Kedves olvasók! 

 

A mai nap jött el az a pillanat, hogy szavakba öntsem a véleményem az oldallal kapcsolatban. A kiváltó oka egy trágár, paraszt, sértő hozzászólás volt, de az alapot nem ez az ember hozzászólása váltotta ki. Igazából nem is tudom hol kezdjem, némi ízelítőt az adatlapomra is kiírtam már, de a bővebb verziót úgy érzem megpróbálom leírni.. és hogy ki mit kezd vele az már részben (nem) érdekel. 

 

Kezdjük az elején... Sokszor elcsodálkozom, hogy milyen magatartások vannak, milyen megnyilvánulások. Egyesek hogy veszik a bátorságot, mást (számára teljesen ismeretlen idegen embert) elküldeni a k...anyjába vagy hogy egyáltalán a másik anyját a szájára venni. Honnan tudja, hogy esetleg nem valami betegség vagy valami egyéb probléma nem történt-e vele és egy trágár mondat mit válthat ki az olvasóból. Egy-két emberrel pár email és prv után megtárgyalgattuk (meg volt olyan esemény, amit csak kívülállóként lekövetve), hogy a hülyéket egyszerűen ki kell zárni, nem kell észrevenni, őket hívjuk ugye a "trolloknak" stb. De valahogy nekem egy idő után ez nem megy, ment. Ez azonban másnál is kicsapta a biztosítékot, mert van aki kiírta valahova, hogy miért nem látogatja az oldalt, van aki egyszerűen be se írja a html helyére, hogy carstyling.com. Elég csak befutni egy-egy fórumba, hogy néhány parázs vita, milyen életveszélyes fenyegetésekbe ment át, vagy milyen szájtépésbe, trágárkodásba. Volt aki most is azt mondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni. De mi van az új userekkel, emberekkel, akik betévednek például az én oldalamra és azt olvassák, hogy "anyádat döfködd faszfej!" vagy sorolhatnánk még, ki és mit írt a másiknak. Lehet bármit mondani, hogy én fújom fel a dolgokat, 6-7 éve járok az oldalra, komoly balhék, szóváltások, telefonálások után vagyok én is. Úgy érzem, hogy ami az utóbbi időben megy, az már se nem vicces, sem nem normális. Sok-sok politikai vita, magvas gondolatok tömege meg csak tesz az egészre. Nem akarok senkit név szerint megbántani, de amennyi dilettáns, másokra mutogató, önsajnáló buta véleményt olvastam, elég kiábrándító. Erre is azt lehet mondani, hogy nem számít, túl kell kattintani és azzal foglalkozni, amiért jó az oldal. Ok ez is igaz. DE... Mivel nem csak nekem tűntek fel a fentiek, szerintem ez már kicsit jelenthet valamit.

Hogy mondjak valami jót is... Megvan az a pár ember, akivel értelmesen (az oldal adottságainak és céljának megfelelően), el lehet dumálgatni, hülyülni, és olykor van lehetőség egymástól tanulni is... Ez egy pozitívum, ami miatt én is még megrágtam párszor a dolgokat és benéztem a fórumba. Az is pozitívum, hogy az oldal üzemeltetői folyamatosan igyekszenek fejleszteni, újítani, színesebbé és érdekesebbé tenni az oldalt. Sok-sok energia, amit értékelni kell..

/Nem haragszom senkire, nem sértődtem meg senkire, egyszerűen meguntam, hogy az internet adta személytelenséggel egyesek nem tudnak normálisan bánni és szélsőségekbe bocsátkoznak... Annak nem látom értelmét, hogy bármilyen nézeteltérést egy olyan emberrel folytassak, akivel tisztán látszik, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon./

