Intenzív, 15 mm-nyi eső, szél, hideg és világvége. Valahogy így lehetne összefoglalni az idei Balatonfüredi Tuning Találkozót akár egy nappal megelőző időjárás előrejelzéseket, melyekből persze aztán a fele sem valósult meg. Sőt!

Értem én, hogy minél sz.rabb az előrejelzés, annál többen nézegetik az erre hivatott oldalakat és hírműsorokat, de hogy egy közérdekű tájékoztatás ennyire bulvárba menjen át, arra már elég régóta nem volt példa. A Balaton melletti üdülővároskába előző éjjel - akkor valóban nem túl barátságos időjárás mellett - érkeztünk, hogy a jól megszokott kora reggeli kipakolásra már valamennyire kipihent állapotban kerüljön sor. Így, szezon előtt egyébként remek árakon lehet jó szállásokat találni lent, azonban mikor már a házinéni is azzal jött, hogy borzalmasan meg fogunk ázni másnap, nagyon úgy festett, hogy az egész hétvégében inkább a takaros kis apartman, valamint a közeli étteremben sebtében elfogyasztott remek vacsora lesz emlékezetes, nem maga a találkozó.

Másnap aztán valahogy teljesen másképp alakult a helyzet. A hideg, de tartósan száraznak tűnő reggelen indokoltnak tűnt egy alapos kocsimosás, mindez pedig bármiféle törölgetés nélkül ki is tartott egész nap: egyetlen milliliter csapadék nélkül, sőt, időnként napsütésben zajlott le a találkozó immáron kilencedik felvonása.

Habár azért érezhetően jó páran voltak, akiket a negatív meteorológiai kilátások távol tartottak a rendezvénytől (a tavalyi tömeghez képest kb. 20-25%-al voltak kevesebben), az autókból és a résztvevőkből is rengetegen látogatták meg a jól ismert Kisfaludy-strandi parkolót.

A fő találkozós gócpont helyét ezúttal is a nagy füves placc terület biztosította, ahová eleinte meglehetősen vegyes mezőnyben érkeztek a járművek. Főleg a rendezvény legelején volt némi  para a felhozatal terén: mikor már a negyedik vonóhorgos autót láttuk bevonulni a parkolóba, ami ráadásul egy leharcolt, lemezfelnis gyári fehér egyes Swift volt, merült azért fel néhány kérdőjel a találkozó tuning jellegével kapcsolatban. Őszintén reméltük legalábbis, hogy Ő a hangnyomásversenyre érkezhetett, valami irdatlan brutál hifivel a csomagtérben, amiről első ránézésre ugye nem tudhatunk.

Ahogy azonban telt az idő, a megjelenő autókkal együtt szerencsére a kételyek is egyre inkább eloszlottak. Számos nagyon komoly építéssel találkoztunk kint, sőt volt olyan, akihez még az AMTS-en sem volt szerencsénk idén. Összességében bőven volt mit fényképezni, az előző napi nedvesebb idő folyományaként pedig sokkal kevésbé lepte be a por a gépeket, így a késő délután előbújó napsugarakban is szépen csillogott még minden.

Az autókat szokás szerint az odagurulós-speakeres szisztéma szerint, rengeteg kategóriában szépségversenyeztették a szervezők, melyhez a hangosítást - az egész nap élőben kevert elektronikus muzsikával együtt - most is a Happy DJ's Team bonyolította. Ugyanitt többféle vetélkedő, valamint Med Angels sexy autómosás biztosította a látnivalókat, míg a betonos placcot Erdős Csaba autós-motoros kaszkadőr show-ja, valamint az autóhifi és kipufogó hangnyomás verseny töltötte meg programokkal.

Ismét hangulatosra sikerült Füred, minden elismerésünk kiemelten Csaszinak, hogy a kilátástalan előrejelzések ellenére is bátran beleállt a feladatba. Mindez megérdemelten hozta meg a gyümölcsét és hasonló lelkesedéssel készül már a következő bulira, a dunaújvárosi Tuning Weekend-re, ahová újfent nagy szeretettel vár minden módosított autóval rendelkező polgártársat.

A helyszínt este 6 óra környékén hagytuk el, akkor még javában folyt a tombola és a szépségverseny eredményhirdetése. (Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy mikor elkezdett lefelé menni a nap, már tényleg kezdett rendesen hideg lenni, de úgy voltunk vele, hogy amíg a fagyiárus nem pakol össze addig nekünk sincs pofánk megmozdulni nevet)

További részletek a galériában!