Rengeteget hallottam már a lengyelek legjobb találkozójáról, és mivel idén rekord számú, 800 (!!) meghívottal hirdették meg, itt volt az ideje meglesni. Péntek reggel mentünk ki először a rendezvényre, ahol hamar meg is lett az első / tudtommal egyetlen/ probléma.

A látogatói jegyeken 10 órai kapunyitás szerepelt, azonban a közösségi oldalakon ezt 11-re módosították. De ugye ha már meg van a jegy, az ember azt nézi. Ezért a kapuk előtt folyamatosan nőtt a belépésre várakozók, és a kérdezősködések miatt a kapunál is a kigyúrt szervező legények száma :P Autók is elég szép számmal vártak ekkor még a bejutásra, így a nézelődés kicsit könnyíthette a várakozást.

Ez ugye számukra átok, számunkra viszont áldás volt, hiszen így több idő maradt a nyugodt fotózásra. A berlini XS talik engem mindig elvarázsoltak, bár ott a stadion belsejében vannak a legjobb építések, de ez a helyszín így is remek választás. A gondosan kiválogatott autók között sétálgatva végig azon agyaltam, hogy miért nem jöttem már tavaly? Folyamatosan tűntek fel a legtöbbet látott építések idénről, míg a pódium előtt meg nem láttam azt, amit szerintem a legtöbben vártak: a Maxton Design kezei közül erre az eseményre tervezett M4-et. 

 A Rotiformokra fektetett bestiához hozzáférni sem volt egyszerű, pedig akkor még a látogatók a bejutásra vártak. Mindenki elismerően nézegette, nem lett sok(k), amiben nagy szerepe van a remekül eltalált dekornak is. Körülötte a javarészt XS Mag által prezentált autók töltötték ki a teret ezen a „központi” részen, aminek emelvényén foglaltak helyet a különböző országokból érkezett zsűritagok, akik egyenként be lettek mutatva a megjelenteknek, pár szót említve magukról és autóikról.

Voltak közöttük akik először tették tiszteletüket, mások visszatérő vendégek voltak, de mindannyian csak dicsérni tudták a rendezvényt. Az autók folyamatosan érkeztek, az ember csak kapkodta a fejét, mikor megláttam az egyik legtöbbet posztolt autót a tavalyi szezon végéről. A Datsun 280Z alapra épített Ferrari GTO replika képeken is elképesztő látvány, élőben viszont egyszerűen letaglózza az embert. Az Edelweiss-Customs által létrehozott autó hihetetlen részletességgel lett megépítve, amit a klasszikus Rotiform DNO felnik koronáznak meg. 

Aztán körbe indulva sorra jöttek az ismerős vasak, amikről ódákat lehetne zengeni. Remekül megfértek egymás mellett a japán és európai márkák, igényesen lettek kiválasztva hogy emeljék a találkozó fényét. Amit külön kiemelnék az a zene és a speaker. Én személy szerint ritkán hallgatok rap zenéket, de itt amiket tolt a deejay, azok kifejezetten hallgathatóak voltak. Sok korszakból válogathattak, mert az egyetlen amit ismertem a Space Jam himnusz Hit Em High volt, ami ugye már több mint 20 éves. De tényleg le a kalappal, ez így volt jó ahogy.

A speaker pedig kiemelkedően együtt élt a néppel és a találkozóval egyaránt. Viccesen fogalmazott, egyben az is kivehető volt hogy imádja az autókat. Közben elértem a Robin Lindhav tulajdonában lévő és az aznap már sok hazai oldal által posztolt új Volvo V60-hoz, amit először azt hittem hogy az Elmia Show-kon láthatott autója. Nem csoda hisz a régebbi V60-a ugyanilyen színű volt, és ugyanerre a WCI MD1-re volt fektetve. Az autót Robin a szalonból kihozás után pont egy hét alatt hozta ilyen állapotba, ami nem kis teljesítmény. Gyári állapotban is keveset láthatnánk, így pedig egészen kivételes. 

Svédországból egyébként több, mint 10 autóval érkeztek, ami a Dress Up Kings csapatnak volt köszönhető. Felsorolni is nehéz lenne a számtalan autó vagy felni demo-t, amit a nagyobb cégek kiállítottak itt. Felni szempontjából a nagyok mellett a köztudatba idén belépett Yido Performance kapott nagyobb figyelmet, autók közül pedig a már korábban említett Maxton Design, aminek bármelyik projektjébe nehéz lenne belekötni. Hátul a  drift pályán is folyamatosan zajlott az élet, de taxizásra csak a szombati napon volt lehetőség. Furcsa volt, hogy a szintén elit építéseiről ismert Top Secret Tuning vagy épp a TZ Produktion felhozatala, de lengyelhon számos kiválasztottja is itt kapott helyet. Számomra egyébként meglepő volt, hogy kint ilyen kaliberű építések vannak, nem sok lengyelt lehetett látni a nagyobb európai találkozókon, pedig bőven lenne miből válogatni. Aztán majdnem teljesen körbe érve a placcon a hazai felhozatal is feltűnt, via 819 CompanyFullkontakt Garage, Füzestuning ;)

Sokan bírálták a rendezvényt, hogy jó pár autó nem való volt oda, és a Top16 helyezettjeit is, de szerintem remek felhozatalt hoztak össze számunkra. A díjazás pedig sosem jó mindenkinek. Mindenesetre nekem egy újabb találkozó került a kedvencek közé, és már várom a jövő évit. ;)

Bővebben a galériában: