Audi NSU kínálat a hetvenes évek kezdetén

Az Auto Union GmbH és az NSU Motorenwerke AG 1969-es egyesülésével létrejött „Audi NSU Auto Union AG“ termékpalettája több mint tíz modellsorozatot és számtalan, igen sokféle műszaki koncepciót ölelt fel. Hans Bauer, a marketingrészleg munkatársa e páratlan technikai sokféleséget és ötletparádét egy éppoly egyszerű, mint zseniális szlogenben foglalta össze: „A haladás technikája”

1972. szeptember közepe: Ingolstadtban, a színház előtti téren terjedelmes sátrat építenek, ahol nem sokkal később az Audi 80 sajtóbemutatója veszi kezdetét. Igazán nem nehéz rájönni, hogy e sátor az Audi számára készül, hisz oldalán hatalmas betűkkel ez áll: AUDI NSU – A haladás technikája

1969 augusztusában fuzionált az Auto Union GmbH (Ingolstadt) és az NSU Motorenwerke AG (Neckarsulm), s a Volkswagenwerk AG e két leányvállalatából 1969. január 1-éig visszamenőleges hatállyal, illetve neckarsulmi székhellyel létrejött az Audi NSU Auto Union AG. Az új vállalat modellpalettáját nagyfokú sokszínűség jellemezte, az NSU Prinz sorozat léghűtéses erőforrásaitól az Audi 60 és az Audi 100 vízhűtéses négyhengeresein keresztül, egészen a Ro 80 Wankel-motorjáig. Az Audi NSU modellek hajtásrendszerei, karosszériái és formavilága szintén igencsak tarka képet mutatott, az Audik és az NSU Ro 80 fronthajtásával éppúgy, mint az NSU Prinz vagy a TT hátsókerék-hajtású erőátvitelével, az Audi 100 könnyűszerkezetes konstrukciójától az Audi 100 Coupé S olaszos formáin át, egészen az NSU Ro 80 futurisztikus stílusáig.

Az Audi NSU paletta műszaki koncepcióinak e sokrétűsége késztette 1971-ben Hans Bauert, az Audi NSU hirdetési részlegének munkatársát egy kifejező szlogen kiötlésére. Az eredmény pedig egyszerű és zseniális lett: „A haladás technikája”

Az új szlogen már röviddel ezután megjelent az Audi NSU prospektusain, az Audi 100, az Audi 100 Coupé S, az Audi 80, az Audi 50 vagy az NSU Ro 80 immár mind „A haladás technikája” megtestesítőjeként jelent meg. Legalábbis 1975-ig, amikor – amint azt a reklám világában már oly sokszor megpróbálták – a jót is tovább akarták javítani. A megváltozott formula szerint: „Audi. Szép darab technika“, vagy valamivel később: „Audi. Nyugodt autózás tökéletes technikával“.

Mivel a jó már nemigen bizonyult tovább javíthatónak, a színfalak mögött újra és újra felbukkan az eredeti szlogen, az Audi quattro 1980-as bemutatójától pedig egyre gyakrabban – ha nem is az értékesítési irodalomban, de a reklámokban – már a közönség előtt is megjelenik. 1984 májusában már egészen egyértelmű jelzés érkezik, ugyanis a Nürnberg és München közötti A9 autópálya mentén, közvetlenül az Ingolstadt-Észak kijáratnál egy toronyházon Európa akkori legnagyobb fényreklámja virít: vörös-barna Audi ovál, és „A haladás technikája”. A felirat összesen hét tonnát nyom, a márkajel pedig további négyet. Nem kevesebb, mint 7500 wattot igényel, hogy az Audi reklámja éjszaka is fényárban úszva hirdethesse, honnan is származik a haladás technikája.

1986 októberétől, az Audi 80 teljes egészében horganyzott karosszériával készülő, és szélcsatornában optimalizált formákkal megalkotott, harmadik generációjának megjelenésekor pedig már a prospektusokon és a kezelési útmutatóban is „A haladás technikája” virít. Az Audi e szlogenje ekkortól már a vállalat identitástudatának immár megváltoztathatatlan alapelemévé lépett elő – hisz a jó már aligha javítható tovább.