Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

In Memorian Joe
Cseh Józsi, vagy ahogy mindnyájan ismertük, Joe, a hazai gyorsulási élet egyik úttörője volt. Kilenc hosszú éve, először a Pannónia Ring, majd 2001-től a Rába Ring betonja fémjelezte az általa rendezett versenyeket, melyeket töretlen lelkesedéssel és odaadással szervezett egészen a 2005-ös szezonig. Joe volt, aki megteremtette hazánkban a negyedmérföldes gyorsulás fogalmát, Ő alkalmazott először hivatalos időmérő berendezést, rendezvényei pedig mind olyan hangulatban teltek el, mint amilyen Ő volt: mindig kedélyes, segítőkész és maximálisan emberszerető személyiség, akinél kevés pozitívabb embert ismerhettünk meg fennállásunk alatt. Joe 2006. elején, súlyos betegségben hirtelen elhunyt, hatalmas űrt hagyva ezáltal maga után. Innentől minden év első Rába Ringes versenye az Ő emlékére kerül megrendezésre. Nyugodj békében, Joe!
Április 7-én került megrendezésre az idei Dragracing Hungary rendezvénysorozat 2. fordulója, melyet a hazai gyorsulási versenyzők egyik közkedvelt terepén, az Écs melletti Rába Ringen bonyolítottak le. A hagyományosan Cseh József emlékversenyként meghirdetett futam remek időben és nagy érdeklődés mellett zajlott le.

A kedvező időjárásra szükség is volt, hiszen a sorozat első, kiskunlacházi állomását nem kímélték az elemek, ezen a hétvégén azonban nem lehetett ok panaszra: az egész napos szikrázó napsütést csak a dízel kategória versenyzői homályosították el időnként, egyébként pedig késő délutánig már-már nyárinak mondható meleg várta a résztvevőket. Az érdeklődés látogatók tekintetében is igen nagy volt, ennyi embert talán még sosem láttunk az egykori teherautó-tesztpálya hosszú egyenes szakasza mellett.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Néznivaló pedig akadt is bőven: az egész napos autós-motoros gyorsuláson sok hazai nagyágyú először állt rajthoz a hosszú téli nélkülözés után. A rengeteg régi és új versenyző közt a környező országok pilótái is szokás szerint nagy számban képviseltették magukat. Az indulók között számos ismerős autóval találkozhattunk, akár az osztrák nitrós Karmann Ghiát, vagy hazánk legjobbjait, a Schuszter Audit, a Vogelsinger Hondát, a Sas Robi féle Subarut, Falco GMC Syclone-ját, vagy a Syntech Audit tekintve. A gyorsulás mellett Erdős Csaba streetfighter showja, valamint a már megszokottnak mondható futóverseny szórakoztatta a nagyérdeműt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Szintén a látványosságok sorát bővítette Erdős Csaba dragstere is, mely 9.7-es legjobb idejével a verseny leggyorsabb gépjárműve volt. A hét méter hosszú drag, mely egyébként átlagosan 12 liter üzemanyagot eszik meg 400 méter alatt, ennél jóval többre képes, azonban a pálya csekély tapadása, valamint egy műszaki probléma miatt ezen a futamon ennyit sikerült kihozni belőle. Gondot jelentett a dragnek pálya visszatérő szakaszát borító apró kőtörmelék is, mely a gumiról előszeretettel pattogott a kipufogókba, onnan pedig a blokkba. Így a második futam alkalmával ennek kiküszöbölése érdekében Csabáék egy-egy vizes ronggyal takarták el a kémények végeit, ami végül nem bizonyult túl jó taktikának, hiszen a rongyok nem hogy megszáradtak, de a célvonalig porrá is égtek...

