Hockenheim, Drift Challenge... Jó emlékeink vannak. Tavaly októberben, 8 ország versenyzői közül 5 magyar nevezett. Kerényi Ádám akkor csodát tett és dobogóra állt. Idén tudtuk, hogy az a teljesítmény erre a versenyre nem lesz elég. 14 ország legjobbjai neveztek, mint például a tavalyi német bajnok Gusenbauer, a holland és Európa bajnok Paul Vlasblom, a cseh KoE gyoztes Kees Kok, a tavalyi győztes és közönség kedvenc Marc Fleury valamint legnagyobb névként, a D1-ben is versenyző Darren McNamara! A Benelux térség XD drifterei számos olyan autóval érkezetek, melyek technikai felkészítettsége és teljesítménye számunkra még sokáig csak álom lehet. A lecke fel volt adva! 7 magyar legény még soha nem mutathatta meg ennyi ember elott tudása legjavát! Több mint 20.000 nézo figyelte oket. Radák "Radír" János, Schweizer Dániel, Martinák Ferenc, Kerényi Ádám, Szeles Adorján, Kalbantner Géza és Szöllosi Tibor képviselte hazánkat ebben a páratlan összecsapásban.


Péntek délutánra érkezett meg a magyar különítmény a hockenheimi pályára. Miután elfoglaltuk a helyünket, lepakoltunk és csak kapkodtuk a fejünket. Nem volt túlságosan meglepő, de úgy tűnt, idén sem mi érkeztünk a legerősebb és legjobb autókkal. De ezt már ismerjük... Nem is sorolnám, hogy hány autó volt 500 lóerő fölött vagy hány köszönt vissza a japán videókból. Sok, túl sok! De nem is éreznénk talán igazi kihívásnak, ha másképp lenne.


Pénteken lehetőség volt 3 kört megtenni a pályán. Nem sok de azért valami és láttuk, hogy van remény...



Szombaton reggel a pályára érkezésünkkor már sok ezer ember kísérte figyelemmel a Tuner GP verseny csodálatos autóit. A Tuner GP ugyan pályaautózás, de abból is a legjobb. Immár 15. éve gyűlnek össze a német autótuning cégek, hogy összemérjék legújabb és legerősebb autóikat a versenypályán. Techart Porsche GTstreet (580LE), Porsche Turbo 997 (600LE), MTM Audi RS4 Clubsport (540LE), MTM Audi S1 (530LE), Brabus Mercedes E (640LE), csak hogy a sok közül említsünk is néhányat. Összesen 71 nevező csodaszép és tiszteletreméltó autói. Azonban a tömeg nem erre jött ki. Tudták, hogy mi lesz az igazi látványosság. Sportunk, a drift!


A versenyzői felvonulást követően megkezdődött a verseny, ahol 3 körből a legjobbat vették bele az értékelésbe. Sok versenyző akiktől félni valónk volt, elvérzett. Nem találták a pályán az íveket, a szögeket, ellenben megtalálták a kavicságyat. Darren McNamara tudása és kölcsön autójának erőhiánya szépen párosult a mért szakaszon. Az első kanyar végéig olyan precizitással és agresszióval érkezett meg, ahogy driftert élőben eddig még nem láthattunk. A kanyar végére viszont elfogyott az autó és kénytelen volt nivó alatt teljesíteni. A magyarok viszont megtanulták a pályát és pontosan, látványosan mentek. Nagy közönségkedvenc volt Ádám V8-a és természetesen Gézánk Ladája is. Ádám nagyon szépen és kiegyensúlyozottan ment. Mindkettőjük teljesítményét vastapssal jutalmazták, nevüket hamar megjegyezte a publikum. 


