A nők 64%-a rendszeresen vezet autót, és ma már minden második hölgy maga intézi téli-nyári autógumi cseréjét. Bár sokakban az a meggyőződés él, hogy műhelybe járni férfi feladat, a tény az, hogy a nők egyre bátrabban szervizeltetnek – derül ki a Gumi-Profi friss felmérésből, amelyben a nők szervizbe járásának hajlandóságát kutatták. Az eredmények jól mutatják az egyre tudatosabb hozzáállást, és fény derült arra is, mi kell a nőnek – gumicsere közben.

Lokáció tekintetében nem mutatkozik különbség a téli-nyári gumicsere feladatában: a Budapesten élő nők 51%-a intézi magának a szervizelést, de az ország más területén is minden második hölgy bátran megoldja ezt az alapból férfiaknak ítélt teendőt. A nőbarát szerviz hírében álló Gumi-Profi Kft. az Omnibusz segítségével 628 nő bevonásával kutatta, hogyan is állnak jelenleg a hölgyek autójuk karbantartásához. Az eredmények szerint igen is szívesen intézik maguk az ezzel kapcsolatos feladatokat, viszont egészen más prioritási lista alapján döntenek.

KOR ÉS GUMICSERE

A felgyorsuló és emancipálódó világba született nők minden jel szerint szívesebben intézkednek saját maguk, mint idősebb társaik. A felmérés adatai szerint ugyanis a fiatalabb nők 71,9%-a intézi maga a gumicserét, míg a 36-55 év közöttieknek már „csak” 63%-a, így tehát a hajlandóság nem a korral együtt járó tapasztalat és bátorság függvénye. Viszont a ritkán (maximum hetente egyszer) vezetők között alig akad olyan, aki magának intézné a cserét.

CSALÁDI ÁLLAPOT ÉS SZERVIZELÉS

Számottevő különbséget láthatunk a szervizhasználati szokásokat illetően, ha a családi állapotot is figyelembe vesszük. A párkapcsolatban élő nők kevesebb mint fele, nem vagy csak ritkán intézkedik, míg az egyedülálló nők 86,3%-a viszi maga autóját megjavíttatni. Természetesen utóbbiak akár kénytelenek is kezükben tartani a dolgot, az mindenesetre meglepő, hogy a gyermeküket egyedül nevelő nők kisebb százalékban igénylik, hogy baba-mama sarok álljon rendelkezésre, mint a családban élők.

VALAMI PLUSZ

És, hogy mire vágynak igazán a hölgyek? A kutatás súlyozott átlageredményei szerint a nők 54%-a elsősorban megbízhatóság és ajánlás alapján választ szervízt, 42%-uk pedig a szakszerű tájékoztatást is elvárja. Hogy komolyan vegyék és udvariasan szolgálják ki, azt minden harmadik hölgy igényli, és meglepő, de a gyorsaság egyáltalán nem befolyásolja választásukat.

„Plusz szolgáltatások tekintetében a kávé (46%), a hozom-viszem (28%) és a wifi lehetősége (26%) magasan vezeti a listát, de a hölgyek számára fontos tényező a kényelem és a tisztaság is” – árulta el Buzás István, a kutatást megrendelő Gumi-Profi Kft. ügyvezetője.

Ami pedig az egyéb extrákat illeti, a nők 20%-ának szerviz melletti voksát befolyásolná, ha félmeztelen, jótestű szerelőfiúk cserélnék gumiját. Emellett többekben felmerült a kutyabarát-, valamint a chippendale show-val egybekötött szerviz ötlete is.

ÉS MÉG VALAMI EXTRA

A kutatás felmért egyéb extra igényeket is, amelynek meglepő eredménye, hogy a nők 20%-ának szerviz melletti voksát befolyásolná, ha félmeztelen, jótestű szerelőfiúk cserélnék gumiját. Emellett többekben felmerült a kutyabarát-, valamint a chippendale show-val egybekötött szerviz ötlete is :)