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Több új rekord is született ezen a napon, vagy talán mi követtük már túl régen végig a versenyeket, de rengeteg meglepetés időnek és izgalmas futamnak lehettünk szem- és fültanúi ezen a napon. A verseny egyik újítását pálya két szélén helyet foglaló hatalmas kijelzők jelentették, melyen nagyon jól végig lehetett követni a futamokat, a reakcióidőtől kezdve a nettó időig, valamint a célvonali sebességig. Szintén jó ötlet volt a szervezők részéről, hogy a motorosok döntőit és díjátadóját már viszonylag hamar, 2 óráig lezavarták, így valamennyire elszeparálták a két tábort, valamint délután már kizárólag az autósoké volt a főszerep. Az autós döntők kissé későn, 6 órakor kezdődtek és kicsit el is húzódtak, ami – néző szemmel – már nem volt túl kellemes, tekintve az erősen hűlő hőmérsékletet is. Mindez azonban kedvezett az autósoknak, akik legjobb idejüket sokan a döntők alatt futották.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az A1 (autó 1600) döntőseit három Honda, valamint egy régi ismerős, Szilvi5 üvegszál Skoda 120-asa alkotta, aki végül a dobogó második fokára állhatott fel. Az első helyet egy Civic, a harmadikat pedig egy CRX vitte, egyébként igen szoros küzdelmek mellett. Az A2 kategóriát (autó 2500) talán nem is meglepő, hogy Civiccoupe turbós Honda Civicje vitte, ami viszont számunkra új, az a döntőben elért 11.5-ös (!!!) nettó idő, valamint a 215 km/h-ás célvonali sebesség. Aki mindezt elszenvedte, szintén egy régi visszatérő, AvE volt, aki a fehér Renault 5 GT-vel 13-as időket autózott. A harmadik helyre a Rába Ringen gyakran látható nitrós CRX futott be, szintén 13-as időkkel. A 2-eshez képest gyengének mondható Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!harmadik kategória (autó 3800) győztese, egy 3.8 literes M5 motorral szerelt E30-as alsó 13-as idői mellett leginkább 14 körüli időkkel találkozhattunk. A második helyet a „DS-PISTA” kódjelű Nissan 200SX vihette, míg harmadikként egy VR6-os Golfot üdvözölhettünk a dobogón. A legizgalmasabb kategória, az A4 (Auto 5000) döntőjében, Sas Robi és az általa vezetett kék Subaru Impreza WRX STI vette fel a harcot 3 maximumra hajtott Audi Quattroval, melyek közül végül a Schuszter-féle Coupe bizonyult nála jobbnak, egy magas 10 másodperces idővel. Annyit még meg kell említeni, hogy a kategória egyik élvonalbeli autója, az osztrák Karmann Ghia az elődöntők során feladni kényszerült a küzdelmet, így a döntőben már Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!nem sok vizet zavart. Az A5 (MUSCLE) döntője egyetlen futamból állt, melyet a Falco vezette legendás GMC Syclone vitt, egy régi Camarot verve. Az A6 (Diesel) kategória top hármasát három 1-es Golf alkotta 13-14 másodperces időkkel, a középdöntőben pedig még egy Volkswagen Caddy-t láthattunk a dobogóról leszorulni. Az A7 (Dragster Speciál) győztese egy új építésű, V8-as TATRA motorral szerelt szöcske lett, melyet formája miatt egyébként csak „rakétaautónak” becéztünk. A futott idők tekintetében ugyan nem szolgált rá erre a névre, azonban a közepes 13 másodperc elég volt ellenfele, a BMW motoros ketrec legyőzéséhez.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Összességében egy kellemes, igazi „Rába Ringes” napot töltöttünk el szombaton Écs mellett, izgalmas versennyel, remek hangulattal, mondhatni úgy, ahogy ezt Joe is megálmodta anno. Talán tovább nem is kell ezt ragozni: jó volt.

Aki pedig nem fér a bőrében, ráadásul netalántán Honda vagy Alfa Romeo típusú gépjárműve van, e héten találkozhat még egyszer a DragRacing.hu csapatával: 2007. Április 14.-én, ebben a hónapban utoljára feldübörögnek az autók és motorok a kiskunlacházi repülőtér csodálatosan tapadó betonján, ahol reggel 8h-15h-ig Alfa és Honda találkozó, majd kuriózumként, a szokásoktól eltérően 15h – 23h-ig fergeteges Open Night gyorsulási verseny kerül megrendezésre. További infók a lenti linken között!