Az oldal ugye "autótuning" témakört ölel fel, viszont a fentiekhez szorosan kapcsolódik a következő pár sor. Nem csak az én meglátásom az, hogy fórumok tűntek el, és egyes fórumok "pörgése" is lelassult, átalakult. Ha azt nézzük ennek valószínűleg anyagi okai is lehetnek, de ebbe nem megyek bele, az "élet nagy dolgai rész" nem tartozik ide, meg nem is az én stílusom. Viszont az biztos, hogy a "szakmai" autós jellegű kritikát egyesek személyeskedéssel oldják meg ill. az érintettek annak veszik és egy véget nem érő szájtépés megy ekkor is, mert a kedves tulaj nem képes megérteni, hogy közröhej tárgyát képező autója nem csak egyszerűen nem tetszik, egyenesen égő. De ugye erre is lehet mondani, hogy az ízlés szubjektív nem kell látogatni az adott adatlapot. Azonban a magatartást is megválogathatná pár ember. Viszont meg lehet nézni, hogy akik normálisan viselkedtek ill. országos szinten is és ízlésvilág szerint is komolyat alkottak, azok miért tűntek el vagy miért járnak ritkábban..? Mert kötve hiszem, hogy csak azért, mert "nincs idejük" meg ilyesmi... Egyszerűen 5 perc oldalnézegetés után, ír pár prv-t a megszokott embereknek, de elmegy a kedve a fent említettek miatt... (ezt se csak én gondolom...). Ha összegezzük a dolgokat, szerintem az oldal látogatóinak az összetétele kevésbé halad jó irányba. Több oldalon olvastam, hogy szidkozódik az illető, meg "műmájerkedik", hogy miből van az autó és miből nem. Akinek igazán sok van az nem kérkedik vele szavakkal, akinek meg kevés, az meg inkább hallgat mint sz@r a gazban. Ez is egy jó magyar szokás, hogy egymás zsebében turkálunk. Meg lehetett nézni az utóbbi időben, ha egy kicsit is komolyabb "jószág" került ide, máris jött a "miből van?", "tuti CHF alapú 120 évre vásárolt" illetve kis idő elteltével a bölcs politika vélekedések. Milyen alapon veszik egyesek a bátorságot, hogy megítélik egy teljesen idegen ember anyagi, emberi helyzetét. És ha örökölte? Tudok olyat, nem egyet (jóbarátom is van ilyen), aki szerettétől örökölte a pénzt és/vagy autót, és valószínűleg a kellemes emlékek miatt nem válik meg az autótól... és ekkor mi van? Ekkor is dúl az irigység kérem? Ekkor is az számít, hogy ő megteheti "én meg nem?"

Úgy érzem, ezt a folyamatot ugyan moderálni kéne, de nem lehet. Meg lehet nézni, hogy kb semmi értelme nincs az ilyesmi szankcióknak, hisz' megfékezni képtelenség, korlátozással meg akkor szinte elfogyna az oldal "kattintottsági rátája..."

Másik esetben, ha valaki átlagos autót kezdett el közepesen stílusosan és minőségien faragni, akkor elég ritkán kapott emberhez méltó(!) megszólítást, mindenki csak nevelni akarta/próbálta az adott egyént, több kevesebb sikerrel.

Más... Ha abba gondolok bele, hogy egykét találkozókon, milyen autók jelennek meg, egyszerűen elcsodálkozom, hogy ezzel közlekedni mernek? Tényleg itt tart a magyar "tuningtársadalom"?! Ránézek az autóra és a rugóút több mint a lökhárítók-föld távolság? Ez nem pénz kérdése, ez biztonságérzet, technika, rálátás, józan paraszti ész kérdése... Nekem ne mondják, hogy nincs neki pénze ilyen-olyan drága felnire, futóműre egyebekre, mert akkor az a válaszom, hogy 1. a stílus nem pénz kérdése 2. azért mert nem tudsz mit változtatni, még nem feltétlenül kell. A kedvenceim közé tartozik, amikor a szutyok bontószökevény szemétdomb mellé vagy annak sárvédőjén páváskodó tulaj valóban úgy hiszi, hogy azért nézik meg, mert menő, nem pedig, azért mert egy suttyó képét adja... A sok-sok billentyűzetkoptatós okoskodás, anyázásnak és egyebeknek viszont nincs szinte semmi eredménye, mert évek alatt szinte semmit nem változott a találkozók jellege... Erről is lehetne mesélni, de ez a blog, most nem erről szól. Egyszerűen csak arról, hogy hiába az anyázós szájtépés itt a fórumokon, csakis az oldalt járatják le egyesek, mert eredménye az nagyon minimális.

A fentieket azért írtam le, mert valahogy úgy éreztem ez most kikívánkozik, nem pedig azért, hogy bárki is magára vegyen dolgokat vagy, hogy elérjek ezzel bármit is... A szokás nagy úr ugyan, de valóban ritkábban fogom látogatni az oldalt és bár ezzel semmit sem veszít a fórum, viszont én legalább elmondom, amit mások csak egy közönyösséggel reagálnak le. Nekem hirtelen ennyi jutott eszembe, ha lesz még humorom írni, akkor lehet folytatom, bár kétlem. Egyébként meg elvégre ez csak egy blog, csak egy olvasnivaló, hogy ki mit szűr le, azt majd meglátjuk... / feltéve, ha 10-nél többen is elolvassák /

 

Peace