Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Második napunkat töltjük a Tuning World Bodensee-n, Európa legnagyobb tuning kiállításán. Az autók ezreit befogadó nemzetközi rendezvény teljes területét bejárni még mindig nem sikerült, főleg, hogy a rengeteg látnivaló között akár egy-egy autó mellett is órákat lehetne időzni. Azért igyekszünk!

A kiállításnak otthont adó Messe Friedrichshafen összesen 9 db, egyenként 7.500 m2 alapterületű csarnokból áll (összehasonlítve: Szeged teljes beltere volt 5.000 m2, itt ennek a másfélszereséből van 9!), mindehhez jön még hozzá a legnagyobb, A1 jelű pavilon, melynek mérete a kicsiknek kb másfélszerese. Mellettük pedig még van két nagyobb kültéri terület is, melyet további autóknak, valamint driftnek és egyéb programoknak tartanak fent.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Hall-ok közül az A4-A6 csarnokokat (Club Area) foglalják el az autós klubok standjai (mi az A5-ben vagyunk), az A3 magánszemélyek autóit, azaz Európa minden pontjáról meghívott VIP gépjárműveket tartalmazza, az A2 (Performance Dome) pedig egy jókora színpadnak, valamint a beltéri bemutatóknak (pl. Lowrider Show) ad helyet. A B1-B4 jelű csarnokok egytől egyig tuningcégek standjait és autóit tartalmazza, hellyel-közzel a tuning egyes területeire lebontva. Több száz cég állít ki ebben a négy csarnokban, a legkisebb helyi műhelyektől a legnagyobb, nemzetközileg is ismert nevekig. Végére pedig maradt a legnagyobb csarnok, mely szintén céges terület, mely elsősorban a legnagyobb neveknek ad otthont, úgy mint az Abt, a Hamann, a Brabus, Lorinser, vagy éppen a Startech.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az elmúlt két napban az A5-A6, valamint az összes B1-B4 csarnokokat sikerült bejárni, galériánkban is erről találhattok egy jókora válogatást. Minden egyes autót lefotózni szinte lehetetlenség, nem csak a mennyiség, hanem a rengeteg látogató miatt sem, akik ma jópárszor tényleg koppra töltötték a közlekedőket, így leginkább nyitás előtt, és zárás után lehet jól hozzáférni az autókhoz.

A kapunyitásnak és zárásnak egyébként van itt egy számunkra újdonságot jelentő rituáléja: pontban reggel 10-kor és este 7-kor a létező összes kiállító ráfekszik az autója dudájára. A hatást el lehet képzelni.. de mától már mi is nyomtuk :)

Halle A5
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A mi standunknak is helyet adó csarnok területének közel egyharmadát japán márkákban utazó klubok autói és standjai teszik ki, ezek között is túlnyomorészt Hondákkal, a magyar Honda Klubbal nem véletlenül kerülhettünk ide. Mellettü(n)k amerikai autós és BMW klubok, valamint néhány Renault-Peugeot, valamint VW csapat foglal helyet. Autók tekintetében elég vegyes a felhozatal - ez egyébként az összes Klub-csarnokra igaz - nagyon sok szépen átalakított autó van kiállítva, viszont találtunk jónéhány kakukktojást is, amit egy átlagember számára maximum a körítés és a stand ad el. Persze a mennyiséghez képest elenyésző a számuk, viszont azt hozzá kell tenni, hogy a klubos bekerülésnek is igen szigorúak a feltételei, és néha nem árt elolvasni az átlagosabb autók motorikus átalakításait sem...

Halle A6
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az A6 is meglehetősen vegyesen tartalmaz márkákat, de elsősorban német autókat találunk itt: leginkább Opel és BMW, de fellelhetők szép számmal Volkswagenek és Audik is, valamint jópár "Racing Team". Itt szólnék néhány szót a klubos standokról (mely szintén nem csak erre a csarnokra igaz), a legtöbb csapat láthatóan komolyan készült a kiállításra és csak elvétve találunk "leraktunk négy széket és egy asztalt" típusú zónákat. Az elmondható, hogy elég általános a beach-feeling, talán legnagyobb számban homokkal felszórt, pálmafákkal, és fa építményekkel, koktél bárral feldobott standokat láthatunk. Alkohol - sörcsap, koktél vagy legalább egy hűtő - szinte mindenütt van :) De ezerféle példát találunk, szintén közkedvelt az autók alatt a többféle színű háncs és a celofán, találhatunk hegyvidék-természet ihletett standot, vagy akár váras hangulatot is, de vannak egészen egyedi ötletek is, a pókhálótól kezdve a gyorsulási-Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!pálya feelingig. Az A6-ból számomra például a svájci Xtremecars standja volt a favorit: barátaink egy komplett kis hegyvidéki faházat építettek, dombbal, mellette egy jókora svájci zászlóval, és rengeteg hangulati elemmel, ők pedig népviseletbe öltözve söröznek a verandán, miközben hangosan szól a sramlizene... ja és úgy mellékesként két gyönyörű Cultos Golfot is beparkoltak a viskó mellé..

