Talán mindenki hallott már a világ egyik legnagyobb és legexkluzívabb autógyűjteményét felvonultató Petersen Automotive múzeumról, mely közel egy éves zárva tartás után végre újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

A Los Angelesben található múzeum újranyitása remek lehetőséget adott arra, hogy a nagyközönség által eddig soha nem látott autók és témák kerüljenek kiállításra.

A Petersen színvonalát jól illusztrálja, hogy a jegypénztár mellett egy vadonatúj – full karbon – Ford GT és egy új Ford Bronco fogadja a látogatókat. Pár méterrel odébb pedig egy Spyker C8 árválkodik a sarokban. Ez a trió a legtöbb autókiállításon méltán lenne a show fénypontja, itt azonban kiszorultak a folyosóra – amolyan porfogónak, hogy valamivel feldobják az előcsarnokot.

Sajnos az aktuális covid-szabályok értelmében egy-egy turnus csak 3 órát tartózkodhat az épületben, ami elég kevés egy igazi autóbolond számára, de a lehetőségekhez képest megpróbáltuk a lehető legjobban élvezni minden másodpercét a bent töltött időnek.

Sorozatunk első részében az alsó szinttet mutatjuk be nektek, melyet 2 téma köré építettek fel.

90 éves a Pininfarina

Az olasz Pininfarina formatervező cég méltán vívta ki a szakma és a rajongok tiszteletét, fennállásának 90 éve alatt. Leghíresebb munkáik talán a Ferrari gyártósoráról kerültek ki, de olyan nagy márkák autóihoz is adták a nevüket, mint a Maserati, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Peugeot, Bentley, Ford vagy Mitsubishi.

A mini tárlat egyik különlegessége az a Ferrari Dino Berlinetta GT prototípus, melyet az 1965-ös párizsi autószalonon mutattak be a közönségnek.

A másik nagyágyú pedig a Pininfarina Battista “modellautó”, amelynek a végleges változatából 150 példányt terveznek legyártani. A végleges verziót négy elektromotor hajtja majd, melyek összteljesítménye 1.900 (!!) lóerő lesz. Ezzel bőven fel fogja majd venni a versenyt a legdurvább Teslákkal is, főleg, hogy az energiaellátásról egy 120 kWh-s vízhűtéses akkumulátor csomag fog gondoskodni.

Volt egyszer egy Hollywood

Az alsó szint másik (jóval nagyobb) részét Hollywood legmenőbb autói teszik ki - “nem ezek azok a járgányok amiket keresnek”.

Ha a filmes autókat említ valaki, elsőre a legtöbben a Halálos Iramban sorozat gépei jutnak az eszébe, melyeket a korábbi években mi is többször kiveséztük már, sőt anno a forgatási helyszíneket is bejártuk. A Petersenben azonban meglepő módon, egy példányt sem találunk a szériából a filmes tárlaton. Azonban ikonikus járművekből így sincs hiány!

A legnépszerűbb és legkönnyebben felismerhető járgány az 1985-ös Vissza a jövőbe című film egyik főszereplője: Delorean Time Machine

Egyik személyes kedvencem a 2010-es Tron: Örökség egyik fénymotorja

Valamint a Star Wars IV. részének eredeti homoksiklója.

A lexus több koncepcióautóját is látni lehet, melyek a Különvélemény című filmben kaptak szerepet.

Számos jármű és filmes forgatási kellék látható a Szárnyas Fejvadász 2049-bol melyek Budapesten is megfordultak a film forgatása alatt.

Cadillac Cien koncepció a 2005-ös A Sziget című filmből, de majdnem szerepet kapott a Transformers 4. részében is.

Ezek mellett számos kultikus filmből láthatok még itt gépek, mint például: Batman, Terminator, A.I., Transformers vagy épp a HALO című játék.

Sorozatunk következő 2 részében a Petersen másik két szintjét fogjuk bemutatni, ahol bőségesen akad még bőségesen látnivaló. :) Annyit elárulhatunk, hogy a java még csak ezután jön!

A cikkért hatalmas köszönet Lamboboynak - folytatása következik!