A verseny, -ami nálunk csupán a kvalifikáció lett volna, hamar lezajlott. Itt egyéni teljesítményt néztek, a rendszer a következő volt: A 3 kör legjobbja alapján kialakult az egyéni végeredmény, mely az IDC, azaz a német bajnokság végeredménye is egyúttal. E szerint 1. McNamara, 2. Remmo Niezen, 3. Kerényi Ádám. Igen! Ádám megint odatette magát, és a reggel még akár a 8. hellyel is kiegyező legjobb magyar ismét dobogós lett. Schweizer Dani 10., Szöllősi Tibi 12., Radír 18., Szeles Adorján 24., Kalbantner Géza 28., Martinák Feri 53. lett. Itt kell megemlíteni, hogy Tibi helye még reális volt, de az utána végzoket nem úgy pontozták, ahogy kellett volna. Sajnos a legnehezebb része ennek a sportnak a jó bíráskodás, Adorján, Radír, Géza és Feri is lényegesen előrébb kellett volna, hogy végezzen. Ezt még a németeknek is erősen tanulni kell, de szégyenre nem volt ok. Még a tavalyi bajnok, Fleury, -kölcsön autóval ugyan de csak 60., a tavalyi negyedik Yves Faber 43., míg a tavaly októberi második, Tim Tatje 41. lett. Sokan nem tudtak tehát megfelelően teljesíteni a nézők és a verseny nyomása alatt.


De nem ezért jöttünk, hogy egyénileg megmérettessünk magunkat. Jöhetett a tsuiso, avagy a Twin Battle. A párosítások a következőképpen alakultak. Megnézték, hogy mi lett a német bajnokságnak megfelelően a végeredmény, majd kivették azokat a listából akik nem vállalták a páros küzdelmeket, és az így kialakult első 16 versenyzőt összepárosították. Nem úgy párosítottak ahogy azt megszokhattuk, hanem egy kicsit eltérő rendszert használtak.


Radír úgy, mint múlt héten a cseheknél, megint a legerősebb versenyzővel került össze. Darren McNamara várta a rajtnál. Ha azt mondtuk Paul Vlasblomra egy hete, hogy a legjobb fehér drifter akkor most javítanánk. Ő "csak" a legjobb Európában versenyző fehér drifter. Még nála is lényegesen jobb McNamara, ám Radírt nem abból a fából faragták, hogy ne kóstolna bele a nagyokba, ha már így alakult. Elméletileg két futamból tervezték, hogy eldöntik ki jut tovább. Ez elég hamar borult, ugyanis négy(!) alkalommal mérkőzött meg Radír és McNamara. A végére Radír megtette amit lehetett, hogy eljusson a hírünk Amerikába is. Megverte Darrent! Teljesítményével utunk eszmei értéke nagyot nőtt, de nem volt még vége! Ádám gyorsan kiverte a német hátszéllel érkező párját, majd mint később megtudtuk sajnos Radírral került össze. Vlasblom és Tibisz is továbbjutott még ebben a körben, míg Danit egy kérdéses előzéssel Jochen Reich verte meg sajnos Opel Commodore járművével. Három(!) magyar volt tehát a legjobb 8-ban. (Emlékeztetőül: 14 ország legjobbjai indultak)


