Budapest-Bamako. Ki ne gondolkozott volna még el, milyen lehet csak magadra számítva két hetet csapatni a sivatagban. Nos, mi rendesen bevállaltuk! Az előzményekről itt olvashatsz!

Egy hét telt csak el és leutaztam Kiskunhalasra újra, hogy az elkészült művet lássam. Elképesztő, hogy milyen kosarat építettek a szakik, akár egy medence is lehetne. Még a Transformersből egy autobot sem tudná lerobbantani ezt a szerkezetet a kocsi tetejéről, olyan masszív lett. - Húúúú Árpi, na szerintem ez jó lesz, fessük le, oszt tegyük fel! Ja, hogy nincs mire... Majd lesz - mondtam.

Szombat reggel volt, mikor elkezdődött a Pajero díszítését. Jöttek a haverok - Szecsinek ezúton is ezer köszönet a menetesszárak darabolásáért - megjött a vadrács is előre, a lámpaházak is felszerelésre vártak, a szélvédő elől az ágakat terelő drót is a szatyorban pislogott. Egy dolog hibázott még, nem volt mire felszerelni a legyártott tető-csodakosart. Irány hát a halasi vasboltba, ott lesz minden - mondták a helyiek - ott kell szétnéznünk. Biztos? - kérdeztem. Néztek is rám nagy szemekkel, hogy ez a csávó most kötözködik, vagy mi van, de tényleg minden volt a boltban. Ráakadtunk egy Gombos-féle teherautó csomagtartó szettre is, három keresztvassal. Húúúú, na ezt vinni kell, meg is van mire rögzítjük a kosarat.

Fél napos melóval minden a helyére is került. Előre a vadrács, majd felkerült a Lada tetőcsomagtartó pántokból eszkábált az első szélvédő fölé a előre a tetőre szerelhető lámpahíd, így már betudtuk húzni a szélvédőt védő gallyterelőből kihúzható dróthuzalokat is és végül felkerült a korona a kocsi tetejére. Mikor minden fent volt a helyén és lehúztuk a csavarokat, majd melléálltunk a kocsinak a szín alatt, akkor és ott első alkalommal éreztük azt, hogy nagyon komoly lesz ez a gép. Tovább kell lépni, irány a hát benzinkút, tankoljuk meg a vasat és gyerünk le Szegedre vele! De persze előtte kössük le alaposan a motorháztetőt, mert eláll a magasra épített intercooler miatt.

Szeged, imádni való hely és ott is van néhány jó barát, úgy mint Kiskunhalasan. Ők szintén az autók nagy szerelmesei és az első telefonhívásra a segítő jobbjukat nyújtották nekünk. Nekem is szegezték a kérdés - Helló Andy, mi a probléma, miben segíthetünk - pffhhh, hát kéne egy lyuk a motorháztetőre, amolyan keresztirányú vágásforma, mint a gyári motorháztetőkön szokott leni az intercoolerhez  és a szponzor matricákat is fel kellene rakni. Semmi gond, sima ügy, lazán megoldjuk! Ludányi Gábor barátom kijelentése nem volt alaptalan, szakértő kezei alatt nincs mitől félni Dorozsmán a karosszériás műhelyben. Nem több mint egy-két perc alatt áttekintette a helyzetet, felmérte a műszaki feladatot és  előállt a tervével. Itt kell megvágni, ott kell erősíteni, 30 mm-t kell hátra vinni a coolert, valamit további 20-25 mm-t kell süllyeszteni rajta és simán csukható lesz a motorháztető.  WOW, én megvettem Gabika, ez kell nekünk. Pár nap alatt Gabika elkészült vele és túlzás nélkül nyugodtam mondhatom, hogy a várakozásaimhoz képest messze jobb lett, mint amire egy Bamako-i túrára szükségünk lett volna. Egyszóval patika lett a cucc. Erre még később ráépítjük a külső légterelő kopoltyút és bekötjük direktbe az intercooler léghűtő ventilátorát és máris prolevöl :-) szintre dobtuk fel a paripát.

Most már csak be kellene állítani az adagolót és meg kellene szüntetni a gázolaj szivárgást. Erre a feladatra is megtaláltuk a megoldást Bácsbokodon. Némi előzetes egyeztetést követően átszárnyaltunk a vasmadarunkkal Bokodra. Megállapították, hogy a porlasztócsúcsok el vannak kopva, után csepegnek, az adagoló sincs a legjobb formájában és a gázbovden kar tengelye billeg és szivárog a gázolaj a motortérbe, de semmi para, egy-két nap és minden rendben lesz. Leadtuk hát a gépet és három nappal később csörög a telefonom, hogy kész van a kocsi. Nem viccelek, ezek után olyan lett a Pajero motorja, mit az a bika, akinek az orrlyukait maga Leonardo DiCaprio pumpálta volna fel Steve Madden-nel. Elképesztő, hogy milyen erőre kapott a moci.

Hozom haza vissza Pestre a gépet, fülig érő mosollyal tolom neki a pályán, a turbónyomás közel 0,8 körül jár, a gép olyan lazán megy 140 Km/h-val, mint ha valamelyik Ganz-Jendrasik V16-os mozdonymotor zakatolna benne.