Toyota Supra kontra BMW Z4. Első olvasatra érdekes párosítás, azonban a Dotz úgy döntött, hogy kihozza a maximumot a bajor-japán szövetségből. A választás sem véletlen: a BMW új, vászontetős verziót hoz ki a Z4-ből, a japánok pedig újrateremtik a Supra-t, kupé formájában.

A tuning magasiskolája

A DOTZ egy 2JZ GTE Toyota motort épített be a BMW Z4 Coupé markáns kasztnijába. A 3 literes ikerturbós erőforrás már megjelenésekor jóval megelőzte a korát, hatalmas potenciáljának köszönhetően pedig a tunerek körében pedig méltán népszerű.

Ezt az extravagáns projekt apropója a BMW Z4 és a Toyota Supra új kiadásának megjelenése volt a DOTZ számára. A DD2.JZ végleges formájában az Essen Motor Show-n debütált.

Ereszd ki a régit - engedd be a Szörnyet

Idén nyár elején sikeresen befejeződött a 2JZ GTE aggregát beépítése, ami természetesen jelentős teljesítménynövekedést eredményezett. A kezdeti tesztek igen nagy kihívást jelentettek - a 610 lóerőre beizzításához bőven szükség volt finomhangolásra. "A motor első beröffentése az ECU Performance tesztközpontban messze az egyik legizgalmasabb pillanat volt, de az legelső tesztvezetés még ezt is felülmúlta, hihetetlen boldogsághormonokat szabadított fel bennem" - mondja Christian Haderer, a DD2 projektvezetője a DOTZ-nál.

Az első tesztek sikeres elvégzése után minden résztvevő láthatóan megkönnyebbült. A CEK motortuning szakértője, Daniel Koltay elmondta: "Ez a projekt határozottan nem az átlagos kategória. A kihívások magasak voltak, de sikeresen felülkerekedtünk rajtuk. A még mindig tartó finomhangolás folytatásával a lehető legtöbbet hozzuk ki a gépből."

A szépség nem ismer fájdalmat

A technikai fázis befejezése után a belső "értékeken" volt a sor. A megfelelően ergonómikus ülőhelyzetet a Bride VIOS II sportülései biztosítják, melyeket egyedi konzolokra szereltek fel. A Takata 6-pontos, mentazöld övei biztonságos és mindenekelőtt g-force rezisztens testtartást garantálnak a pilóta számára. Eme rendkívüli munkakörnyezet optikailag sem maradhatott puritán: a komplett belsőnek egyedi, kézzel gyártott Alcantara kárpitozás ad sportos és extravagáns megjelenést. "A belső tér kialakítása során a Sisyphus munkája nagy jelentőséggel bírt számomra. Sok bonyolult kézmozdulatot igényelt egy nehezen hozzáférhető, zárt térben" - mondta Christian Haderer.

Tökéletes, egyedi papucsok

Felnigyártóként két dolog egyértelműen a DOTZ érdeme. Először is, a tökéletes design, másodszor pedig a technikailag 100 százalékig certifikált megoldások. E kettő kombinációjának eredménye nem más, mint a kifogástalan keréktárcsa. Különösen a DD2.JZ projektautó esetében néhány extra mérföld megtételére is szükség volt, az optimális megoldás érdekében. A motorral kapcsolatos és technikai adaptációk ismételten főként Christian Haderer szaktudását igényelték: ő alkotta meg a tökéletes felnidesignt. Az alapkoncepciót a mély peremes, nyitott küllős kialakítás képezte.

Az eredmény: A DOTZ Misano Concept, egy kovácsolt, konkáv, háromrészes, maximálisan mély peremű felni, amely minden tekintetben igazodik az autóhoz. Christian Haderer, a DOTZ fő tervezője elmondta: "A konkáv kerék kialakításakor a legfőbb cél a maximális mélység elérése." A technikai finomhangolással a DOTZ-nak sikerült elérnie a "maximális teljesítményt". A finom tuningvillákhoz hasonlító, maximálisan vékony küllőpárokkal az új Misano kivételesnek alkotásnak számít. A DOTZ Misano szabványos változata 2019 tavaszán lesz elérhető, a nagy raktárkészlettel rendelkező szaküzletekben.

Szénszál, egy kis extrával

Ruha teszi az embert, vagy más szavakkal: a design teszi az autókat. A DD2.JZ átváltozásának végső fázisa a megfelelő öltözékről szólt. E célból Christian Haderer és Dominic Tiroch valami nagyon különlegeset hoztak tető alá. A SLEK Design kézzel gyártott karbon karosszériája is a Szörnyhöz méltó megjelenésű. De ez nem minden: az extra csemegéért Knud Tiroch a felelős, aki egy kereskedő, művész, gyűjtő és hotrodder is egyben. Az airbrush mesteri szakértője már évek óta Forma 1 csapatoknak, valamint a hírességeknek dolgozik világszerte. A DD2.JZ kifinomult festési technika segítségével kapott egyedi megjelenést. "Valóban egyedülálló. Eddig nem készítettem ehhez hasonló designfestést" - mondta Knud Tiroch.

Megkezdődhet az utazás

Az új DOTZ projekt befejezése után a "Szörny" útjára indul. A hivatalos bemutatóra és világpremierre Essenben kerül sor. Egy rövid téli szünet után a DD2.JZ számos nemzetközi autó- és tuningshow-n kerül kiállításra a 2019-es szezon folyamán. A helyszínek és időpontok megtalálhatók a projekt blogjában: DOTZ DD2.JZ.

A filmes csúcspont

2019 tavaszán, a DOTZ kiállításokkal egybekötve mutatja be a DD2.JZ drift videóprojektet is a nemzetközi közönségnek, teljes körű akcióval, és mindennel, ami lehetséges a fizika határain belül.

Mit érdemes tudni az Alcar-ról?

A Dotz, AEZ, Dezent és Enzo márkát itthon az Alcar Hungária Kft. forgalmazza. A felnik mindegyike hatóságilag elfogadott TüV-engedélyel (sőt, H-engedéllyel is) bír, így nálunk is legálisan forgalomba helyezhetők. A kerekekhez remek 3D konfigurátort kínálnak, melynek segítségével Te is felpróbálhatod őket virtuálisan az autódra! Sőt, ha még tovább tuningolnál, kattints és játssz Te is az Alcar Playground alkalmazással, ahol számos egyéb alkatrész közül is választhatsz.