmérséklet alá is le lehet hűteni, ami lehetetlen lenne egy hagyományos intercoolerrel, pedig hűvösebb levegőből több fér az égéstérbe, aminek egy lényegesen intenzívebb robbanás a végeredménye!

Azonban nem csak turbómotoroknál, hanem túlságosan megterhelt szívómotoroknál (pl driftautók, gyorsulásra épített pokolgépek) is a Boost Cooler – elsősorban magas környezeti hőmérséklet mellett – megnöveli a motor hatékonyságát (hűvösebb levegőből a motor többet tud beszívni), valamint az olajhőmérsékletet is csökkenheti akár 20-30 °C-al, meggátolva a túlhevült motorban a benzin túl korai begyulladását (kopogásos égés).

116-Oktánszám szuper-benzinnel??

Igen ! A hozzáadott Methanol és annak magas oktánszáma nem csak csökkenti a kopogásos égésre való hajlamot, de még tisztítja is az égésteret, hidegben fagyállóként is működik, valamint meggátolja az égéstérben a kondenzvíz miatt képződött vízkő lerakódását.

A víz/methanol keverék hatása egy 116-os oktánszámú versenybenzinéhez hasonlatos. Ezáltal elhagyhatjuk a drága Superplus üzemanyagok használatát és visszatérhetünk a jóval gazdaságosabb normál üzemanyagokhoz. Dízel járműveknél a befecskendezett alkohol hozzáadott üzemanyagként és oxigén hordozóként működik.

A boost-cooler rendszer használata

A rendszerről fontos tudni, hogy nem folyamatosan üzemel, hanem minden esetben kapcsolható: az utastérbe épített gomb segítségével szabályozhatjuk, igénybe vesszük-e jótékony hatásait, avagy nem. Bekapcsolt állapotban a rendszer vezérlőegységének beállításától függ, hogy maga a befecskendezés milyen paraméterek teljesülése mellett lép életbe. Ezt a gázpedál állásától, a légtömegmérő jelétől, MAP szenzortól, turbónyomástól és kipufogógáz hőmérsékletétől tehetjük függővé, a „hidegzuhanyt” pedig csak ezek teljesülése mellett kapja meg a motor.

A víz-alkohol befecskendezés előnyeit elsősorban a motor rövidebb, intenzív terhelése – gyorsulás, csapatás, előzgetés vagy akár természetesen versenykörülmények – esetén érdemes bevetni. A rendszer kezdeti beállításakor, vezetési szokásainkhoz, valamint a jármű paramétereihez lőhetjük be, mikor is lesz leginkább szükség arra a plusz teljesítményre – és természetesen ezzel együtt a motor intenzívebb védelmére. Így akár nyugodt vezetési tempó mellett is bekapcsolt állapotban maradhat a rendszer – hiszen aktiválódni csak pl. egy bizonyos mértékű gázadás után fog – de ha több 100 km-eket akarunk nyélgázon autózni, 300 LE felett erre ez a rendszer sem alkalmas – mivel egy idő után kifogyhat a BOOST JUICE.

A rendszer fogyasztása a normál üzemanyag fogyasztás kb. 15%-a: tehát 10 literes üzemanyag fogyasztás mellett, 1-1.5 liter víz-alkohol fogy, folyamatos padlógáz mellett.

A befecskendezésnek értelemszerűen határt szab a keveréket tároló folyadéktartály mérete is: ez alaphelyzetben egy háromliteres tárolót jelent, de egyedi igényekhez mérten akár 7, 9, 14 és 26 literig is növelhető. A folyadék elfogyására – hasonlóan az üzemanyaghoz – a Boost Cooler esetén is egy visszajelző led emlékeztet, de igény szerint külön szintjelző is kapható. Egy háromliteres tartály, 300 LE teljesítmény mellett átlagosan 150-200 km-nyi folyamatos befecskendezést tesz lehetővé, mindez azonban nagyban függ a vezetési stílusunktól, a motor jellemzőitől, valamint természetesen a rendszer beállításaitól is.

A tartály feltöltését mindenki saját maga is elvégezheti. A rendszer működik 100% vízzel, vagy maximálisan 50-50%-os víz-metanol keverékig bármilyen arányú eleggyel. A gyakorlatban, minél több alkoholt adunk a keverékhez, annál jobban megyünk rá a teljesítményre, minél kevesebbet, annál inkább a motor védelmére. Az optimális arány megtalálása szintén a rendszer beállításaitól, valamint az autó paramétereitől függenek, az viszont alapszabály, hogy a víz összetevő kizárólag – a minden benzinkúton is kapható – desztillált víz lehet. Az optimális paraméterek megtalálásában természetesen szintén a Snow Performance szakemberei lesznek segítségünkre.

A Boost Cooler rendszerek előnyei dióhéjban
  • A rendszerek minden szívó, turbó, kompresszoros és turbódízel (80 – 1.500 LE között) átépítéshez elérhetőek! Egyedi összeállítás a Te motorodhoz is!
  • Szívómotoroknál magasabb kompressziót és/vagy nagyobb előgyújtást, esetleg többlet üzemanyag befecskendezést, feltöltött motorok esetén a töltőnyomás és/vagy a gyújtás módosítását teszi lehetővé, a legnagyobb biztonság mellett.
  • Elérhető többletteljesítmény: + 5 - 30 %
  • Több teljesítmény és nyomaték úgy, hogy ezzel egy időben csökken a motor hőterhelése már tuningolt motorok esetén is (chip tuning, NOS, E85, LPG autogáz, vagy feltöltött motoroknál töltőnyomás növelés)
  • Szívó motorok esetén hatékony beszívott levegő hűtés (mint a turbós autóknál az intercooler ) – így egyenlíti ki a meleg környezeti levegő által okozott hátrányokat
  • Feltöltött motorok esetén nincs töltőnyomás csökkenés (turbólyuk), mint a normál Intercoolereknél – mindez hihetetlenül jó hatásfokkal párosítva (további töltőlevegő hőmérséklet csökkenés akár 60°C-ra!)
  • Specifikus üzemanyag fogyasztás csökkenés
  • Benzines motorok esetén, a rendszert víz-metanol keverékkel használva, kisebb oktánszámú üzemanyaggal is üzemeltethető az autó
  • Tisztítja az égésteret, turbódízel rendszerek esetén meggátolja a további kokszképződést
  • Egyszerű és precíz beépítés, pár óra alatt
  • 25 év garancia utcai használatra, 2 év garancia versenycélú felhasználásra!

Összegezve: a Boost Cooler rendszerrel úgy növelhetjük autónk motorjának teljesítményét, hogy az nem károsodik (sőt tisztul és megkönnyebbül), hatékonyabban működik, ezáltal kevesebbet fogyaszt, és kíméli a környezetet!

Végezetül, sokakban felmerülhet a kérdés:
- Nem korrodálja e a víz a hengereket és a szelepeket ?
- Mint tudjuk, az égés egyik mellékterméke is a vízgőz, így ez egyébként is jelen van, a másik ellenérv pedig, hogy a víz 7-800C°-on nem képes korrodálni!

Amennyiben érdeklődsz a Boost Cooler rendszerek iránt, bővebb információt és szakszerű segítséget a hivatalos magyar importőrtől, a hazai Snow Performance csapatától kaphatsz: www.snowperformance.hu