2000-óta, alig nyolc év alatt a turbófeltöltővel szerelt autók száma megduplázódott Európában. Így a turbó motorok tuningja iránt is megnőtt az igény, sőt a turbók kiszolgáló berendezései esetén is nagyobb lesz az igény a szervizháttérre. Bővebben
a szívott levegőt,hova akarja hűteni,ha csak úgy nem,hogy külön felmelegíti turbo hiányában a levegőt valami merülő forralóval és utána átvezeti cooleren.És akkor megkapja az eredeti levegő hőmérsékletét...remélhetőleg.
valaki anno felvetettte a kérdést mivan akkor ha szívó autóra coolert tesz ergo hideg levegő injektorról lecsövez a cooler bemenetéhez és a másik végére rak 1 direkt szűrőt
itt szerintem a túlméretezett cooler-ről volt szó ami nagyon leegyszerüsitve azt jelenti,hogy a gyári autóhoz szinte felesleges az a cooler.Lehet tévedek!
őőő... nem vagyok egy nagy turbóépítő (pár építésnél asszisztáltam csupán), de a 0,8 bar-ral és az 1.8bar-ral töltött levegő hőmérséklete között legalább 30-40°C a különbség...
így ha azonos IC-n hűtik a nagyobb töltés esetén melegebb levegő jut be az égéstérbe, mint a kisebb töltésnél.. tehát érdemes nagy töltésnél nagyobb cooler is...
Az én autómon már 4 éve megcsináltam ezt a variációt.elöl spricni,hátúl a csomiba a víz.Sőt továbbmentem...nem ablaksprici volt a locsoló végén,hanem sprai-s flakonnak, szórófejét raktam fel a jobb porlasztás érdekében és a kevesebb víz felhasználás miatt.Nem hiszem,hogy tényleg akkora újitás lenne...de jó ötlet!
Így van, ablakmosó fúvókákkal hűtik a Subaru egyes modelljeiben az intercoolert, de badarság lenne a mosó folyadékot rá spriccelni, ezért a csomagtartóban kapott helyet az erre a célra beépített tartály, nem véletlenül. (kisebb hőmérséklet)
Minél nagyobb a teljesítmény annál több (jó esetben közel azonos hőmérsékletű) levegő halad át a cooleren adott idő alatt, ehhez egyértelmű, hogy egyenesen arányosan növelni kell az intercooler hasznos felületét, azaz méretét. Az evo-é gyárilag túl van méretezve, ezért tudja ellátni a funkcióját 400le felett is. Érdekes lenne egy grafikonon felrajzolni egy evo IAT (beszívott levegő hőmérséklet) értékét 265-450 le-ig 5-6 méréssel. Természetesen nem azonos turbóval. Véleményem szerint elég lapos lenne a görbe.
Továbbra is azt állítod, hogy összefügg, de nem magyarázod meg, hogy miért. Természetesen ha betolok egy töltőlevegő-hűtőbe egy adag levegőt az egyik oldalon, az hűvösebben jön ki a másik oldalon, bármekkora a motor, erre találták ki a hűtőt. Gondolok itt arra, hogy esetleg lemértétek, hogy x-celsius fokosan megy be, y-celsius fokosan jön ki, és ez közel állandó érték 0,8 és 1,8 baron is? Az azonos hatékonyságot az erősebb és gyengébb motoron akkor tudom elképzelni, ha nem növeled a hengerekbe küldött levegő mennyiségét.
Úgy vélem nem mindegy, hogy egy hűtő használható a tuning után is, nem muszály lecserélni, de jobb lenne esetleg egy nagyobb, vagy ugyanolyan hatékony mindenféle környezetben és terhelés mellett, az utóbbit viszont nehéz elképzelni.
A Subaru ablakmosófúvókákkal oldotta meg a meglévő ablakmosótartályból nyerve a folyadékot? A "kifejlesztés" szó lényege egy egyedi, saját készítésű megoldásra vonatkozik, nem az elvre.