Halle B4
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A céges csarnokok leghátsó darabja az autóHIFI, multimédia, és autó-eketronika jegyében került berendezésre. A számos, kisebb-nagyobb hifis cég között a legjelentősebb felhozatalt egy több száz négyzetméteres stand jelenti, mely 8 cég (Alpine, Blaupunkt, Clarion, Ground Zero, Hifonics, JVC, Kenwood, Pioneer) összefogásával több mint 20 autóval várta az érdeklődőket. Demóautóik közül külön említést érdemel az Apine gyönyörűen átépített ezüst-kék Stiloja, valamit a két Chrysler pickup, melyek platói rogyásig teltek a Hifonics és a Soundstream termékeivel. A cégek standjai mellett itt került kiállításra jónéhány díjnyertes hangnyomásra és hangminőségre épített autó is.

Halle B3
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Egy csarnokkal előrébb elsősorban kiegészítőket forgalmazó cégek végeleláthatatlan tuning expóját, velük együtt gumi és felni gyártó cégek standjait, valamint demóautóit találhatjuk. A nagy nevek közül a FoliaTec és a JOM vonult fel igen látványos standokkal, a legkomolyabb építményt pedig az egyik legismertebb német autószervíz, az A.T.U vonultatta fel. A Schumacher négyméteres portréjával promózott tűzpiros stand az egyik legigényesebb volt az összes eddig látott közül.

A B3 csarnok közel fele, a céges felhozatal mellett jópár igen exkluzív autónak adott helyet: itt tekinthetők meg a GO FOR GOLD nemzetközi tuning szépségverseny 9 kategóriájának legszebb 4 autója, melyek közül a legjobbak ezen a rendezvényen derül majd ki, kik kapják a legjobbnak járó színarany trófeát..

Halle B2
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Témájában teljes mértékben megegyezik a B3-al, ám itt túlnyomórészt futóművel, és abroncsokkal foglalkozó cégeket találunk. A legigényesebb stand díját ebben a csarnokban a TOYO Tiresnek ítélném, akik egy komplett, ovál alapú építményt húztak fel, hófehér csillogó padlólemezekkel és négy igen exkluzív autóval. Közöttük is kiemelten említendő az A.R.T. Mercedese, valamint egy átépített Megane Coupe II-es (mely egyébként Alpine demóautó is egyben). Természetesen jókora építménye volt a KW-nek is, de itt találhatók a Weitec (külön), a Koni, FK és a Vogtland standjai is, rengeteg felni gyártóval egyetemben. Közülük a legvonzóbb standot a DOTZ húzta fel, amit 4 gyönyörű hostessel tettek még érdekesebbé. Végül, de nem utolsósorban, a West Coast Customs Europe standját is itt találjuk.

Halle B1
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az előző csarnokokhoz teljesen hasonló témában, ömlesztve, minden ami tuning. Nagy nevek közül a Rieger, Goodyear, Steinmetz, in.pro, valamint a Carline és a Remus állított itt ki (két utóbbi csak kisebb felhozatallal) de számos nagyon igényes standot, valamint érdekes autót láthattunk ebben a teremben is. Az egyik kedvencem a Nightrider-Wheels standja volt, akik Lexani és Zenetti krómfelniket forgalmaznak. Standjukat tulajdonképpen egy 12 méteres, felnikkel kirakott fal alkotta, mely előtt négy éjfekete luxusautót sorakoztattak fel, természetesen mindegyiket 20" feletti görgőkkel...

Ma is lejártuk a lábunkat, és mindegyik csarnokról persze oldalakat lehetne írni, helyett azonban mindenki számára ajánlom mai galériánkat, melyben 300+ képben számolunk be e 6 csarnok látnivalóiról!

Folytatása következik!