Jött a legjobb négybe jutás. Radír és Ádám tandemben talán a legjobbak itthon de ez azért más volt. Radír egy apró korrigálás miatt elsőre beforgott és másodikra ugyan éppen hogy, de Ádám volt a jobb. Paul Vlasblom nagyon küzdelmesen, de beverekedte magát a top négybe. Tibisznek szerencsésen alakult a bejutás, mert első menetben kikapott ellenfelétől, de a második, fordított menetbe beforgott a Commodore. Remmo Niezen is egyértelműen jutott tovább honfitársával szemben. Ezzel már a legjobb négy meg is volt két magyarral (!!!) és két hollanddal. Jöhetett a Kerényi - Vlasblom csata. Hát ez sem két menet alatt dőlt el! Ekkor már személy szerint fent voltam a toronyban és a bírák szóbeli értékelését is hallottam. A két sima menet után az egyik bíró azt monda: "Nem leszünk népszerűek, de szerintem Ádám volt a jobb". Ekkor lépett be a közönség, illetve a többi bíró és végül is újabb menetet kértek, majd a publikum egységes skandálásának hatására még egyet. Ádám egyedüliként a versenyzők közül még csak ekkor kapott először döntetlent a párjával szemben. Mindenki másnak volt vesztett vagy legalább döntetlen köre is a legjobb négybe jutás során. Ádám végül kiesett Paul ellen, de azért dicsőség, hogy ilyen szorosan történt mindez. Tibi két sima menetben esett ki a narancs M3-t terelő Niesen ellen, így sajnos a döntőből kiszorultunk, jött a vigaszág. M3 "sorhat" és széria V8. Ádám ment elsőnek elöl. Elég szépen elnyúlt Tibi elöl. Aztán csere, Tibi elöl. Ádám ott volt végig a nyomában és a megfogásos győzelmeket leszámítva a nap legnagyobb győzelmét aratta párja felett. Tibi és Ádám ezzel az eredménnyel szépen viszi majd hírünket a nagyvilágba. Köszi srácok!


Jöhetett a döntő. Öt(!) alkalommal mérkőztek meg és mind az öt alkalommal teljesen egyformának látta a zsűri Vlasblomot és Niezent. Nem tudtak dönteni, így két első helyezettet hirdettek. Hozzá kell tegyem, hogy Paul picit talán jobb volt, ám a németek egyformának látták őket.


A meghirdetett Nissan kupában az így kialakult első három helyezett vehetett részt. Vlasblom, Niezen és Ádám. Ekkor elkövették a németek az első és utolsó szarvas hibájukat! Tévedésbol Tibit ültették ugyanis a Nissan 350Z-be. Kiderült, hogy amikor visszaért Ádám és Tibi csatázás után a rajthoz, az egyik "Jürgen" összekeverte a két rajtszámot! Így Tibivel téves információt közöltek és azt hihette, hogy ő nyert. A Nissanos megmérettetésben harmadikként végzett, a két holland pedig szorosan ugyan de megküzdöttek a széria 350Z-vel, ám végül Niezen bizonyult jobbnak. A díjkiosztón Tibi is részt vett és a nagy felfordulásban még egy 3. helyért járó serleget is a kezébe nyomtak tévedésből, amit aztán Ádám kapott meg természetesen a teljesítményért.


Egy nagyon - nagyon eredményes hétvégén vagyunk túl. Már most közhely lesz lassan: Európa élvonalában vagyunk! Mi magyarok a legkomolyabb versenyt fogjuk megrendezni, a legkomolyabb versenyzőkkel 3 hét múlva Tökölön. Többen jelezték, hogy ott lesznek és komoly érdeklődést mutatnak a magyar versenyzők és versenyek iránt. XD/Pro Drifters, holland, belga, cseh bajnokok, lengyelek, németek. Európa krémje ott lesz! Aztán ki tudja milyen meglepetés ér még minket. Darren McNamarától kaptunk egy sms-t: reméli, hamar megmérkőzhet és revansot vehet Magyarföldön a magyarokkal szemben! Köszönjük Radírnak ezt és köszönjük minden drifternek a kiemelkedő teljesítményt. GRATULÁLUNK! Köszönet a drifter.hu csapatának a kiemelkedő szurkolásért és támogatásért. 


Lehet készülni az év leglátványosabb autós eseményére! Három hét múlva, június 23-24, Tököl, "King of Europe", Európa Bajnokság. Még ennél is jobb lesz!

Eredmények:
Twin Battle (Top16)
IDC (egyéni eredmények)


Kapcsolódó képek:
Galéria - SAjt képei
Sport-Auto Online
Autm99
KW Racing
Ring Action
Torsten-konrad
AutoMotor


Kapcsolódó cikkek:
Sport-Auto Online (német)
KW Racing (német)

Forrás: www.drifter.hu, Regős László Péter