Hagyományosan az év első őszi hétvégéjén, szeptember 1-2-án került sor a csehek legnagyobb tuning eseményeként számon tartott Prague Car Festivalra, melyről természetesen ezúttal sem hiányozhattunk.

Ha kicsit pontosabbak akarunk lenni, a rendezvény teljes neve: Escape6 Prague Car Festival. A névadó szponzori cím az ország legnagyobb tuningcégét - vagy a nemzetközi hálózata miatt már inkább vállalatát - jelöli, mely idén is saját csarnokot töltött meg a kiállításon.

Az Escape6 Európa-szerte egyedülállónak mondható hatalmas, 400m2-es bolttal, bemutatóteremmel és ami a leglényegesebb, raktárkészlettel rendelkezik, ahol szó szerint szinte bármit polcról megkaphat az egyszeri tuner a legnagyobb márkák kínálatából, az USÁ-tól Japánig. Az ihletet bevallottan egy hasonló, japán műhelyben tett látogatás adta, a koncepció pedig láthatóan bevált, hiszen a 2000 óta működő cég rengeteg mára rengeteg ügyféllel és projekttel büszkélkedhet.

Az Escape6 standja a fesztiválon

Az Escape6 nevet egyébként a Zender hajdani, azonos nevű koncepcióautója ihlette. A cég prágai üzletét a kiállítás után meg is látogattuk, a videót - melyért hatalmas köszönet Patriknak - a facebook oldalunkon találjátok.

Immáron hetedik éve, hogy a prágai show a Tuning Salon Brno sorozatból kinőtte magát, melyre az AMTS-en már a kezdetek óta vendégeskedő szervezőcsapat idén is nagy szeretettel várta hazánk tunereit. A feltételek hasonlóak voltak a tavalyi felálláshoz, így az ingyen hotelszobával járó teljes VIP passzt például csak a legigényesebb / legérdekesebb építések kapták meg. A magyar jelentkezőkből ebben az évben hét autó kapott meghívást a rendezvényre, közülük - egy sajnálatos lemondást követően - végül hatan jutottunk ki Prágába.

A magyar standok egyike az 5-ös csarnokban

A tavalyi felvonást én személy szerint kihagytam, így duplán is üdítő meglepetésként ért, hogy mennyit fejlődött a show felhozatala a korábbi évekhez képest - még így is, hogy többek szerint a 2017-es show még ennél is nagyobb volt. A szervezők láthatóan maximálisan kitettek magukért, hogy valóban csak a legpatentebb építések kerüljenek be a csarnokokba, az erősen nemzetközi kiállítási anyagban "töltelékautókból" tényleg nagyon kevés volt.

McLaren 720s a szupersportautók pavilonjában

Idén is rengeteg külföldi résztvevőt hívtak meg, a népes hazai gárda mellett főként német, osztrák, lengyel és persze szlovák építések voltak kint. A két évvel ezelőtti összes "fő" csarnokot koppra tették autókkal, a színpad pedig - a top építések kíséretében - egy új pavilonba került át. A tuning gépek mellett igen nagy számban voltak kint nagy értékű sport- és luxusautók is, őket részben egy külön csarnokban állították ki, Supercars of Prague klub égisze alatt.

A német TOP Secret Audi S5-öse

Ez pedig még nem minden: igényes építések kaptak helyet a komplexum előterében, valamint a külterén is. Terület pedig akad még bőven, hiszen a rendezvénynek helyet adó PVA Expón gyakorlatilag gombamód szaporodnak az újabbnál-újabb pavilonok: csak az elmúlt egy év távlatában, ott, ahol legutóbb még autót mostunk, mára egy vadiúj, gyorszerkezetes, kulcsrakész pavilon várja az exponátumokat. Bár itthon, a Hungexpóval haladnának ennyire...!

Lexy Roxx Huracánja

A legkomolyabb tuning gépeket szokás szerint a lengyelek és a németek hozták, de elég kemény építéseket láthattunk szerte Európából - volt például belga és angol vendég is. Külön említést érdemelnek a német TOP Secret - korábban Megarun-ként ismerős - csapatának autói, valamint velük egy brancsban a felnőtt filmek világából autóépítővé avanzsált művésznő, Lexy Roxx Lamborghini Huracánja és G500-asa is kiállításra került.

