Mi nem stimmel ezzel a 124-essel?

A villanyautós jövő a SEMA Show-n immáron kőkeményen a jelen. Míg két éve csak elvétve találtunk elektromos építéseket, most iszonyat mennyiség van a legkülönfélébb tuningolt elektromos autókból, vagy olyan épített vasakból - akár veteránokból - amiben az álmunkban nem gondolnánk, hogy elektromotor hajtja. Pedig...

Kezdjük a legkézenfekvőbb átépítésekkel: az elektromos piac rekordsebességgel bővül, az igény pedig megvan a háttériparra is. Már a bepakolás során felfigyeltünk például néhány Teslára, amelyeket egy ukrán cég szállított ide a show kedvéért - az óriási látogatottságot elnézve bizonyára be is gyűjtöttek pár megrendelést ez alatt a négy nap alatt.

Tesla-tuning, egyenesen Ukrajnából

De egyértelműen ebbe az irányba mozdulnak a legnagyobb autógyártók is. Az importőrök standján a fő attrakciót szinte kivétel nélkül az új elektromos modellek adták, legyen szó akár a GMC-ről, vagy a Fordról

Talán legmerészebb álmainkan sem gondoltuk, hogy valaha létezni fog Hummer EV

De az elektromos Ford F150 pickupra sem fogadtunk volna nagy tétben

Az elektromos járművek világa a motorsportokat is bevette. Az egyik fő látványosságot odakint az a Mustang Mach-E prezentálta, amivel  Vaughin Gittin Jr végigdriftelte a Fáraó-szegeteket. Adták neki itt is keményen!

Ezt is megértük: drift show, motorhang nélkül.

A legkomolyabb átépítéseket a Centrall Hall területén láthattuk. Rögtön kezdésnek csak egy, hanem rögtön két elektromossá tett Shelby Cobrát találtunk, de Kit Cartól az izomautókig a legváltozatosabb gépekben fedezhettük fel a főként Teslákból adoptált erőforrásokat, köztük a korábban már bemutatott Porsche 964-ben is.

Az elektromos Shelby Cobrák egyike

A North Hall-ban pedig már külön zónát kaptak ezek a módosítások, SEMA Electrified gyűjtőnév alatt. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint az AMTS EV-GreenTech tematikáját, csak persze gyári autók nélkül. Döbbenet az is, ami itt volt, durva kontrasztot adva Chip Foose építéseinek.

Egy elektromossá tett 1954-es Chevy Bel Air a SEMA Electrified területéről

A Toyo Tires átjárójában már 2019-ben is találtunk durva elektromos csodákat, köztük például a Bisimoto 935-ös Porschét. Természetesen az idei, sohasem látott pazar felhozatalból sem hiányozhattak az eszement átépítések, köztük a cikk elején látható gyönyörű Mercedest is egy Tesla blokk hajtja!

Chevy C10-est láttál-e már elektromotorral szerelve?

Ha pedig elektromos autózás, meg is lepődtünk volna, ha Elon Musk neve nem merülne fel itt is valamilyen formában. A Las Vegas Convention Centerhez fejlesztett "metróhálózat", a Vegas Loop (vagy ahogy kint emlegetik: Tesla Loop) az ő ajándéka a show-ra, melyben Teslákkal lehet eljutni a kiállítási komplexum egyes pontjaira.

Videó: utazás Elon Musk 4-es metróján

Ez pedig még csak a kezdet: egy komplett hálózat épül Vegas alá, a reptér, szállodák, minden össze lesz kötve Musk neonfényes alagútjaival, ahol önvezető autók, majd önjáró kapszulák szállítják majd a népet.

Csaknem 300 képből álló galériánkban most kifejezetten az elektromos átépítésekre fókuszáltunk, további SEMA anyagaink pedig ezen a linken gyűlnek - még nagyon sok lesz belőlük, tehát érdemes gyakran visszanézni ;)

A képekért újfent hatalmas köszönet Lamboboy-nak!