Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Mazda ausztrál leányvállalata egy igen extrém koncepcióval állt elő a 2004-es Sydney-i Motor Show-ra: az alany nem más mint egy turbófeltöltővel szerelt RX-8-as, mely mind technikailag mind optikailag felteszi a pontot az i-re.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az RX-8 Motorsport koncepció agresszív megjelenéséért a Mazdaspeed által újraszabott alkatrészek a felelősek: az integrált első légterelő kötény, a hatalmas légbeömlő, a motor hűtéséért felelős bevágások a motorháztetőn, valamint a hátsó állítható szárny rögtön megadják a kellő alaphangot, mindez kombinálva a metálvörös (Velocity Red) fényezéssel és a körbefutó fehér „GT” csíkozással már vérbeli sportautó feelinget kölcsönöz a gépnek. Az autó hátsó fertályát egy középen elhelyezkedő bónusz féklámpa hívatott még agresszívebbé tenni, elől pedig sötétített lámpabúrák gondoskodnak a megfelelően sportos megjelenésről.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A vizuális összkép a fehérre fújt 19x8” könnyűfém felnikkel válik teljessé, melyeken elől 235/35-ös, hátul pedig - a jobb tapadás érdekében - 255/35-ös gumik feszülnek. Maga a futómű sem maradt meg gyári állapotában: kőkemény Eibach sportrugók, és közel 2 cm-es ültetés gondoskodik a kanyarokban is megfelelő úttartásról, az átdolgozott futómű beállítások pedig könnyebb, pontosabb kormányzást tesznek lehetővé a legkeményebb versenypályákon is. A megállásról átdolgozott fékrendszer gondoskodik, mely elsősorban az Alcon 335 mm-es hűtött és barázdált féktárcsáiban realizálódik.

A lényeget azonban a motorháztető alatt találjuk: az RX-8 Motorsport koncepció szívét egy vízhűtéses, 0.5 bar-on operáló Garrett turbófeltöltővel szerelt motor alkotja. Ezzel a módosítással - valamint természetesen az átprogramozott vezérléssel - több mint 50%-al sikerült túlszárnyalni a széria RX-8-asok teljesítményét, a nyomaték pedig közel 65%-os növekedést mutat. A nyers adatok igen meggyőzőek: 362 lóerő és 350 Nm nyomaték, 9000 rpm maximális fordulatszámmal párosulva.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A kipufogó oldalon egy nagyobb átmérőjű, nyitott rendszer dolgozik egy új fejlesztésű sport dobbal, mely a zavartalan gázáramlás mellett tekintélyes hangot is kölcsönöz a kis erőgépnek.

A Mazda RX-8 Motorsport koncepció az ausztrál gyártó első „extrém” autója, a kifejlesztése - az összehangolt munkának köszönhetően - mindössze néhány hónapot vett igénybe.