Két Alpha9 rendel...

Ami már szinte szemet szúrt, az a rengeteg widebody építés: Liberty Walk kites gépek gyakorlatilag tucatszám voltak kint (komolyan, ez már csak nálunk illegális?), a másik döbbenetet számomra pedig a számos átépített Nissan GT-R jelentette. Közöttük is az AMS Performance tuningos példányok okozták az igazi meglepetést - Alpha 9-es csomaggal megvadított verzióból egy 5-6 darab garantáltan volt kint. Annyi biztos, hogy nagyon szépen fejlődik a cseh tuning szcéna a prémium szegmensben is.

A hangulat a felhozatalhoz hasonlóan vitathatatlanul remek volt, sok elismerő pillantást kaptak a hazai csapat autói is. Az abszolút közönségkedvenc minden kétséget kizáróan a FullKontakt Garage levegős pedálos Moszkvicsa volt, melynél talán nem is volt olyan látogató, aki ne állt volna meg egy rövid időre.

A FullKontakt Garage levegős Moszkvicsa abszolút közönségkedvenc volt

A rendezvény végén, a tavalyihoz hasonlóan a show TOP 12 legkomolyabb építését díjazták, ami nem lehetett egszerű feladat egy ennyire komoly felhozatalban. A szervezők láthatóan jobban rákészültek erre az eseményre is: a díjátadó kellő felhajtás mellett folyt az új színpadon, bár azért lehet, hogy néhány új kategória, vagy különdíj még beleférhetett volna ennyi szép autó mellett.

Bara Laci idén is bekerült a TOP12-be

A magyar autók közül Bara Laci Combojának sikerült a legjobbak közé kerülni, neki ezúton is gratulálunk az immáron évek óta töretlen sikersorozathoz :) Kupák helyett Prágában egy bekeretezett, saját autós kép a győztesek jutalma, mellé pedig egy karton Sommersby is járt.

Az autók után megkoronázták a fesztivál legszebb hölgyét, hiszen a szépségverseny e téren is állandó program a Prague Car Festivalon. Tegyük hozzá, idén azért nem voltak a legszebbek a lányok, tavaly - állítólag - ebből a szempontból jobb volt a felhozatal. Na de ennyi baj legyen.

Három hölgy a szépségverseny-jelöltek közül

A rendezvény a meglhetősen pocsék időjárás ellenére is szépen látogatott volt, a show-n kívüli aktivitásokat tekintve pedig Prága gyönyörű belvárosának továbbra sincs párja - eső ide, vagy oda. Részemről remekül éreztem magam most is, hatalmas köszönet a szervezőknek a meghívásért, valamint a tényleg pazar vendéglátásért - jövőre ugyanitt találkozunk!

Így látták a fesztivált a magyar résztvevők

"Szerintünk a legjobb hangulatú rendezvény volt, amin eddig voltunk. A magyar csapat is tök jó volt, hogy együtt nyomult, és új barátságokat kötöttünk mind itthoniakkal, mind külföldiekkel. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább nézőként látogasson ki, akár családdal is 🙂A díjazottakkal teljesen egyetértünk, ugyanezeket autókat mondtuk volna, bár nehéz ilyen felhozatal mellett" - Ádám / FullKontakt Garage

"Nagyon jó hangulatú rendezvény volt, kiváló csapattal mind a magyar részről, mind a kiállítás többi résztvevője részéről. Tetszett, hogy mindenki nagyon barátságos volt, az egésznek családias hangulata volt, emellett nagyon szép építéseket találtunk és közelebbről ismerhettünk meg jó párat az eddig ismertek közül is. Egyértelműen kár lett volna kihagyni, remélem lesz még alkalom újra átélni 😊" - Gábor / Honda CRZ

Galériánkba cirka 350 fotót töltöttünk fel a rendezvényről, kattints a képeken a megtekintéshez!