Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Úgy tűnik, mostanság kezdenek divattá válni az alternatív erőforrással szerelt Porschék. A múlt heti, RUF által készített elektromos Cayman után, íme az Air Fuel Company Boxstere, ami sűrített levegővel működik. Ráadásul szintén piros.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az átalakítás igen érzékenyen érinti a legendás kétüléses nagynak véletlenül sem nevezhető csomagtereit. A látvány leginkább egy fanatikus könnyűbúvár hobbijárgányát idézi: amerre csak szem ellát, levegővel teli palackok és nyomásmérő órák éktelenkednek. A hajtáshoz szükséges energiát a megszűntetett hátsó rakodótér mögött található, sűrített levegővel működtetett többkamrás motor szolgáltatja, mely mindössze 6 mozgó alkatrészt tartalmaz, dugattyúk nélkül. A rendszer, a hibrid erőforrásokhoz hasonlatosan gondoskodik az energiák maximális kihasználásáról is: a fékezés erejét itt a levegő újrasűrítéséhez vetik be.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A szabadalmaztatott, MIIN-AER névre hallgató technológiával szerelt Porsche jelen állapotában 104 km/h végsebességre képes, egy töltettel pedig nagyjából 80 km megtétele lehetséges. Az utántöltés 10 percet vesz igénybe, és akár egy nem ipari használatra szánt kompresszor is elegendő hozzá, amely 4.500 psi nyomást képes produkálni. Az elképzeléseket tekintve, a levegőtöltéses autók számára a kutakat is felszerelhetnék hasonlóval – van, aki az abroncsokat pumpálja majd vele, más pedig a levegős autóját.

A jövőbeni tervekben - a meglévő rendszer továbbfejlesztésével - szerepel erősebb változatok elkészítése is, melyek közül a legbikább már majdnem eléri a 200 km/h-ás végsebességet, 100-as átlaggal pedig akár 160 km-t is megtesz majd. Mindezt pedig teljesen környezetbarát módon, egy darab CO2 részecske kibocsátása nélkül.

Az autó teljesítményéről semmiféle adatot nem közöltek, de az előzetes videók szerint a légporsche nem is lubickol éppen a nyomatékban. Persze hozzá kell tenni, hogy ez csak az első változat, de annyi biztos, hogy a gyönyörű boxer-hangról mindenképp le kell mondanunk, helyette egy meglehetősen beteg berregő zaj jelzi a működést. De legalább el lehet mondani, hogy kompresszoros.